Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
LOKMAUS 2 проблем
mitko0888:
Ако погледнеш на схемите тези транзистори нямат нищо общо с 485 комуникацията между двете мишки. Транзисторите са за да може мастъра да подаде ДЦЦ сигнала на усилвателя. Или на още няколк обустера в паралел на същите две жици - ДЦЦ и сигнал за късо. Ако мишката или двете работят като мастър, значи всичко там е наред и няма смисъл да отваряш.
От схемите се вижда че в паралел са захранването и масата, както и двете жици на RS485. ДЦЦ сигналът е само на мастъра. Слейв мишките комуникират само с главния плъх, от усилвателя взимат само захранване. За съжаление с две мишки не можеш да познаеш на коя от тях не работи RS485 канала. Трябва ти трета, в която си сигурен че работи, за да видиш коя от твоите няма да тръгне. А може и двете да са избушени, до колкото виждам имаш навика да купуваш евтини неща от някъде, нищо не пречи някой да пробута мишка която си работи чудесно като мастър, а да му е гръмнал 485 чипа защото си е заврял мишката в телефонно гнездо или нещо подобно и в същата централа не може да комуникира със слейв.
Може, разбира се, да има нещо по адресите които да се ползват, но предполагам че там си задал поне 5 (както е по деф.). Може да има значение и каква е версията, но едва ли Роко са направили нова версия на мишката която да не работи с предишните, поне до сега не съм чувал.
Така че остана да намериш две независими трасета, или с едната мишка да си цъкаш стрелките с един усилвател, а с другата да си караш влаковете с друг усилвател. Не ми се вярва да е разумно да сменяш 485 чипа на стара мишка и то от този тип, без да има гаранция че само в него е проблема.
Писах ти за жиците, защото размяната на двете жици на 485 обикновено води до това че устройствата са наред, но не си говорят помежду си.
dred77:
--- Цитат на: pach link=topic=5086.msg111755#msg111755 date=1526907414 ---Това обаче е как да си свържеш няколко станции като бустери.
Не се отнася точно за мишките. Информацията е тук във форума,
само че трябва да се намери и прочете все пак....
:hi:
--- Край на цитат ---
Погледни пак линка, човека е вързал 2 мауса на Slave и 1 на Master . На Slave /Overload и DCC/ пинове не се ползват.
svetljjjo:
mitko0888 ако съм сигурен че проблема е в тоя чип не ми е проблем да го сменя ще изровя поне 10-ина от кашона с платки
са порова в нета да видя за тая серийна комуникация че не съм запознат нещо дали може да се замери с логик анализатор
Че тук в Плевен не знам друг да се занимава с влакчета няма от къде да изровя друга мишка.
До сега джитках с 3 мишки от старата серия локмаус1
ама викам дай да мина на по новите че имат повече бутончета не че ми трябват ама така да има
А за евтините неща си прав тея двете мишки трафа и централата са ми съпили 30 кинта некъде с доставката от германия
иначе купувам само от ибея а те и двете бяха маркирани като дефектни
svetljjjo:
Ей най накрая го намерих тоя проблем
Оказа се че и на другия кабел един пин се губи по точно 4 от ляво на дясно от страната на пиновете гледано
Прещипах го с клещите за крипване и се появи и мишките захапаха.
не е много надеждно ама ми остана само 1 букса от 4 дето едвам изнамерих че една отиде за опит понеже никога не съм кримпвал преди това да вида как се прави ;D
Като извод може да се каже че ако ви липсва един от двата пина за комуникация мишката ще забива на L2
ако и двата липсват или има некъв друг хардуерен проблем ще изпише E7
pavlinbg:
Благодаря за полезната информация!
Скоро и аз се натъкнах на подобен проблем, само че на колата :-) . Стрелката за температурата на водата показваше на макс. Оказа се, че проблемът е именно недобър контакт на пиновете от буксата, с която е свързан уредът.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия