Не съм 100% сигурен че бустерът на ЧМЭ-3 има дизелов двигател. Може и да има.
Руснаците обичат да правят такива "модули", в които има само тягови електродвигатели и охлаждането им. Имат го и за дизел-електрическите локомотиви (като този), както и за електрическите. Двигателят, генераторът и цялото управление е само в основния лок (А). В бустера има допълнителна тежест (бетон). Така се постига по-голямо сцепно тегло (напр. два пъти), по-голяма теглителна сила (пак два пъти), мощността се радпределя между повече тягови двигатели и от тях може да се изстиска същото, както и в 10 минутен режим, само че за продължително време (разбира се ако генераторът издържи). Използват ги и за маневрени локомотиви, но преди всичко за работа в откритите рудници - движение с ниска скорост, големи наклони (до 60 промили), за да "отлепи" и да извози тежък влак.
На този пронцип си имат и хопер с двигатели. В състава на влака се използва един такъв, първия. Управлява се от локомотива. на хопера са само тягови двигатели. За баласт се използва самия товар.
Специално този от снимката не знам кой от двата вида е. Не съм срещал данни дали има втори дизелов двигател в бустера. По-точно казано: не съм срещал тт данн ите на този бустер.