Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

Модели на български вагони - проектиране и производство

(1/14) > >>

Krasi Tankista:
Отварям този разговор с цел да изясня за себе си интереса към тематиката за производството на български вагони. Бих се радвал да споделите мненията и желанията си свързани с тази тема. Аз от своя страна ще ви запозная с вариантите за реализация на някои проекти. Дано да стигнем до някой обект, който заслужава да бъде материализиран. Става въпрос най - вече за пътнически вагони, но товарните не ги изключвам.

Сaprycorn:
Най-масовият вагон за всички времена на БДЖ е "дряновка" серия 47! Произвеждан от 1970 до 1984 в почти 1000 броя. Няколко вагона от серията са все още в експлоатация. Основен вагон в съставите на всички пътнически, бързи и експресни влакове през 70-те и 80-те години,  в четири варианта( според конфугурацията на прозорци и странични врати) и в поне четири разцветки и ливреи.
 Другите сравнително масови серии са вагоните ВКАЖ , произведени от 1957 до 1964 около 330 броя,и безкупейните дряновки произведени от 1965 до 1968 също 330 броя.
От по-късни години вероятно ще има интерес към 74-та серия.
Колкото до по-старите епохи, там не мисля, че ще има особено масов интерес, поради все още оскъдната информация.

Vlado:
Не забравяйте този човек и тази книга:

Сaprycorn:
А има ли в тази книга вагон, на който някой от нас се е возил и има към него такъв сантимент, че да мечтае за модел в НО?
 Почти всички вагони от книгата са бракувани до 1970 година, а Краси, доколкото разбирам, се интересува от вагони, към които да има масов интерес.

zazo:
Краси,
Информация за вагоните вече има предостатъчно. Това за което си прав, е че не е добре систематизирана. Аз бих съдействал на всеки, който реши да прави български вагон с всичката информация, която съм събрал.

Ясен е обобщил положението много добре. Модел на български второкласен вагон в момента няма. Чужбински модел, който лесно да свърши работа също няма.
Дряновските вагони (серии 15, 17, 47, 57) са много дълго време са гръбнака на БДЖ. Това прави събирането на български пътнически влак в 3-та и 4-та епоха, невъзможно.

С правилната цена, бих казал че има потенциал 20-30 човека да си вземат по 5-6 вагона.
За съжаление правенето на малосерийни модели е скъпо.
Би било хубаво всички, които се заинмавате с правенето на такиви модели, да се замислите за различни стратегии за намаляването на крайната цена към купувачите.

Например преди години, когато унгарците бяха на нашия етап от развитието си, се предлагаха много баузац модели, които човек да досглоби сам. Със съответните компромиси в качеството. Имаше и абсолютно долнопробни изпълнения, разбира се.
При италианците го имаше същото явление.

За мен настоящите цени са неприемливи и подозирам, че за много хора е същото.

Трябва да уточня, че скъпите ювелирни модели в 10-ина бройки са напълно валиден вариант, но това е съвсем друг сегмент от хобито, от който аз лично съм много далеч. Мога да се възхищавам на направеното, но цената е извън границите на разумното за мен.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия