Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
Модел на склад от Artitec
Vlado:
Захванах се да сглобя един модел на Artitec, кат. номер 10.214 - симпатичен склад, който на снимката на сайта им е направо превъзходен:
Но дали и в действителност е така? Мога да кажа твърдо "не" поне на ниво заготовки - отделните части са изработени от някакъв странен материал, който може да се лепи само със секундно лепило (така препоръчват и от производителя). Не стига това ами и частите са грубо изработени и не съвпадат помежду си. Абе... но вижте сами:
Частите:
Моделът е само с три стени. Гърбът ще трябва да си го изработя сам.
Сглабянето:
Каноконлитът хваща здраво, но не ме питайте как съм нагласял (изпипването е невъзможно).
Вече с покрив.
И тук дойде поредната изненада - предвиденото за малък навес се оказа не само труден за напасване, заради неравната си контактна повърхност с основната сграда ами и по-дълъг от нея, което ме накара да го срежа на три части, за да го направя "годен":
Крайният резултат засега е що годе добър, но предстои много доизпипване, за да придобие подходящият вид. Започнах да правя и задната стена.
Следва продължение...
Krasi Tankista:
За човек, който не се е сблъсквал със смолни отливки си се справил добре. Най - подходящото лепило е бързосъхнеща епоксидна смола тя ще ти дава възможност за корекции. Другото удачно лепило е ултра - течен цианакрилат, но за него са нужни определени навици, предварителна подготовка и напасване на детайлите на сухо. Пожелавам ти успех в начинанието. Ако имаш нужда от съвет не се колебай да ме попиташ.
:good: ;D
piko1:
Ох Владо Владо ти в какви филми се вкарваш сам
Кой те бие през ръцете та се захвана с смолни модели
Хайде сега малко клипчета който ще са ти от полза хубаво ги изгледай щот туи това не е полистирол и не се работи по същия начин ох да и гледай да си купиш маска щот праха като пилиш шкуриш мамата онаков на белите дробове а не ми се иска да те пращам за трансплантация на бял дроб след 1-2 години
https://youtu.be/CBHQ7lQGOf0
https://youtu.be/ENUE0GyQr_o
https://youtu.be/3ynpBd0cP2o
Трябва да се въоръжиш с поне 2-3 типа лепило канаколит и дву компонентна епоксидна смола
Лепилото правилното канаколит може да намериш в магазините за моделисти ZAP ползват повечето има такова на тамя което се шкури по лесно а си има и други тънкани относно шкуренето
Питай общо взето ако имаш въпроси
Vlado:
Благодаря за съветите! Трудно, лесно, си е тръпка, тъй че ще го направя каквото и да ми струва като усилия това...
И така - продължавам:
Както ви споменах по-горе, моделът е само с три стени, което налага изработването на четвърта. И тъй като нямам от материала, от който е направена сградата, пък имам неограничено количество симона, ще ползвам нея. Макар и материалите да са различни, смятам, че канаконлитът ще изравни силите. Дали е така, ще видим, то ще си покаже...
Новата стена почти изцяло ще повтаря другата, поне откъм големи врати и орнаменти, ще има и рампа:
Ето и положена до склада:
Един от недостатъците на бързото лепене е, че финото напасване е невъзможно. Тук проблемът стана от това, че покривът се получи леко огънат, сякаш увиснал, което ще ме затрудни при лепенето на задната стена. Но ще се справя, както всеки път:
Следва продължение...
Krasi Tankista:
Ако покривът е крив, можеш да го изправиш като го нагрееш. Опасявам се, че вече е късно. :(
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия