Затова въпреки, че сме странат в ЕС с най-малко индустрия, дишаме най-мръсния въздух в ЕС.
Е, с това не мога да се съглася. В София и другите големи градове може би, но в моят град няма никаква индустрия и сутрин в града пеят всякакви пойни птици, включително и славеи, които както е известно недолюбват мръсен въздух. Ходил съм в доста други държави и не съм забелязал подобен феномен.Е, чистичко е при тях - спор няма. 
Любомир е точен - или е чел последната европейска статистика на Европейския комитет, или просто има шесто чувство, което всъщност не е необходимо, но България е на първо място в момента (май 2012) от всички страни в Европа по наличие на прахови частици във въздуха. При това забалежете - последните замервания не били променили кардинално класацията, въпреки че по това време тук валеше дъжд с всеки ден.
А пойните птички Христо, отдавна не са критерий - аз живея буквално в центъра на София (все пак съм кореняк)
и всяка сутрин, особено сега, когата не затварям прозореца денонощно (но праха е в промишлени количества!!!),
ме будят поне три вида пойни птички - славеи, синигери и нещо което наподобява горска зидарка (не съм специалист).
Иначе освен "редовните" гълъби, гугутки и свраки, напоследък все по-често чувам и кълвачи, както и нощно време - кукумявки.
В някои квартали на София редовно се намират и гларуси (от бунищата най-вече идват),
така че това не е критерии за чистота на средата,
а по-скоро за приспособимост на дивата природа в големия град!