Магазини / Поръчки / Оказион | Shops / Orders / Bargains > Зона на търговеца | Retailer's zone

Модел на електрически локомотив на БДЖ серия 42 от Тechimage (мащаб НО)

<< < (23/42) > >>

pavlinbg:

--- Цитат на: IvanC link=topic=5381.msg122045#msg122045 date=1626102032 ---Това не го разбрах. Би ли обяснил как задействаш звуковия ефект, който води до ускоряване на локомотива?

При мен е обратното - при увеличаване на стойността на тротъла, степените се набират (звуково) в зависимост от тази стойност, а моделът ускорява според стойността в CV3. Още не съм схванал как точно Зимото прави набирането на степените в зависимост от позицията на тротъла, но и не съм се задълбочавал (досега) в настройките за електрически локомотиви.

Иван

--- Край на цитат ---

С един от функционите бутони на мишката (мисля, че беше бутон 5). Ще проверя и ще пиша отново. Ако успя, ще направя и клип.

IvanC:
Предполагам, че "мишката" е у-вото, с което се управлява локомотива. Ако това е правилният термин, аз използвам "мишка" мое прозводство с DCC станция, също мое производство (донякъде, защото е леко модифицирана DCC++ станция). Аз наричам това у-во "тротъл" (по английското му име). Бутоните са т.нар. функционални бутони, които включват F0 (предни/задни светлини в зависимост от избраната посока на движение), F1, F2 и т.н. до F28. Врътката (копчето), което се завърта задава стойността на тротъла (от 0 до 126), която управлява скоростта на локомотива.

Та при мен като завъртя рязко врътката на стойност 63 (50% от обхвата), ламинатката на Техимидж започва да набира бързо степените, докато моделът ускорява плавно в зависимост от това какво има записано в CV3 (при мен дойде със стойност 30 и засега не съм я променял). Ако от спрян модел завъртя врътката до стойност 20-30, декодерът набира (звуково) по-малко степени, но пак набързо, а локомотивът си ускорява по същия начин (според CV3).

При F19 включен, локомотовът ускорява по-бързо, но не забелязах набирането на степените да е ускорено. Просто си изпълнява звука за едно набиране, после следващото и т.н., докато достигне степента за съответната скорост.

Според инструкцията, която дойде с моя модел, а и според пробите, които направих досега, не намерих функционален бутон, който да набира степените - звуково или скоростно, та затова попитах какво имаш предвид.

Иван

pavlinbg:

--- Цитат на: IvanC link=topic=5381.msg122045#msg122045 date=1626102032 ---Това не го разбрах. Би ли обяснил как задействаш звуковия ефект, който води до ускоряване на локомотива?

При мен е обратното - при увеличаване на стойността на тротъла, степените се набират (звуково) в зависимост от тази стойност, а моделът ускорява според стойността в CV3. Още не съм схванал как точно Зимото прави набирането на степените в зависимост от позицията на тротъла, но и не съм се задълбочавал (досега) в настройките за електрически локомотиви.

Иван

--- Край на цитат ---

Това, за което говорих става с натискане на функционален бутон F3 от мишката. Разбира се преди това трябва да се активират звуковите ефекти от F8. В инструкцията към модела за ползване на функционалните бутони, F3 е посочен като "shunting" - шунтиране. С натискане на F3 локомотивът рязко ускорява, при повторно натискане на F3 - забавя движение.  В реалните железници, при локомотивите "Шкода" има възможност за шунт (в две степени) с контролера на локомотива (натиска се надолу и след това се премества вляво, като по този начин се осигурява по-голяма мощност. Такива шунтове могат да се правят след набирането на определени позиции с контролера, когато локомотивът е набрал скорост. Така е и при модела на Techimage - регулаторът за скоростта на мишката трябва да е завъртян и локомотивът да е ускорил.
Ето и клип (обърни внимание след 30 секунда)
https://youtu.be/3qS-kXPqsj0

TheJackal:
Павлине, тази функция се нарича:"ДЕПО". Може да е зададена от производителя на F3 / F4 или F6. почти всички декодери я имат било то със звук или без. Идеята е: да намаля скоростта на локомотива почти два път от реалната, независимо да ли си задал стъпка 14 - 127. Предполагам си обърнал внимание, че по време на изложенията във Фремо, на мишките (FREDi - тата), тази функция също я има и умишлено е включена - идеята е да не стават кошии (джелатско каране). Локомотива когато е в движение и тази функция се изключи, той се "изстрелва", което е нереално.  :hi:

pavlinbg:

--- Цитат на: TheJackal link=topic=5381.msg122123#msg122123 date=1627776803 ---Павлине, тази функция се нарича:"ДЕПО". Може да е зададена от производителя на F3 / F4 или F6. почти всички декодери я имат било то със звук или без. Идеята е: да намаля скоростта на локомотива почти два път от реалната, независимо да ли си задал стъпка 14 - 127. Предполагам си обърнал внимание, че по време на изложенията във Фремо, на мишките (FREDi - тата), тази функция също я има и умишлено е включена - идеята е да не стават кошии (джелатско каране). Локомотива когато е в движение и тази функция се изключи, той се "изстрелва", което е нереално.  :hi:

--- Край на цитат ---

Само че тук при натискане на F3, първо локомотивът се ускорява, а едва при второто натискане на F3 - забавя движението си, като всичко това е озвучено със звук от АТП.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия