Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Представете модел на български подвижен състав | Review a BG model

06-та на Albert-Modell

<< < (15/19) > >>

IvanC:
Моят 06 060 най-после пристигна в събота. Това е вторият шестак, защото първият пристигна с повредите, описани по-горе в темата.

В кутията има "книжка" или по-скоро листовка с указанията за употреба и понеже моят е със звуков декодер, с листче с функциите на бутоните, във формат много подобен на този, който използвам за всички мои локомотиви с декодери. Това беше приятна изненада.

Иначе разочарованията продължават:

1. Кошът не прилепваше към рамата в единия край и се наложи да използвам метода на Тони. :yes:

2. В движение локомотивът се клати много - прилича на клатенето на локомотивите на Пико от 70-те години на миналия век. Колоосите не изглеждат криви и ще трябва да разглобя талигите, за да намеря причината. Това ще стане, като се прибера в къщи.

3. Блистерът вече е спукан от едната страна. Уплътних го максимално, доколкото можах, за да издържи пътуването до в къщи. У дома ще му направя ново легло за кутията.

4. Звукът на дизела не е добре балансиран по ниво с другите звуци - прекалено силен е и заглушава много от тях. Ще трябва да разуча този декодер (ESU) и да му променя настройките за силата на звука на отделните звуци.

5. Звукът за скърцане на ребордите не се чува. И тук ще трябва да си поиграя с настройките на декодера.

6. Това ми беше известно от самото начало - платката на локомотива е направена за 21-пинов декодер, т.е. стил Марклин. Според мен би трябвало да е по модерния PluX22 стандарт. За мен това не е особено голям проблем, защото поръчах моя локомотив с декодер. За брат ми е проблем, защото иска да си поръча локомотива без декодер и да му сложи "ням" декодер на ZIMO, които са PluX16 или Plux22.

7. Прожекторът свети едновременно с надбуферните светлини. За по-голяма реалистичност би трябвало да може да се пали и гаси независимо от надбуферните.

8. Функцията за гасене на задните червени надбуферни светлини автоматично пали предните светлини. Това предполагам се дължи също на надстройки на декодера, които трябва да открия и променя. Освен това задните червени надбуферни са две, докато при тези локомотиви на БДЖ е по-популярно да свети само дясната по посока на движението.

Имам и други забележки по локомотива, но ще спра до тук, че мнението стана дълго.

Иван

IvanC:
Кратък клип с "клатещото се пате" (06 060) на Алберт Модел:

https://youtu.be/lHgXcvxIOP0

Иван

pach:
Доколкото си спомням, и друг път е имало подобен проблем с модел на локомотив в Н0...мисля, че
се слагаше пластинка, която застопорява страничното клатене на една от талигите и спира да бъде "паток"!
Полагаше се между коша и талигата (само едната),  до колкото си спомням - Васята (Vaskopf) или Tano(Стоян) го правеха...Дали пък не беше Митко888!?...те ще си кажат, надявам се да не обидя някого...
 :hi:

IvanC:
При моя модел причините за клатенето са две:

1. Едната талига има скоби, които трябва да опират в рамата, за да носят рамата странично. Скобите на другата талига са различни, за да позволяват тази талига да се клати странично спрямо коша, за да могат колоосите на тази талига да следват напречния профил на релсовия път. Скобите на първата талига не достигаха до рамата - както вече са го установили съфорумците. Решението, което намерих аз е да се отрежат две ребърца на щипката, около която се върти талигата. Тези ребърца са откъм рамата и като се махнат щипката прилепва по-плътно до рамата и скобите на талигата вече опират в рамата, което не позволява на рамата да се клати. Ще пусна снимки по-късно.

2. Колелата на колоосите са набити или формирани накриво на оста и бият. Това за съжаление не мога да оправя.

Направих и други промени по модела, които са основно свързани с декодера и неговото опроводяване. За тях ще напиша по-нататък.

Иван

mitko0888:
Не е редно човек да се изръси сума пари за нещо чисто ново, и да започне да си го оправя, макар и клатенето и зяпането обикновено да се поправят лесно.
За кривите колела - пак е лесно (не иска спец. инструменти и машини), но е доста пипкаво. Започваш да превърташ една по една останалите две оси от всяка талига (едната не я мърдаш). Така ще намериш положение, в което едната ос е крива в едан посока, съседната ос - в друга посока, и те ще се "компенсират" в талигата. Обикновено се получава доста добре.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия