Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
малко помощ за една аналогова схемичка
svetljjjo:
ясно значи ще си напиша само за първата група от Ф0 до Ф4
и без това съм си наумил да ползвам ттл 7407 че имам много ог тех
за осветление и нещо друго слабичко стават дават им 40мА
пък останалите и аз ще ги оставя за домашно на който иска да си ги дописва ;D
и без това на локомотивите на лима дато съм решил да ги слагам даже и фарове нямат и ще си правя сам така че
не са толкова ценни не заслужават повече ;D
svetljjjo:
Off-Topic:ПП. Трябва ясно да разграничиш и разбереш какво е обаче CV и какво е функция. Последните модели декодери стигнаха до F28 и поради това в DCC кода отскоро (2-5 години) въведоха още един байт (8 битов) между преамбюла и финалната проверка. ;D
Аз използвам услугите на библиотеката NmraDcc квото са разграничили там това е
ама е добра де взели са предвид всички нововъведения щом може да задаваш адреси до десет хиляди и колко там бяха
И файла който намерих е работещ ама за съжаление ползват тоя драйвър L293 за мотора а аз си купих от ибей едни доста симпатични платчици цяло шоколадче от 15 бр Н-мост със всички части нужни ама се наложи да пооправя кода че Н-мост се
управлява доста по различно от L293 а и той само осветление има F0 другите функций са за домашно на който се навие да си ги дописва
Иначе се подържа програмиране и запомняне на първите 5 CV от мишка адрес минимално напрежение ускорение забавяне и максимално напрежение
библиотеката подържа и останалите ама на мен не ми стига акъла да пиша код за тях а и едва ли си заслужава и труда ;D
svetljjjo:
Имам още едно въпросче ще се радвам ако някой даде разумно обяснение щото аз нямам такова
ето я и самата схемичка
В желанието си да икономисам електроенергия сега като купи кака Гинка чеза тая тема ще става все по актуална
увеличих стойноста на съпротивлението R4 на 1ком вместо както е отбелязано 470ом
и ардуиното спря да разпознава командите тоест вече не чете дсс
намалих стойноста на 680ом и то почна да работи ама колебливо една разчете десет пропусне
и чак на 510ом почва да работи и да ги чете всичките .
Аз лично не виждам логика въпреки че това си е факт доказан на експерименталната ми дъска
Интересното е че закачих осцилоскопа и нищо нередно не видях нито във формата на сигнала в точката на свързване на R4 с пина D2 и извод 4 на оптрона почти същото си е както с 1 ком така и с 680ом така и с 510ом
Или както би се изразил някой американски радиолюбител от гетото
уад дъ фак мада фака става тука :lol:
svetljjjo:
Вече мога да представя на тези които се интересуват от ардуино един работещ прототип
Оригиналния проект е на този сайт
http://lamaquetade.infotronikblog.com/digitalizando-333-electrotren-con-locodec-dcc/
Аз промених малко кода понеже вместо 293 моторния драйвър който използва автора аз си купих от ибея
един шоколад с 15 бройки готов Н-мост а той се управлява малко по различно но по същество основното си е същото
ето едно клипче
https://youtu.be/QujxCOugOQE
Нама да поствам кодове и схеми предполагам че който има познания за ардуино ще се справи може би и по добре от мен
целта ми е да покажа че наистина може да се направи нещо функциониращо не са просто проекти и кодове разхвърляни по мрежата а наистина могат да се докарат до работещ вид.
Разбира се има още много какво да се желае и в кода а и в платката която аз сътворих от парче универсална платка
Хубавото е че софтуера можеу да се презарежда така че е лесно да се правят всякакви корекций ъбгрейди и модификаций
Ако някой все пак се заинтересова мога да постна схеми и код :yes:
svetljjjo:
Направих си още един декодер с Ардуино Pro-Mini
този път за управление на мотора използвах интегралата BA6209
която дефакто е и оригиналната интеграла за управление на този мотор който аз взех от един стар видеокасетофон акай
и го сложих на мойто изстрадало локомотивче .
Поради липсата на възможност за качване на файлове във форума а качването им по разни
хостове за споделяне никога не е било надеждно си направих блог в гугъл блогове
Там може да намерите схеми кодове и снимки на това което съм направил
ако някой се интересува от декодери с ардуино
https://dccarduino.blogspot.bg/
Следващата ми идея ще е собствена централа че тези които имам нещо не ме задоволяват
не работят така както аз бих искал всички са замислени с идеята да управялват един лок а на мен ми се ще да
мога да управлявам няколко едновремено и то не да гледам монитори врътки и къдели не
а да мога да си гледам локовете как си джиткат без да е нужно да си отклонявам погледа
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия