Автор Тема: Пътнически вагони серия 63  (Прочетена 14059 пъти)

LDimitrov

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 123
  • Рейтинг: 279
Re: Пътнически вагони серия 63
« Отговор #15 -: 28 Януари 2021, 16:15:27 »
След допълнението за 06, да добавя и тук малко. Леко вътрешно разкрасяване: салонни врати и шкафа с ръчната спирачка и пожарогасителя.
Вратите – фотоец (почистен и непочистен), химия за почерняне, грунд за метал, малко Surfacer1200, боя светла, Maskol, боя тъмна и лицата на вратите са почти готови. С черен маркер минавам по уплътненията и лепя върху 0,5 mm плексиглас. После повтарям с маркера тук-там, но това ми се видя най-безопасния подход за прозрачните части. От тънък проводник направих дръжки и вратите сложих на място. Малко са сбъркани, но не си личи отвън. Последователността на действията е леко нарушена, но това се определи от мястото на снимката. Все пак се разбира кое след кое е.

039

Споменатия шкаф: отделни листове полистирол, оформени и събрани после един върху друг, с отчитане наклона на стената зад шкафа. Следва повторение на упражнението със смола от темата за 06. То всъщност заедно ги правих, нормално - да не бъркам сто пъти смола и силикон. После пак грунд за смола, боя светла, Maskol, боя тъмна и толкова.
Пожарогасителите са от полистиролни литници с разни добавки. Пръснах червено и продължих с дреболиите. Маркуча е тънък проводник, като накрая му надянах черна изолация от друг такъв. Бива, нали? За финал го опасах с черна хартиена лента и го пиша готов. Скрит на място изглежда още по-добре.

040

За момента е това. Работя по седалките и външния вид.
Остана колелото на ръчната, но него ме мързи да правя и ще изчакам фотоеца. Тогава ще има и сравнение с истинското.

LDimitrov

  • Trade Count: (0)
  • Full Member
  • ***
  • Публикации: 123
  • Рейтинг: 279
Re: Пътнически вагони серия 63
« Отговор #16 -: 25 Април 2021, 07:58:50 »
Спрял съм на ръчна миналия път. Значи сега с нея започвам.

Фотоеца, заради който мръдна една от двете теми в петък, съдържаше и колелата за спирачката. Разположението по рамката беше с идеята да си улесня работата. Започвайки от изходния материал, премахнах държачите откъм дръжката на колелото и после я прегънах навътре. Нататък е повторение на обичайното ми боядисване. После, с един 0,3 тел, ги разхвърлях по места. След изсъхване на лепилото в центъра – малко ретуш с червено и това е. Пожарогасителя малко едричък идва, но така ще е. (Цвета на вагонните стени е друга тема.)

041

Кратко разследване, дълго проектиране и изработка лицата на шкафовете и, имам основата за правилното подвагонно оборудване. Последващото изпълнение е като при серия 32 и няма да го описвам повторно. Към момента е с два различни грунда – исках да видя нещо близо до истинската боя. Нищо повече няма да пипам тук, то и без това тези отиват за изработка на матрица, цветът им не е интересен. Към цялата картинка трябва да се добавят и няколко резервоара.

042

И понеже не се вижда добре резултата, си направих съпоставка с прототипа. Има останали някои финални щрихи, но основното е това. Приемливо, нали?

043

P.S. Снимките са отпреди 20 дена. Нещо не ми върви писането точно сега.