Главен форум | Main forum > Железопътен моделизъм | Railway modelling
Чума (Брава Т5 2009)
Best Ripper:
Едно питане имам: "Чумата" не беше ли разпадането на сплавта на прах, а не изкривяването на отливката? Аз поне имам спомени, че преди време бях виждал някъде модел от метал, някакви спомени бе, че е на Лилипут или Лима /но май по-скоро беше на първата/, където моделът буквално се разсипваше на прах от стоене /след около 20-30 г. някъде/, но не беше се покривил. И коментарите бяха именно за "цинкова чума" е лоша, старееща сплав.
Понеже става въпрос именно за метални модели, както винаги тук в този форум упорито се забравя, отрича, отхвърля и принизява най-големият и най-старият производител на метални /цинкови/ "нечуми" - Мерклин!! Фирмата, която е БОГЪТ на металните модели, особено по отношение на стареенето - досега не съм попаднал на случай някой да реве, че нещо от тая фирма се разпада. Напротив - пълно е със стари модели, добре очукани, олющени, употребявани, изгорени карантии, варварски блъскани и изпускани многократно - които обаче са без или със съвсем дребни отчупвания на металните коруби или корпуси. Има такива и в OLX и Bazar. Лично аз имам модели на повече от 40 г. и не се забелязва абсолютно никакво стареене. А и се продават много модели в ибея - стари в отлично състояние... Така че MÄRKLIN ÜBER ALLES!!!
Краси, металните модели на Трикс не са нищо друго освен на Мерклин. В последните 20 г. двете марки /Трикс е собственост на Мерклин от 1997 г./ произвеждат еднакви модели с много унифицирани части - едната за АС и три релси, а другата за ДЦ и две релси.
mitko0888:
На английски е zinc pest, на немски е zinkpest. Уикипедията твърди еднозначно, че това е поблем на 30-те, 40-те и 50-те години. Примерните снимки са с Мерклин от 1938 и 1947. Счита се че след 1960 цинковата чума не трябва да е проблем - т.е. много добре е било известно какви примеси в цинковите сплави са допустими. Нищо неизвестно и ново няма в последните 50 години. Просто има фирми, на които не им пука за това какво ще каже някой за тях след 10 години. А и желаещи за техните продукти все ще има.
IKAR:
Казвал съм и друг път, не мислете, че скъпите месингови модели все още не са китайски. Нищо подобно, вече абсолютно всичко се прави там, включително и КМ-1. Както вече няма швейцарски часовници, швейцарски ножчета, лихтенщайнски инструменти, немски електроуреди, американски висок клас телефони Епъл и т.н. Скоро си купих скъпа прахосмукачка Миле - уж "мерцедесът" на електроуредите - ми пак е китайска. Колелото ми - също марка висок клас - е произведено в Камбоджа. А да видим дали някой ще откликне на призива на Тръмп да върне производството на айфони в САЩ. Отделно лично изпитах на гърба си, че точно Епъл също са пълен брак....Просто вече така стоят нещата, че и без "добрите" чичковци икономисти, банкери и т.н. абсолютно никакви сметки не могат да излязат, особено в нашия случай когато пипкавата, ръчна и хамалска работа се върши от висококвалифицирани бели хора с по 3-4 хил. евро заплати и 35-часова работна седмица. При тази ситуация бракът в лицето на драскотини, криви тръби, некачествена боя и лошо залепени неща, просто е неизбежен.....Стига сме се заблуждавали.....Дори нещо повече. Една по една традиционните и скъпи марки, които държат на реномето и на качеството, отиват в историята, просто защото основното търсене е на евтини неща, и се гледа да има бройка, оборот, никой не го е еня за качеството. Мерцедес, БМВ, Ауди далеч не са това, което бяха, имат си сериозно заложено планирано остаряване, умишлено окепазени части, а като трябва да смениш нещо, тези части са адски скъпи, както и престоя в сервизите. Разбрах, че спират производството и на Ербъс А380.
А проблемите при МикроМетакит сме ги казвали хиляди пъти - тези модели не са за интензивно каране и кефене, а за витрината. Отделно е абсолютно недопустимо при тази цена да няма осветление....
Яд ме е, че когато бях студент, имаше хубави модели на хубави цени, но как да си ги купиш през бедните студентски години? Сега, когато не е проблем да си купиш, всичко са изкитайчили, сиреч окепазили, е как да го направиш, това че цените от тогава скочиха в пъти не е най-големият проблем, а скъпите боклуци.....
Krasi Tankista:
Марклин:
Krasi Tankista:
По - подробно същият или от същата партида, като в началото на темата
:diablo:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия