Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Релсова система Roco geoLine

<< < (2/7) > >>

svetljjjo:
призмата пласмасова ли е аз имам няколко релси подобни но призмана е от материял подобен на гума
за едни и същи релси ли става въпрос или са различни ?
Иначе стоят доста дървени с тая сива призма изобщо не ме кефят като идея иначе самите релси са си добри роковските релси по принцип са си добри .
Флейшман имат баластирани релси профи май им викаха мисля техните най много се доближават до истината ако пренебрегнем факта че стоят еднакво и с перфектно положен баласт което не отговаря на реализма  ;D

Сaprycorn:
Гумената призма е на Роко лайн

pavlinbg:

--- Цитат на: Сaprycorn link=topic=5107.msg112079#msg112079 date=1529354214 --- Но като цяло тази пластмасова баластова призма, с нарисувани с боя траверси, а и геометрията на 22,5 градуса лично за мен са много отблъскващи!
 Другата система на Роко-Roco Line, това е вече много добра релсова система!

--- Край на цитат ---

Донякъде съм съгласен с това. Действително, призмата с траверсите не изглежда много реалистично, но и в никакъв случай не изглежда чак толкова грозно, особено ако се направи точната декорация. Виждал съм снимки на модулни макети с Roco geoLine, които изглеждат страхотно.
Относно ъгъла на отклонение - да, също не изглежда много реалистично, тъй като стрелките в жп транспорта са с ъгъл около 6 градуса, но ъгъл от 22,5 градуса си е и голям плюс, за което стана въпрос по-горе. Колкото и еретично да звучи, лично за мен този ъгъл, заедно с възможността за бързо и лесно поставяне на декодер, бяха аргументите да избера Roco geoLine при проектиране на трасе за бъдещия ми макет. Все пак ограниченото пространство си е факт и няма как да заложа на стрелки с ъгли на отклонение 12 или 15 градуса, които предполагат изграждането на по-дълги коловози с по-малка полезна дължина.

pavlinbg:
Продължавам с релсовия материал включен в Roco geoLine. Първо ще се спра на различните видове стрелки, защото за мен същите представляват най-голям интерес. Всички снимки на релсовия материал са взети от официалния сайт на Roco - www.roco.cc

Обикновени стрелки – лява (с арт.№ 61140) и дясна (с арт.№ 61141). Както бе посочено, в основата на релсовата система е обикновенна стрелка с ъгъл на отклонение 22,5°, дължина 200 мм. и радиус на отклонение 502,7 мм. Основните особености на стрелката бяха разгледани във връзка с  геометричните зависимости.

Криви (дъгови) стрелки – лява (с арт.№ 61154) и дясна ( с арт.№61155). Посочените стрелки са несиметрични (отклонението и правия участък са в една посока). Същите са с ъгъл на отклонение 30° и  радиус на отклонение 434.5 мм. Поставят се в криви участъци. По този начин позволяват построяване на коловози с по-голяма полезна дължина, тъй като правата посока на стрелката е в крива.

Двойна симетрична стрелка (с арт.№ 61160), с ъгъл на всяко отклонение 22,5°, дължина 200 мм. и радиус на всяко отклонение 502,7 мм. Тази стрелка спестява близо 2/3 от дължината, необходима за втора стрелка.

Двустранна кръстовидна (английска) стрелка (с арт.№ 61164), с ъгъл на всяко отклонение 22,5°, дължина 200 мм. и радиус на всяко отклонение 502,7 мм. Представлява комбинация между обикновена стрелка и кръстовище. Служи за осъществяване на двойна връзка между паралелни коловози. При нея се постигат икономии на дължина от коловозното развитие и едновременно с това изправяне на трасето – напр. при построяването на изтеглителни маневрени коловози.

pavlinbg:
Поставяне на декодер за стрелките
Всички посочени стрелки имат механизъм/ми с лостче/та за ръчно задвижване.  Наличието на относително висока пластмасова призма (7,65 мм.) позволява вграждането под нея на декодер (с арт.№ 61196) и задвижващ механизъм (с арт.№ 61195) за дигитално управление на стрелките. Поставянето на декодер и задвижващ механизъм, както и самото програмиране на стрелка стават изключително лесно и бързо. Аз няма да се спирам на това, в тези видеоклипове е показано как става:
https://www.youtube.com/watch?v=O_zuGiBg0PA

https://www.youtube.com/watch?v=o85HCAEMUvE

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия