Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout

Макет на инж. Димитър Вълков

<< < (6/7) > >>

pavel75:
Залепването на баласта с лепило Ц200 вода и малко препарат го приложих при изработката на модула за Клуба. При мен също се получи промяна цвета на баласта, че даже след време почна съвсем леко да зеленее. Когато го сподих това в Клуба при разговора с колеги, мисля, че Пламен подхвърли една идея която ми се видя много точна - промяната на цвета идва от измиващия ефект на препарата.
Може би трябва да се пробва примерно с омекотител за пране.

pach:
Аз ползвам син Ленор, и не съм забелязал промяна в цвета на баластрата, на модул "Мостът" (в Н0),
освен "естествената" ръжда която пуснаха две  забравени пирончета.
 Тук се сещам, че мойта техника (както казва Митко), малко се различава от неговата.
Аз заковавам  релсите с джамджийски пирончета, след това насипвам баластрата,
разпределям (също с мека четка) и направо лепя всичко със лепилната смес.
Щом мине първоначалното стягане (на другат сутрин) вадя пирончетата и...
готово - има залепени едновременно релси и баластра към подложката.
Съхненето продължава още два/три дена до пълно изветряване на водата (от която ми ръждясаха и забравените пирончета).

Вчера говорихме с някой хобисти, че за да се намали резонаторния ефект (въпреки корка или меките подложки под релсите)
баластрата НЕ ТРЯБВА да има достъп до основната (в случая е дървена) плоскост, защото
през стегналата след залепването баластра, все пак звука се предава (отново) на основата и макар слабо,
остава част от резонаторния ефект при движение на влакове.
Павката пръв го забеляза на неговия модул, после още един/два се сдобиха със този "спорен" резултат,
в следствие на който Васкопф ни посъветва как да го избегнем.
Било то чрез тревата, било то чрез други способи, но едно е ясно - баластрата не трябва да прави
"звуков" мост между траверсната скара в комплект с баластровата призма (корк или друго) и основата на
която е цялото съоръжение.

br185:
  Благодаря за поздравите  :)!

--- Цитат на: nilfe link=topic=505.msg54445#msg54445 date=1297923656 ---Браво, СУПЕР е станало. Имам питане, в какво съотношение разреждаш Ц200 с вода, и на кой производител е баластата.  Поздрави още един път.  :hi:

--- Край на цитат ---
 Гонил съм съотношение 1:5, но тъй като всичко става "на око" реално не мога да кажа какво точно се получи. Първо поставих лепилото в бурканчето. При наливане на водата тя остава отгоре и може приблизително да се прецени до къде трябва да стигне за да се получи желаното съотношение. Добре е водата да е топла (не пред завиране разбира се) но става и със студена след повече разбътркване.

--- Цитат на: pach link=topic=505.msg54446#msg54446 date=1297924899 ---За колко време я извърши (чисто информативно, не за "норма") и
каква е всъщност общата дължина (геометрични данни)?
 :hi: ;D ;D ;D

--- Край на цитат ---
 Отне ми три дни. През първия ден направих основата и трасето, през втория затревените площи и баластрата, а през третия... е тогава си пиех биричката и се наслаждавах на резултата  ;)! В часове ми отне може би около 6-7 часа с изчакването за съхнене на лепилото между отделните етапи.
  Дължината на трасето е около 930мм. Не предвиждам тази диорама да се използва като връзка между макета ми идруго нещо по-голямо. Просто няма място в къщи за по- големи работи. Мисля да използвам това творение за тестване на различни технологии за работа и за място където да си снимам подвижния състав.
  Относно шума. В момента само половината от това изолирано трасе е баластирано. При проби извършени с изолиран вагон се установи че баластираният участък буквално "убива" шума. По небаластираната част на трасето шумът е почти същия както при движение по трасе което не е залепено към основата, а е хванато с винтове (както е макетът ми в момента).
  За възпрепятстване на контакта между баластовата призма и основата върху която се полага трасето съм поставил топлоизолация с дебелина 3мм. При диорамата тя заема цялата щирина на наличната дъска (80мм). На макета обаче не смятам да поставям такава подложка. По-скоро мисля да има изолация само под трасето и в една ивица от двете му страни с ширина около 20мм от всяка страна.
  Относно баласта. Промяната в цвета му не ме тревожи толкова просто го споменах като факт в моето изложение. Според мен се дължи на потъмняването на всеки един вид камък (скала) при омокряне.

liro4605:
 :good: :hi: Много добри резултати.
  От твоя град и по точно от Самоводската чаршия си купих едни резбарски длета.Мисля да ги използвам в изработката на порталите и подпорните стени.Това обаче,което си направил с гипса май е по реалистично. :hi:

hristo_t:
Поздравление и от мен и благодарности за подробното описание!!! :good:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия