Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models
06029.3 от mtb
pach:
Знам, че ти не обичаш суперлативите, но нека някой
да ме обори, че не ги заслужаваш!!!
Клипа съм си го записал на компа, и си го пускам всеки път,
като седна на него - действа ми като зарядно устройство за моделизма!
;D
Така описано, начина на изработка изглежда лесно,
но само който е опитал, знае за какво ниво на трудност и
сръчност, става въпрос!!! Както и за младостта на очите, които
контролират всичко това. Ползваш ли някакви помощни
средства, като лупи, микроскопи или 32" монитори?
И въобще, на часовникарите може и да им е било по-лесно,
защото първо са си правили микроинструментите, а после и
часовници! Любопитен ставам по адрес на твойте инструменти!?
:hi: :hi: :hi:
LDimitrov:
Днес се очертава хубав ден. Хайде да напиша пак за хвалебствията накратко. От друг ъгъл.
Пламене, ако нещо ти харесва, коментирай нещото, изненадата от резултата, своите впечатления (виж jopeto). Като раздаваш титли, вероятно засягаш (силно) желаещите да ги притежават и реакциите не закъсняват – започват спорове, заяждания, дребнавости, писане на безсмислици...
За мен няма смисъл от възвеличаване на личността, особено пък „бог‟. Това предполага да съм безсмъртен или поне човек от недостижимо високо качество, но не е така – всички приключваме водоравно и ставаме на тор. По силата на това равенство и крайния продукт, излиза че спора е за това кой е по-качествена тор. Всички знаем коя е суровината за качествената тор, следователно борбата за титлата е всъщност доказване кой е по-качествено... ъъъ, заготовка (извинявай, избяга ми точната дума).
А, благодаря! Който иска – нека се бори! За мен, заниманията тук не са състезание по себедоказване, а хоби, нещо което трябва да ми доставя удоволствие и не тежи по никакъв начин. Приключвам, с надеждата материалите които излагам тук, да са полезни някому.
Относно инструментите. В светлината на горното, не се виждам да правя инвентарен списък. Би могло да се изтълкува като „вижте какво имам‟, без тълкувателя да се запита как и защо се е получило това. Аз го имам, защото ми е нужно, а не защото искам да го притежавам. Отделно, работата по съставянето на списък ще е много и това също ме отблъсква от такова начинание.
Питай конкретно, ако те интересува изработката на някой детайл, по-лесно ще е. Ето ти пример:
- задвижващата втулка е стругована от 3 до 2 mm на Proxxon FD150;
- разпробит отвор 0,3 mm – обикновено свредло;
- канал за ограничителя – стругарски нож 0,3 mm, оформих го сам от съответния материал на шмиргел;
- кръстосаните канали на челото – бижутерско лъкче с нож 0,2 mm;
- палците в челото са запоявани с обикновен поялник и подравнявани с пила за метал.
Запояването от последната операция стана като подредих телта в каналите, омазах с паста и спрях, защото трябваше да затисна с нещо равно. Имам остатъци от месингов лист, но той пък се запоява прекрасно. Решението да сложа между него и спойката парче домакинско фолио беше очевидно.
Както виждаш, няма нищо извънземно и недостижимо в оборудването. Единствено с подхода към задачата трябва да се внимава.
Силно се надявам да няма повече ненужно писане извън темата. Аз поне ще се въздържам.
pach:
Не ме разбра правилно. Все пак стана въпрос да визирам изработеното от теб в моделизма,
а не "кой е по-добрата тор"!!! Да политически коректно ще е да кажа, че по този начин,
се опитвам да възхвалявам това което е очевидно, само защото искам да изразя своето мнение,
че всички трябва да се стремим към такива изработки и модели. Поне моделистите де, щотто
колекционерите са друг клон в хобито, и те си имат свойте страсти. Толкова по офтопа и от мен.
Както се знае, аз съм лишен от възможността да давам оценки в оценъчната система, но за някои
фантастични изпълнения, няма как (пък и не трябва) да се въздържа! За това ги давам в съответната тема.
Сега по темата.
То един инвентарен списък, би бил абсурден, защото всеки си има свой стил на работа,
който пряко и непосредствено е свързан с инструментите. Пък и списъка би предизвикал
отрицателни асоциации и емоции в мнозина, както и досада в останалите.
Може би съм те питал твърде уточняващо. Но ти си ме разбрал правилно.
Това което си написал, е достатъчно, да се разбере в общи линии (без тънкостите)
инструментите и тяхната големина и качество.
Ще уточня за други хора, ако позволиш, аз какви заключения си правя:
- задвижващата втулка е стругована от 3 до 2 mm на Proxxon FD150; - машинката я познавам
и подозирам че си я подобрил и модифицирал допълнително (спомням си друг твой коментар преди
време по адрес на един руснак и машина от серията)
- разпробит отвор 0,3 mm – обикновено свредло; - голяма сръчност, защото мнозина чупят всичко
което е под 2,0 мм поради липса на опит, сръчност, лоша ден, лоша машинка и т.н.
но за радост всичко това като причини е поправимо.Сам казваш по-горе, че
си пробил без щети за инструмента! ...и благодаря че написа свредло, а не бургия... ;)
- канал за ограничителя – стругарски нож 0,3 mm, оформих го сам от съответния материал на шмиргел; - тук ме шашкаш,
или аз сам го правя. Ще трябва да ми разкажеш за този нож с тези размери (или една снимка).
Може би само за канала е направен отпред на 0,3 мм? Но дори и така да е , придпогам,
че и шмиргела не е обикновен, щото този размер предполага фин камък и
перфектна центровка на машинката като минимум. :scratch_ones_head:
- кръстосаните канали на челото – бижутерско лъкче с нож 0,2 mm; - тук е ясно и
очаквано - точна ръка, голяма сръчност и натрупан добър опит. Не знам в цанга, или на място проряза кръстосаните канали.
- палците в челото са запоявани с обикновен поялник и подравнявани с пила за метал. - и тук е ясно
(поне занимаващите се, разбираме) но да уточним - поялника не е за улуци и пилата вероятно е часовникарска де.
Щото мнозина биха се объркали иначи! :pleasantry:
Та така. Отговора ти, ми дава доста допълнителна информация, но понякога се увличам и не съобразявам,
щото съм те затруднил допълнително ( в този конкретен случай). А не се сетихме за една снимчица
от процеса на работа - работната маса
дава същата информация за нуждаещите се.
Хайде, че сигурно досадих вече!
Очаквам с нетърпение по нататъшното развитие на проекта.
ПП. Два въпроса - за кого (ако не е тайна) правиш тези уникални модели?
и
Заитригуваме израза ти "Жертвах малко достоверност за сметка на работоспособност и дотук съм доволен"
та потърсих снимка или клип, на съответния възел да сравнявам, но аз явно не търся където трябва...
изгледах бая клипове, да го видя в движение, но изглежда въпросната помпа все е от другата страна.
Да имаш някаква снимка, която да ми пратиш на лична ако пожелаеш? Или линк за клип, щото
сега идея си нямам къде по София, мога да намеря този локомотив за оглед в движение.
Пък и време трябвааа....
Извинявай, че ти досадих и на теб с дългото ми писане! :blush2:
:hi: :hi: :hi:
LDimitrov:
Напротив, правилно те разбирам, но нарочно обръщам внимание на подбора на изразни средства, защото има вероятност да стартират нежелани и никому ненужни реакции. Това е и от мен.
---
Иначе сам виждаш други различия - това което съм счел за достатъчно обяснение, поражда още въпроси. Напълно нормално, обаче и прекалено трудоемко за обяснение чрез писане. Но не пречи да е тема при събиране около маса.
Снимка на маса, този път работна, няма да свърши работа, освен ако целенасочено не подредя всичко ползвано. Мястото е ограничено и щом приключа с някой инструмент, го замествам с необходимия за следващата операция.
Изчаквам да приключа с талигите и ще добавя истинското за сравнение. Тогава ще поясня къде е принудения компромис.
Моделите: за 46 и 63 едва ли е тайна че отиват в Пловдив, 32 и ЕМ120 са битки за лично удоволствие, а за 06... нека собственика си признае ако иска.
gregary:
--- Цитат на: LDimitrov link=topic=5296.msg119010#msg119010 date=1591178191 ---за 06... нека собственика си признае ако иска.
--- Край на цитат ---
06 029.3 един ден ще бъде мой ... :dance1:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия