Ревюта и поддръжка на модели | Reviews and maintenance of models > Представете модел на български подвижен състав | Review a BG model
06-та на Albert-Modell
IvanC:
--- Цитат на: mitko0888 link=topic=5391.msg123838#msg123838 date=1663599256 ---Не е редно човек да се изръси сума пари за нещо чисто ново, и да започне да си го оправя, макар и клатенето и зяпането обикновено да се поправят лесно.
За кривите колела - пак е лесно (не иска спец. инструменти и машини), но е доста пипкаво. Започваш да превърташ една по една останалите две оси от всяка талига (едната не я мърдаш). Така ще намериш положение, в което едната ос е крива в едан посока, съседната ос - в друга посока, и те ще се "компенсират" в талигата. Обикновено се получава доста добре.
--- Край на цитат ---
Пробвах да комбинирам кривите колооси точно по този начин. Получи се някакво подобрение, но не успях напълно да премахна клатенето и по-скоро лъкатушенето. Клатенето, което остана е предимно от лъкатушенето и се забелязва, когато е снимано с камера отблизо. От разстояние около 1,2 метра почти не се забелязва. Но въпросът е принципен! Нямам други модели, закупени през последните 4-5 години чисто нови, които да имат криви колела на колоосите. Дори отначало за този модел не ми се вярваше да има криви колела, докато не свалих колоосите и ги завъртях, за да се установя с много голямо удивление, че бият.
Друг проблем е подсветката на надбуферните светлини в кабината - АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО в нашите времена и за тези пари!!! И това може да се оправи, но не е там въпросът - да си купиш чисто нов локомотив и да започнеш да отстраняваш недостатъци, които другите производители са разрешили преди 30-40 години.
Ако искам да ремонтирам модели, ще си купя от старото производство на Пико (понякога се намират чисто нови или много запазени модели) и ще им правя промени, модернизации и т.н., а не чисто нов модел от Алберт Модел. Като купувам модел направен през 2022 година, очаквам да е перфектен по отношение на механиката и електрическата част и изборът да е по детайлността на изпълнението, която се вижда на снимките, както това е при Пико, Роко/Флайшман, Трикс/Мерклин, Брава и др.
Иван
IvanC:
Ето снимки на промяната по окачването на талигите:
На горната снимка е талигата със свободно окачване към рамата - така, че да може да се клати странично. Черната скоба в средата на талигата служи за закрепването й към рамата. Виждат се двете надлъжни издатинки.
На долната снимка са скобите на другата талига, с "пъпките", на които трябва да ляга рамата:
Щипката за закрепване на талигата към рамата, след като съм изрязал издатините:
Талигата след промяната, готова за монтаж към рамата:
Промяната на другата талига е идентична.
Клип с локомотива след промяната:
https://youtu.be/XdgaPTA_PrE
Вижда се, че клатенето се поражда основно от лъкатушенето - бързата странична промяна на движението на локомотива, особено при по-висока скорост, поради аксиално биещите колела. Това се вижда най-добре, когато локомотивът е в кривата и талигите постоянно си променят ъгъла на завъртане спрямо шасито.
Още един клип, сниман отстрани, на който клатенето почти не се забелязва:
https://youtu.be/aydunK9Rd7E
Иван
IvanC:
Разделих прожекторите на покрива от белите надбуферни светлини. Прожекторите са със светодиоди, запоени на главната платка на локомотива, а надбуферните светлини (бели и червени) на отделни платки някъде в кабините. Не съм свалял кабините и затова не знам как точно са монтирани тези светодиоди, но ми стигаше, че прожекторните светодиоди са на основната платка.
Прекъснах пистите от минусите на прожекторните светодиоди и ги опроводих към изводите AUX3 и AUX4 на декодера:
Трябваше да внимавам с дългия проводник да не бъде притиснат между платката и рамата, затова е прекаран точно по този начин.
Детайлни снимки от опроводяването, на които се вижда къде точно са запоени проводниците към конектора за декодера:
Дразнеше ме, че локомотивът вървеше с кабина II (2) напред при избрана посока "Напред" на тротъла ("мишката"). Обърнах поляритета на мотора, като размених проводниците на мотора към платката на локомотива, а светлините размених, като промених съответните CV-та на декодера.
Оригинално бутон F0 включва всички светлини - предни, прожектор и задни, а бутон F23 изключваше задните светлини и включваше предните. С промяна на съответните CV-та на декодера, с отделни бутони включвам поотделно предните (бели) надбуферни (с F0), задните (червени) (с F8) надбуферни светлини и прожекторите (с F1). Бутонът за маневрен режим ("Депо") (F6) включва белите надбуферни светлини от двете страни на локомотива и изключва прожектора и червените надбуферни светлини, ако са включени.
Присвоих на един бутон (F21) регулиране на общата сила на звука на декодера. След като намалих силата на звука, отделните звуци се оказаха сравнително добре балансирани по сила и не се наложи да променям CV-та за отделната сила на звука на индивидуалните звуци на локомотива. Пренаредих си и кой звук с кой бутон да се активира - всичко това със CV-тата на декодера.
Единственият звук, който не можах да оправя, е този за скърцане на ребордите. Звукът се чува само когато локомотивът се движи със скорост по-малка от около 10-12 км/ч мащабни. Не можах да намеря информация с кое CV да променя максималната скорост на движение, при която скърцането на ребордите да се чува. Може и да е твърде зададено в звуковата схема и да не подлежи на промяна. Ако някой знае как (с кое CV) може да се промени тази скорост, ще му бъда много благодарен да сподели.
Декодерът е ESU LokSound5 и упътването му е налично на сайта на ESU esu.eu на няколко езика.
Декодерите на ESU са трудни за настройка, ако се използват директно CV-тата. Изглежда е по-лесно настройките да се правят с програматора на ESU през компютър, но аз нямам такъв (все още). Без програматор трябва много внимателно да се променят CV-тата и се налага използването на индексните CV-та 31 и 32. Всъщност страниците на CV-та 257 до 512 включително се избират само със CV32. CV31 трябва винаги да има стойност 16 и да не се променя.
Иван
pach:
Перфектно!!! Благодаря за инфото и снимките по преустройството (или "тунинговането" ако искаш)!!!
:hi: :hi: :hi:
Струва ми се, чу увлечен, си се пратил в грешна посока. Не е скърцане на ребордите (в крива) ами ...
скърцане на спирачките при спиране...тоест това е в друго СV...и да, свързано е "твърдо" с определена скорост.
Опитай с "рязко намаляване на скоростта"(рязко "врътване тротъла" на нула) - обикновенно тогава се "чуват"
спирачките...поне в ТТ е така.
Иииии...някак не ми се вярва, че имаш аксиално (или радиално) биене....не че ме лъжеш...
просто все пак сме 21-ви век и това е отдавна разрешено дори на любителско ниво...
но в "китай, ни излиза много евтино" за производство,
и явно не при за продажба...тоест за клиентите!!!
Обаче инфото от теб си остава безценно!!!
:clapping: :hi:
IvanC:
--- Цитат на: pach link=topic=5391.msg123852#msg123852 date=1663854947 ---Перфектно!!! Благодаря за инфото и снимките по преустройството (или "тунинговането" ако искаш)!!!
:hi: :hi: :hi:
Струва ми се, чу увлечен, си се пратил в грешна посока. Не е скърцане на ребордите (в крива) ами ...
скърцане на спирачките при спиране...тоест това е в друго СV...и да, свързано е "твърдо" с определена скорост.
Опитай с "рязко намаляване на скоростта"(рязко "врътване тротъла" на нула) - обикновенно тогава се "чуват"
спирачките...поне в ТТ е така.
--- Край на цитат ---
Това са две различни неща. И двете работят. Скоростта, при която се задейства скърцането на спирачките, се задава със CV, което е в упътването на декодера. Проблемът, който имам е точно със скърцането на ребордите, чиято максимална скорост бих искал да променя, ако е възможно, т.е. да увелича скорстния диапазон, в който да се чува скърцането на ребордите.
--- Цитат ---Иииии...някак не ми се вярва, че имаш аксиално (или радиално) биене....не че ме лъжеш...
просто все пак сме 21-ви век и това е отдавна разрешено дори на любителско ниво...
но в "китай, ни излиза много евтино" за производство,
и явно не при за продажба...тоест за клиентите!!!
Обаче инфото от теб си остава безценно!!!
:clapping: :hi:
--- Край на цитат ---
И на мен не ми се вярваше, че може да има биене на колелата... в 20-те години на 21-ви век. Затова бях удивен (много неприятно), като го видях. На клипа, заснет от платформата, тикана от локомотива, се вижда как талигите лъкатушат по релсите, което се дължи на аксиалното биене на колелата, т.е. колелата не са перпендикулярни (на 90°) спрямо осите.
Иван
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия