Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
ЭР25 – опит за мастер (of puppets?)
LDimitrov:
Промяната от предното включване, съм събрал в две снимки, зад които обаче стои доста работа. Ще опитам и обясненията по тях да са малко.
Към покрива на прикачния вагон, залепих споменатите предния път ленти. Също така, залепих и някои от вътрешните напречни стени. Това беше предшествано от внимателно прострелване, прогонване, напасване, наместване, нагаждане или каквото там го наречете, съпроводено с производството на прах. На този фон, ми се прищя да видя нещо чисто, затова полирах външните стени на вагоните (по технологията ползвана за покривите). Отстраних и грешка допусната при проектирането, която ми вадеше очите откакто са произведени – премахната е долната гофра (от двойката преминаваща под прозорците) в областта след пасажерските врати. Малко по инерция (от чертежите) съм я оставил тогава, но вече са поправени нещата.
Следващата игра е с моторния вагон: събирането на кабинния покрив с покрива на целия вагон. Тук си личи изрязването на ламарината, подгъването ѝ и залепването на малкия детайл. Остана да се нагласи мястото на сглобката.
074
Много ми се щеше, тези лъскави стени на прикачния вагон да си отидат на мястото завинаги. Обаче технологията не позволява. Всъщност позволява, но ще е за сметка на удобство при работа. Имам предвид таваните, за които сегашното положение е изключително удобно за прилагане на процедурата с много имена от по-горе.
На долната снимка са разположени замесените детайлите – веднъж до покривите, веднъж по местата си. Изключение са залепените вече двойки стени, те дори са със закръгление на сглобката. Какво е направено:
- напасване височината на стените;
- определени и почистени местата за залепване на стените;
- поставяне и нивелиране на опори за хоризонталните тавани (от стена до стена);
- оформяне и нивелиране на малките хоризонтални тавани;
- коригиране дължината на големите тавани;
- маркиране на всеки детайл и мястото (и посоката) за което е предназначен – гравирано и после повторено с маркер за да го чета по-лесно.
Тук пролича, че съм прибързал с лепенето на стените. Маркирането не беше никак удобно и напомни за смисъла от спазване на реда. Изглежда, външните стени няма да се слагат, докато не приключа с големите тавани.
От друга страна, се получи нещо непреднамерено: напречните стени са позиционирани и лепени според пода на вагона, без и да помисля за тавана. Сега, тези големите таванни секции се явиха като проверка на проектиране и изпълнение. Корекциите са минимални, значи сме наред.
075
Не се получи кратко. Какво да се прави – мащаба на бойните действия доведе до този обем.
pach:
--- Цитат на: LDimitrov link=topic=5170.msg121592#msg121592 date=1620643235 ---....
На долната снимка са разположени замесените детайлите – веднъж до покривите, веднъж по местата си. Изключение са .. .
--- Край на цитат ---
Както се казва -"обичайните заподозрени...от 1ОО1 детайла!".
Та и ние се чувстваме като в приказка от 1ОО1 нощ!!!
Е, може би само като деца, пред уличната витрина на сладкарницата.... тоест има какво да сънуваме и за какво да мечтаем!!!
;D :hi:
Едно питане имам - доволен ли си от мястото където качваш снимките - дай малко предимства и недостатъци, моля!?
Аз доскоро ги качвах в рicbg, и бях изключително доволен
(макар да се оказаха база на известен продавач на банани),
но те прекратиха визуализацията на снимките ни, тъй като се продават. Албумите и описанията са ни там. Папките също и всичко останало, само линковете на снимките се отварят, но няма
образ.
Надявам се като се продадат, да "отворят" снимките от запазените ни албуми, но дотогава ми трябва алтернативно място.
И още един въпрос - съдейки по заглавието на темата, значи ли това, че някога ще има "по серийно" пускане на няколко бройки?
С нетърпение чакам евентуално и начина на задвижване на този модел!
Останалото може би утре в ж.к.Младост!?
;D
LDimitrov:
Пламене, качвам на flickr. Натам ме насочи Митко (Stefanoff), от което съм доволен и благодарен. Снимките са си там, сривове няма досега и друго не ми трябва. За безплатни паразити като мен, има ограничение от 1000 броя, в което възнамерявам да се вместя. А допустимия размер на качваните фотоси е далеч над моите нужди (по спомени). Повече за платформата може да се намери из мрежата, аз нямам знанията да обяснявам смислено по въпроса.
За заглавието: то неслучайно сочи само мастера. Какво ще става нататък, не е много ясно, но определено излиза извън темата. Аз затова така съм го ограничил. Иначе има четири твърди поръчки още от преди двугодишната пауза. Представяш ли си какви доверчиви хора има? Само ме чакат в засада... :lol: :lol: :lol:
На 12.11.2018, съм писал нещо, което прехвърлих тук с останалото съдържание на 21.12.2018. Виж предната страница и утре може да говорим повече. (И за смисъла на нещата, че пак изпревари събитията с това питане за заглавието.)
LDimitrov:
Продължавам с илюстрации на нещо доведено до това състояние преди месец. Разни строително-ремонтни дейности пречеха да рапортувам навреме, но сега се отвори кратък промеждутък... И така:
За изработка на таваните, отново имаше нужда от калъп, надявам се вече последен за този модел. Ламарина, полистирол, обезмасляване, смола, щипки и затискане в калъпа – този филм е гледан, тук съм показал само състояние преди и след.
И после залепих надлъжните стени на прикачния вагон! Този удивителен знак не е случаен, най-после да се види резултат от досега разхвърляните по много снимки детайли. Всичко пасна идеално, дори и маркираната със зелена стрелка фуга (е, тук вече я няма).
Челните стени, заедно с вратите, са подготвени за монтаж и гледах да ги наместя бързо, че ме притесняват разни свободни краища, предполагащи лесно съсипване на току-що направеното. За тях се забелязват едни ограничители, които са временно явление. Махнах ги след фиксиране в няколко точки, понеже пречеха на лепилото да отиде където трябва.
076
Един изглед на сглобения вагон. Колкото да се види, че сам си стои цял (стига ластични крепежи). Между другото, корава конструкция се получи, не го очаквах такова, но това само може да ме радва.
И няколко изгледа на челните стени. Всичко е нагласено и фугирано – отвътре и отвън. Без или със закръгления, зависи от спецификата на мястото.
077
Засега така...
P.S. Интересна работа, докато го проектираш и събираш, не може да си представиш как ще изглежда. Щом започна (чак сега) на мен, дето не се радвам много на 32, да ми харесва, значи може наистина да изглежда.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия