Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Създаване, ремонти и усъвършенстване на модели | Creation, repairs and tuning up models

06029.3 от mtb

<< < (6/8) > >>

LDimitrov:
Краси, той казуса почти веднага придоби две направления - практическо и с академична стойност:
- писал съм в петък и, поради наблюдателността на Митко, до края на неделята местата бяха променени. Има там малко за дозамазване и оформяне, обаче то и преди беше така. Това поправи практическата страна на моето недоглеждане (външния вид, сега трябва да мисля светодиодите вътре какво да ги правя);
- остана чистото любопитство, колко е настина разстоянието. На 01.12 са измерени две машини и спокойно може да приемем 1750 mm за актуални – колкото е номинала по осите на буферите.
С общи усилия възстановихме правдата и съм изключително признателен за съдействието. Също благодаря на подкрепящите с плюсчета начинанието!

Сега да продължа с едни други добри намерения.
На първата снимка от тази тема, някъде измежду фотоецваните детайли, има двадесетина еднакви правоъгълника. Проектирани са да се редят със застъпване един върху друг, което им осигурява позициониране под ъгъл спрямо повърхността върху която се редят. Целта е, изработване на матрица за леене на детайли, за подмяна на зарешетените отвори на машинното помещение. Изпълненото на модела е с доста едра стъпка и реших да опитам може ли някак (и как) да се поправят, а горните две сложни изречения стават по-ясни с приложената снимка.
Технологията конспективно: подреждане на детайлите; създаване на отпечатък в полимерна глина; леене на смола. На снимката долу са пробни отливки (едната грундирана), като основната проверка е как ще изглежда на модела. Не бях сигурен доколко ще е по-достоверно, но... какво да пиша повече, то се вижда че е. Значи стана. В момента чакам да се втвърдят истинските решетки и след това ги монтирам.

Другата днешна дреболийка, засяга местата за повдигане. Двете планки там, имат отвори способстващи за закрепване на едни чимуги. При мен, свредло 0,3 залепено в отвора на една месингова тръбичка спомогна да пресъздам това място. След грундиране ще преценя какво и дали още нещо трябва  да се оформя по разглеждания възел, както и по целия екстериор.

021

Засега толкова.

vankata86:
Браво Людмиле,става уникален!С интерес чета и гледам твоите решения към различните казуси по модела.Само бдж! &bgflag &bgflag &bgflag

LDimitrov:
Ванка, точно тези отвори ги обсъждахме с теб. Наличните дълги свредла се оказаха с по-голям от нужния ми диаметър и... започнах да хитрея. Казах ти тогава, че ще се намери начин като му дойде времето.  :drinks:

Кратка актуализация:
Предния път, положението застина в очакване на решетки. Все още е такова и аз също чакам. Вакуум помпа.
Причината е използването на друга смола – пробните бяха от Лакпром, която принципно я бива, но я смених , защото е гъста и остават балончета (и по решетките отвън). Нарочените за истински, лях от Pebeo, но нямат втвърдяване. Ще се върна пак към родната, само да пристигне споменатата машинка тези дни.

Това обаче не пречи да си подготвям терена – изкъртих и оформих отворите (и двата етапа се виждат на снимката). Заличих също няколко капака, които не видях никъде по наши машини.
Следващата стъпка се предвиждаше да направя след като приключа с решетките, но опита с тази дейност наложи да я извърша сега: Свалих жалузите за охлаждането, за да не счупя после нещо направено. Имам идея да подобря нещата тук, обаче ако не стане, ще върна фабричните – точно затова ги свалих, а не издълбах. Неприятна, неудобна  и неизбежна (понеже жалузите и без това стърчаха много навън) работа. Със силовите дейности приключих. Също и с местенето на фаровете, въпреки че показаното е отпреди последната кит-шлайф стъпка и някои други корекции.
Забелязват се и добавените основи за пътечките по покрива. Подробности за тях по-късно.
(Ползвах мястото в левия ъгъл за продължението долу.)

022

Втората актуализация е свързана с талигите. Тук оставаха за доправяне ленкерите и дреболиите около тях. Разни профили полистирол и нещата придобиха вид. Липсваше понятен изглед на възела ленкер-ресори, но имаше кой да съдейства. И така – грунд за метал (където трябваше), Surfacer 1200 и отстраняване на проявилите се дефекти. Засега сме тук, очаквам боя и леко омазване. Изглежда като финална права, обаче има едни криви железа там, които още не съм решил как и дали да добавям.

023

Миро, Стойко –  :hi: и  :hi:

LDimitrov:
Неприятна ситуация ме държа разконцентриран последните три месеца на 2020. Януари пък е запълнен с интересни служебни задачи и, въпреки че са по-приятни, все пак ме дърпат настрана от моделизма. С надеждата усещането че отново се връщам на фокус да е истина, мисля да добавя някои миналогодишни изпълнения.

Чисто автоматично затрих разните капаци/врати отстрани, подготвих основата и залепих фотоецваните. Смисъла на начинанието – родните стърчаха повече навън, освен това имаше какво да се желае по вид и детайлизация. Сега сме по-близо до истината, а пък и упражнението не беше от високо ниво на сложност: отвори за лепилото, магнити за временно фиксиране и лак за допълнително укрепване.

024

Успоредно с това, вървеше и изработката на решетките. Взех за проба от продуктите на Easycomposites - смола, пигменти и силикон. Ами, всичко работи нормално, мисля да си ги ползвам за дребни и неотговорни отливки. Силикона е бял, втвърдителя е с черен пигмент и докато не стане еднородно сиво, не спираш да разбъркваш. Удобно! Направих три матрици, като експериментирах с пигментите, затова са различни отливките (иначе смолата е прозрачна, правих прозорци за 46 серия – става). Всичко мина през вакуум камерата, за силикона – задължително.
После ясно: оформяне, грунд за смола и залепване на място. Всяка е напасвана и надписвана, уж са еднакви, но така е по-лесно.

025

Забелязват се едни дръжки по покрива, но това – друг път.

LDimitrov:
Гледам последните снимки и в очи се набиват грозните дупки от свалените жалузи. Аз затова и не съм гледал скоро тук, и с радост съобщавам, че намеренията да се подобрят нещата с този възел, са на път да се случат.

Ето как: проектирано преди 16 месеца, произведено преди три, изработено от началото на април.
- отделях и чистих детайли докато имаше – 38 на страна, направо не повярвах при преброяването;
- огъване и запояване на долната опора/панта към рамката на жалузите;
- запояване на рамената за синхронизиране на завъртането към отделните ламели (пак си въвеждам имена). Мислех да е един детайл, обаче механизма после няма затваряне, а се нарушават и правите ръбове на ламелите;
- огъване на рамото на подходящ ъгъл и скосяване от другата му страна до достигане дебелината на ламелата – да не личат много когато е отворено;
- подреждане на място и запояване на горната „панта‟. Предвид ползваните тогава изрази, спокойно мога да го нарека каруцарска работа, и мисля, че някой с по-беден речник в тази област от човешкото познание, не би могъл да се справи със задачата. Детайлите са почти безтегловни, не дават дори да въздъхнеш и трудно си стоят по местата. След като привлякох Blu Tack на моя страна започна изравняване на силите и в крайна сметка победихме. Два пъти!
- пробен монтаж на рейката за задвижване;
- добавих по две пластмасови профилчета за вкоравяване на конструкцията. Добре щеше да е да са там преди горната операция, ама пластмаса + поялник = отпадъци. Нали?
- почистването на всяка спойка няма да описвам.
И толкова по якостната част и възможността за движение.

026
Декоративната страна на въпроса, започва с проби на място. Това спомогна за преименуването от „дупки‟ на „отвори‟, на празните пространства за новите конструкции – измерване, пила и стесняване с ленти полистирол, оформиха вече друга картинка. Къде отново с Blu Tack, къде без, направих една фотосесия на мястото, преди и след. От 0,4 стоманения тел на Aber, добавих едни диагонали, които се виждат при отворени жалузи.

027

Системата е планирана да стане работеща и командвана от декодера. Остава да се изпипа механизма който ще върши това. И да не се получи – винаги може да бъде застопорен в някое желано положение. Засега сме на прав път...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия