През последната една седмица имах малко повече свободно време и затова реших да се опитам да си направя тунелен портал за макета. али съм успял или не ще прецените сами.
Като основен материал за направата на тунелния портал използвах дъска с размери 185 Х 115 Х 25 мм. Добре е всичките и повърхности да са обработени (най-малко рендосани, най-добре на абрехт) за да бъдат гладки и равни. Размерите на дъската в случая са произволни (такава намерих) но това което ще се монтира на макета реално ще бъде по размери съобразени с конкретния проект. Специално за дебелината ще кажа, че по принцип са необходими 8-10 мм за да бъде все пак дъската стабилна и да не се чупи. Аз обаче предпочитам да е поне 20-25 мм тъй като смятам да закрепям портала към основата на макета не чрез залепване, а посредством винтове за дърво.
След като си намерих подходящото шо размери парче дървесина пристъпих към изрязването на отвора. Това може да стане основно по три начина. Най-достъпният (но и най-неточен и трудоемък) е чрез използването на дрелка. По предварително разчертания контур се разпробиват отвори с възможно по-голям диаметър на възможно най-малка дистанция един от друг след което с лист от малка ножовка или секач се свързват за да се получи отвора на портала в груб вид. Окончателната обработка се прави с пила и шкурка.
Вторият вариант включва използването на прободен трион. По предварително разчертания контур се изрязва отвора след което се дообработва с шкурка.
Тъй като аз не разполагам с прободен трион реших да прибягна до използването на трети вариант. Направих си тримерен модел на тунелния портал след което по него създадох и реалния използвайки програмната фреза накоято работя. От личен опит мога да кажа, че този вариант за изработка е най-точен и бърз, но е свързан с наличието на машина до която не всеки има достъп. Ето и резултата от работата:

След като имах вече готова дървената основа за тунелния портал пристъпих към следваща операция - придаването на релеф. Първото което направих бе да направия по възможност по-голям брой бразди върху лицевата повърхност (тама където по късно ще се оформи релефа).

Добре е така направените резки да са на кръст.
За направата на релеф използвах смес от гипс, лепило С200 и вода. Трябва да призная, че за пръв път работя с гипс и въпреки, че както тук в нашия форум така и на други места бях чел за свойствата му се учудих доста от бързината с която стегна приготвената от мен смес.
Точна "рецепта" за състава на сместа не мога да дам защото съм я правил малко "на око". Първо в отделен съд разредих С200 с малко вода. Това се прави понеже чистото лепило е сравнително гъсто (поне според мен по-гъсто от необходимото). Прибавих получената рядка течност към гипса и разбърках до получаването на еднородна гъста паста:

С нея обмазах дървената основа и се получи следното:

Преди нанасянето на замазката "боядисах" повърхността с остатъка от разреденото лепило С200. Замазката се нанася преди то да е изсъхнало. По този начин се подобрява свързването на гипса с дървената повърхност.
В стремежа си да предотвратя разтичането на пастта при поставянето и я направих твърде гъста поради което втвърдяването стана за не повече от 5-6 минути. Това ме затрудни доста тъй като не успях да направя правилно (пълно) самото обмазване. Последиците от това си личаха дори и след обработката с шкурка:

За груба обработка ползвах шкурка с номера между 40 и 80, а за фина - с номер 150 или 180. Тук е мястото да кажа, че дебелината на обмазания слой, поне според мен, трябва да бъде 1.5-2 мм.
Следващото действие бе имитирането на каменните блокове от които бе "изработен" тунелния портал. За целта си разчертах с молив върху гипсовата повърхност следното:

Размерите на "каменните блокове" са 10 Х 5 мм, а дебелината на пласта изграждащ арката е 10 мм. По-големият "каменен блок" в средата е широк 14 мм в долния си край и 20 мм в горния.
След разчертаването повторих операцията само че този път вместо молив използвах острието на пергел :

Дойде време да пристъпя и към боядисването на така получения релеф. За целта използвах бяла латексова боя и оцветител за нея с черен цвят:

За получаването на озновния цвят (цветло сиво) разтворих малко от оцветителя в бялата боя. Понеже се попрестарах с количеството оцветител вместо светлоциво се получи тъмносиво, но ... нека не обръщаме внимание на това малко недоразумение и да продължим нататък. А натам следва боядисването на самата повърхност:

След като имаме вече основен цвят остана да изрисуваме и контурите на самите каменни блокове. За целта използвам чист оцветител. Преди нанасянето му обаче минавам контурите на камъните отново с вървът на пергела за да станат те още по-дълбоки и по-широки. Това става лесно тъй като нанесеният вече слой от сива боя размеква частично повърността на гипса.

След като каналите бъдат разширени и удълбочени може да се пристъпи към последното действие- изпизването на черните контури на камъните. Това е най-бавната част от цялата задача и след почти два часа се получава това:

В заключение ще кажа че като цяло този метод на изработка има следните предимства и недостатъци.
Предимстава:
-достъпни и евтини материали;
-дейности несвързани с някакви особени технически и други умения;
-няма изискавания за използване на специални машини;
-използваните оцветители са устойчиви на влага и "преки попадения" на вода.
Недостатъци:
-времеемък метод;
-трудно (но не и невъзможно) многократно пресъздаване;
-грешките в процеса на боядисване се коригират трудно поради самите свойства на използваните бои.
Ами май това ще да е за сега. Изработеното от мен не е перфектно, но в бъдеще с всеки следващ опит нещата ще стават все по-добри.
П.П. За направата на този тунелен портал съм си помагал гледайки тези:
http://www.youtube.com/watch?v=4Ttx7nkkEOghttp://www.youtube.com/watch?v=nPfR9JD4Zkk&feature=related