Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

малко помощ за една аналогова схемичка

(1/7) > >>

svetljjjo:
Слагам темата в цифрово щото тя по същество е за взимане на дсс сигнал от релсите

Експереминтирам с едно декодерче което ми попадна случайно от един японски сайт
http://desktopstation.net/wiki/doku.php/desktop_station_decoder_dsdec_r2
Погледнете тая схема специално частта за взимане на дсс сигнала
понеже аз с аналоговата част съм малко скаран

специално частта на  R1 R2 и D2  където сваля дсс сигнала
Интересува ме според вас каква ще е формата само едната половина на сигнала ли ще бъде или двете
Понеже качих скицата но не реагира на сигнала не чете дсс
само да кажа че аз не го правя по тая схема аз използвам тази за взимане на дсс

По тази схема се взима само половината дсс сигнал и се чете
с нея съм нямал проблеми на други проекти е сработвала
включително и на трите библиотеки за дсс на ардуино само тук не ми сработи
а пък не ми се прави схемата от сайта да пробвам с оригинала щото ардуиното трябва да е вързано с компа
че да мога да ползвам сериал монитора да гледам как реагира какво прави пък тази оригиналната схема вижте каква е не е отделена галванично от релсите и малко ме е шубе да е тествам

mitko0888:
Ако вземеш и двете половини на ДЦЦ сигнала ще получиш една права линия,  която няма да ти върши работа за нищо друго, освен за захранване.
Твоята схема, естествено, взима само едната. половина.

Mixy:
Втората схема (за взимане на DCC сигнала и галванично разделяне) ми изглежа съвсем наред. Предава се само единия полупериод или половината сигнал, както го наричаш ти. Ако нещо не сработва, провери си елементите, може някой да е изгорял. Провери си също и следваща схема след тази, може там да има грешка или пък ако е декодер, той може да очаква да си получи пълния сигнал на входа.

pach:
Те японците са ти го означили на схемата.
Сигнала "DCC_Pulse" трябва да ти е т.н. "пул-Ъп".
  Означението е на pin 4 на Атмега-та - "PULLUP" е точно за това. Твоят оптрон струва ми се, че не го прави точно така.

Освен в схемата за това е написано и в разясненията и.

--- Цитат ---Допълнение за стойността на съпротивлението:

R2 може да бъде 100k Ohm, което е същото като R1. (Работата е непроменена)
R1 270k R2 ще бъде 100k, ще бъде за 3.3V диск Arduino.

Причината за избора на 100 kOhm или повече се дължи на ниската VF на 1N4148 (ниско IF = 0,1 mA, VF = 0,4 V или по-малко). При използване на устойчивост на по-малко от 100kohm (например 10k и т.н.), рискът от намаляване на общия 5.5V от живота се прилага към входния щифт на ATMEGA VF издига на 1N4148 на D2 случи. Промяна на диод с ниска VF. Въпреки това цената на диода се повишава. 
--- Край на цитат ---

На схемата също ти е указано - диода между захранването и входа на Ардуиното трябва да има VF<0.5V!!! Тоест търсиш
определено ниво на сигнала на Ардуиното.
Струва ми се да трябва да " изчистиш" този проблем в изхода на
оптрона ти. Ардуиното ( и японската му библиотека по случая)
сработва при горните условия за четене на DCC сигнал.

Прочети още един път указанията на японеца внимателно.
 ;D

ПП. Ако си включиш осцилоскопа там, веднага ще видиш какво не му достига на чипа... ;D

svetljjjo:
PULLUP до колкото мойте знания стигат е включването на вътрешното съпротивление всеки пин има тея три състояния
като вход като изход и това пулуп което включва едно мегаомово съпротивление и все едно изолираш пина от схемата.
За това и нищо не разбрах от обясненията в сайта като изключим и факта че от японски на български превода е
меко казано боза .
Аз така си го обяснявам това PULLUP  ако съм в грешка поправи ме

Иначе осцилоскоп включвах сигнала от мойта схема с опртрона си е перфектен даже го прекарах и през един елемент 7400 та стана направо супер и ардуиното по принцип си разпознава ТТЛ нива за 0 напрежение под 0,5в и за 1 над 2,5в къвто си е стандарта от време оно а и с тази схема с оптрона съм тествал други проекти включително и с библиотеката която ползват те
и си работи както си требва
Тяхната схема не съм правил намерих части но малко ме е шубе да е тествам щото не е раздерена галванично и да подам от
централата и едновремено да е включено и в ЮСБ порта ме е страх въпреки че е явно са я тествали така и сигурно няма да има никви проблеми
за това ви попитах кво мислите за тяхната схема да не би сигнала да е с други нива или да е де да знам нещо различно от стандартното
гледам че са ровили в програмата директно в регистрите за да накарат PWM да стане на 10kHz щото ардуиното има
хардуерни PWM на пин 3 е на 500Hz а на останалите 5 8 9 10 11 мисля бяха е на 900Hz
а като прецакаш таймерите от регистрите за да смениш PWM честотата прецакваш всички таймери и товаа дава отражение
на работата на целия чип

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия