Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Вагон измерител - самоделка
jopeto:
Вагонче, което мери скорост и разтояние, може да си направиш с километражче за колело. Има евтини китайски, безжични. Така дисплеят ще седи при теб, а датчика няма да пречи на нищо. Само, трябва да се съобразиш с мащабната скорост и да измислиш как да монтираш магнитче на колооста. Има функци за време, средна скорост, пробег и куп други.
mitko0888:
--- Цитат на: pach link=topic=5048.msg110226#msg110226 date=1515577401 ---ПП. А модул за WiFi и връзка дори от тунелите заммисляш ли към компа ти?
--- Край на цитат ---
Замислям да имат дисплей и да си го гледам. За WiFi и др. трябва сензори с друг интерфейс, едва ли ще стане директно с WiFi модула, ще трябва и пикче. Няма да ми излезе по евтино. Ако ми е чак толкова ще си купя готов вагон.
Интересно ми е пиковския защо са го направили двуосен. Като знам и как им е лагеруването. А измерва и надлъжен, и напрачен наклон. Аз пробвах с този сензор на двуосно шаси - пълна скръб. Не можах два пъти да го сложа на едно място и да показва едно и също. Само с талиги е истината.
ПС: jopeto: Скоростомери за колело си взех два, евтини, китайски, ама жични. За сега чакат, гледам им само температурата или хронометъра. Като измисля сензора ще пробвам и с безжичен.
Контактна мрежа не предвиждам. До сега съм направил два портала за тунели, и за двата исках да минават ел. локомотиви с вдигнати пантографи, така че ги дръпнах малко по-височки. Някъде в темата ми за макета имам снимки. Това чудо минава. Води се Digital Inclinometer AGF-201 от hobby-rc то. Мислех да му напарвя смъкната рама, като на тежкотоварните вегони, но стана и така.
Наклоните съм ги смятал предварително, естествено. Но реалността може и да е друга.
mitko0888:
--- Цитат на: jopeto link=topic=5048.msg110222#msg110222 date=1515573102 ---Това, дали ще мери наклон в криви? Все пак, там имаш и обратни наклони на релсите.
--- Край на цитат ---
Мери до около 30 градуса накриво, след това дава Еrr, няма проблеми. Като ми мине мерака ще го разглобя да му видя карантията. Ако става за части ще взема още едно за да мери и напречния наклон.
pach:
От това става наистина прекрасна заигравка!!! :im_so_happy:
Сензори, конструкция, начин на показване резултати и т.н.
Май трябва да прецениш точно кое ...и по колко, за да не стане
някакво постоянно надграждане. Тоест определи си оптимума
който би те задоволил и се съсредоточи над него.
Не се бъзикам, но се сещам за онзи дето искал към " това
копче, да се пришие, един балтон с астраганена яка и пълен
портфейл в джоба"! :pleasantry:
А пико може би все пак изчисляват средно число данни,
а тогава не им трябва плавен ход ( нека се друса двуосника)
щото статистически усреднено пак дават верни показания.
Въобще ако някой си купи такъв фирмен вагон ( ще потърся отзиви из други форуми) ще е интересно да му " видим"
карантията и какво как са реализирали.
Датчици всякакви има в Алиекспрес и са на достъпни цени!
;D ;D ;D
mitko0888:
Палто не знам дали ще стане.
Идеята тръгна от фирменото филмче на Пико. Много добре се вижда на екрана на вагона че и там показанието за наклона подскача много. А пък на други филмчета се вижда че е по-добро като показание, но пак си мърда. До сега не срещнах описание на протокола в WiFi между вагона и телефона - не знам пиковците дали въобще ще го публикуват. Сигурно няма да е трудно да се свали, но не ми се дават над 300 лв. само за експерименти.
Иска ми се да може като подкараш вагона от една гара, да получа на компютъра данните, така че да мога да начертая автоматично надлъжния профил на трасето. Евентуално и напречния - до колко са пропаднали релсите, което дори и на рекламните филмчета се вижда.
Аналогично да имам графика на скоростта по пътя - ама това е за други датчици.
За сега видях че: много е важно какво е окачването на вагона - поиграх си с двуосен и с четириосен. Ако се предава безжично трябва да има по няколко отчета в секунда (не само 2 - 3), и да се обработват в компютъра, иначе се получават само подскачащи числа. И обработката да е умна, за да дава действително наклона, а не всяко потропване в стиковете.
За играчка към влакчето - става. Не е особено полезна, мисля че до още два дни ще ми мине мерака да си меря трасето за наклони. Иначе като нивелир върши идеална работа.
Някой ако има опит с измерителя на есу или на пико - да пише.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия