Чудех се дали в нова тема, дали в стара, дали в темата за
моя макет да пиша...
За какво става въпрос: Имаме си влакче. Може и да е аналогово (като моите) или цифрово, важното е някъде по пътя да има DCC декодер, настроен за съответния локомотив, и централата да е z21. През LAN порта е свързан компютър (или нещо друго с windows). Искам да си карам влакчето с компютър. Да не се бърка с управление на макета - искам да си карам влакчето според моите си представи за това какво прави "машиниста".
Гредах разни готови програми, все не ми харесваха. И за да знам че ще е това, което искам, взех че си написах моя си програмка за управление на влакчето.
1. Първоначално имаше само един плъзгач за задаване на стъпките (този в дясно на картинката). И за да се видят разни дреболии по LAN протокола. Слагам стъпка 12, влакчето тръгва, слагам стъпка 0 - спира. Отразявам и текущата стъпка синята лента) ако се кара от мишка или от друг софтуер. Освен това се виждат (и се задават) 29-те основни функции (гледам че на снимката не са нарисувани F21 до F28). Това си го запазих и в настоящия вариант, избира се с чекчето "Direct steps".
2. След това добавих втори плъзгач. С него задавам някаква скорост. Може и да стане с няколко бутона - тръгване, бавно, средно, бързо и т.н. Ускорението става според положението на трети плъзгач. Забавянето при намаляване на скоростта става според четвърти плъзгач. В декодера се задава минимално закъснение, така че колко и каква да е инерцията да зависи единствено от програмата.
3. Следваща стъпка (която ми беше и целта) да задавам не скоростта на движението, а да имам два плъзгача - "газ" и "спирачка" - с чекчето Drive controls. Колко бързо да се ускорява влака зависи от това какво возим, и какъв е терена. Аналогично и спирането. Добавен е плъзгач за "съпротивлението" на влака (масата), мощността на локомотива, съпротивлението при движение по инерция (трите хоризонтални допълнителни плъзгача). Отчита се и съпротивлението от скоростта на движението (синята лента в левия плъзгач). Тъй като станаха много неща, въведох три вида влака и три наклона на трасето (за тези нещо ще има още два - три плъзгача). Разбира се има и предварително въведени параметри - пътнически, товарен, и т.н., а ще има и локомотиви, за да ги избирам с един цък на компютъра.
4. Това и следващите точки предстоят. За сега ще карам така, да видя какво още би ми се приискало. За сега сънувам автоматична промяна на наклона на трасето при преминаване през определени точки от макета ми (имам си наклони, трябва да ги вкарам в компютъра). Предстои и малко хамалска работа - да си поиграя за да въведа най-подходящите параметри за 20-тината локомотива, които имам. Исками се и да карам с някакво механично копче (даже съм си намерил такива врътки, които много ми харесват на щракане), но трябва и тяхното положение да го вкарам в компютъра. След това DCC стъпките ще ги пусна като управляващ сигнал в аналоговото захранване. И разни други такива. Сегашните стойности на плъзгачите ще е добре да ги превърна в "реални" такива - km/h, тон, kW и т.н.
За три дни управлението е нещо такова: Има доста неща да се махат от интерфейса, има и някои да се добавят. Състоянието на централата май въобще не ми трябва в този вид. Когато стане... Ако стане нещо интересно - ще пиша.