Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling

Чума (Брава Т5 2009)

<< < (6/7) > >>

svetljjjo:
Аз също съм се сблъсквал с подобни проблеми с корозия на принципно некорозивни метали
Имаме зеленчуко резачки корпусите са от така наречения цам цинк и алуминий а дисковете за ножовете са от алуминий.
С тея ножове с които са рязани кисели краставички зеле от трушй и разни други такива корозират точно по същия начин на места започват да стават на бял прах. И корпуса по същия начин там където е текло сок също става на прах .
Друго което ми е корозирало е неръждавейка или поне за такова ни е продадено от реномирана италианска фирма техноинокс
но като гледам по скоро е обикновена стомана никелирана или хромирана не може да се разбере точно но си ръждясва след около 6
месеца експлоатация  .Това са едни поставки за тави в конвектомат - промишлена печка за готвене-
Интересен е факта че оригинала изкара близо 5 години но беше правен с точкови заварки пункшвайц и те се отлепиха на няколко места и аз потърсих заварчик на СО след няма и месец всички заварки ръждясаха до неузнаваемост а бяха направени с неръздавейка и ги почисти с киселина човека си е професионалист. И от там на татък вече на всеки 6 месеца си купуваме нови
които се скапват за норматив .

Мисълта ми е че наистина има значение ново и старо производство китайско и европейско и т.н.

МАШИНИСТ:
Да внеса и аз малко яснота за цинка и чумата.
Единствените български монети сечени изцяло от цинк са военните от ПСВ - 1917 год.
Там чумата ги разпрашава както и да се съхраняват.Рядко може да се видят вече в днешно време читави.
Лично аз видях за последно преди 7 години,фишек , съхраняван на тъмно в бабино чекмедже при постоянна стайна температура и влажност на въздуха.
И въпреки това имаха чума.От 50 монети 20 ст. около 10 не бяха поразени.
Но поради липса на други цветни метали използвани за оръжие и боеприпаси , е използван цинк , който не става за подобни цели освен като минимален процент в сплав.
Първите княжески монети имат около 1 % съдържание цинк в сплавта от мед и калай. - 1881 год.
Другите , които имат цинк са царските сребърни от 30 - те години - 5 %.
Та чумата , идваща от цинка в сплавта е от по-голямо процентно съдържание.
Всичко що е произведено по тази технология и с такива сплави е временно за няколко години.
После брак и скрап.
Евтин и в изобилие материал , се използва повече , с цел ниска производствена цена.
Перфектен външен вид и висока печалба.
Има ли цинк на 10 - 15 % съдържание в сплавта , модела се разпада,или изделието
И последно.
Имах газов револвер " АРКУС RG 92 " 9 мм. - купен през 1996 год.
Продадох го преди 5 год.,понеже чумата го беше почнала.При условие че е съхраняван перфектно
Имам особено отношение към оръжието.
Тъй като е газов , тялото му е сплав , а не стомана като на бойните.
Е , понеже е газов е направен по-лек съответно по-евтин от бойните.

mitko0888:
Светльо, извинявай, ама от всичкото сглобих, че: поставките за трушй са изкарали 5 години, но след като си намерил професионалист са ръждясали до неузнаваемост за един месец ...

(дано не се сърдиш де ...) :)

svetljjjo:
Да правилно си схванал точно това казвам .
Печкате е купена може би 2007г и с оригиналните поставки изкара 5 години и щеше да си кара още много но самите заварки бяха точкови виждали сте такива пункшвайц му викат и част от тях се разлепиха.
Професионалиста е заварчик и наистина е такъв пронеже го познавам заварява с СО и  аргон и ги направи с тел за заваряване на неръждаема стомана абе направи го така както трябва да се прави по учебници обаче местата на заварките ръждясаха .
Но това не е чак толкова фатално по големия проблем е че няколко пъти си поръчваме поставки от същата фирма която продава и печката и те карат вече само по 6 месеца а са оригинални от производителя.

Даже им писахме и писма снимки пращахме и мостри и те стигнаха до извода че проблема бил в твърдоста на водата тоест има много варовик в нея което си е по принцип така в Плевен водата от водопровода е много варовита.
Но аз лично ми е трудно да повярвам че варовика играе някаква роля в корозията на неръждавейка  ;D

svetljjjo:
Я пагледнете това и то ли е чума

продава се в тоя търг
https://www.ebay.de/itm/W-51712-Sammlung-seltener-H0-Lokomotiven/392254047185?_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIM.MBE%26ao%3D2%26asc%3D20160908110712%26meid%3Df0c28e08c5384903876526391cab8c5b%26pid%3D100677%26rk%3D3%26rkt%3D30%26sd%3D362574276539%26itm%3D392254047185&_trksid=p2385738.c100677.m4598

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия