Дбро утро (на темата, че дълго време спеше...)!
След около 3 години лутане и бъхтане в технологиите на 21ви век, решихме да се пробваме в бронзовата епоха. Основен принос за това има Краси, без него тези китове нямаше да съществуват, а колегата Евгени Еленков нямаше да може да се изкьорави до посред нощите за последние 2-3 дни, но ето резултатът:

По мое скромно мнение, понеже не съм разбирач от бакъри и тенекии, но изработката ми изглежда изключително прецизна, със съвсем малко оливане с калай. Но когато заготовката/комплектът с ецове е добър, крайният резултат също се получава. Не така стои въпросът с един друг проект, който доста време престояваше на трупчета - Бронемотриса "Красная Звезда 1". За него имаше отделна тема, ама сега не ми се рови, та ще пиша тук. Първоначалната идея беше да бъде месингов модел:

Но, като нямаше кой да ни каже, че да сгъваш модел от тенекия с дебелина 0.5 мм не е много добра идея и тогава, проектът заспа. Събуди се миналата седмица, когато решихме да изпробваме една хибридна технология - 3Д принтиран модел, тапициран с бронзови плочи. И тук възникна вечния въпрос: това бронзов модел, напълнен с пластмаса ли е или е пластмасов модел, каширан с бронз. В крайна сметка отговорът дойде сам: няма никакво значение, тъй като крайният, видимият резултат е боята. Дори да беше от картон, облицован с месинг - пак няма да личи. Този път, си взехме поука и заготовката е 0.25-0.3 мм бронз:

Това, което се вижда по-долу е първото, най-грубо напасване на бронираните плочи - директно върху принта с двойно самозалепващо:

Следва допълнително напасване, почистване на излишното лепило и "вграждането" на ламаринките в PLA пластмасата посредством дихлорметан. Има и грешки по заготовката, та при всички положения ще има версия 2,3 и т.н., но поне посоката е ясна.
Хайде стига толкова за сега, и преди да ни "изпържите" с Евгени, моля, имайте предвид, че той е в ЖП моделизма от 6 м, а аз от 3 години, така че има още мнооого какво да учим...