Общ форум | Chit-chat > Общи приказки, свързани с хобито | Chit-chat about the hobby

Облагане с такси, налози, данъци и прочие на (жп) модели и подобни

(1/6) > >>

Boris 2-12-4:
   ПривеД!

Нещо от ХАП доста се активираха напоследък. Без това да е задължително лошо...

Аз като аджамия да попитам, при все че имам много повече книги отколкото модели...

В този форум има доста юристи, моля ги за отговор, който засяга мнозинството от пишещите и четящите тук.

Пример 1. Лицето Х в продължение на много години събира примерно модели на вагони и колички и парни машини  и прочие.
Има 800 вагона. От някой по 30 бройки еднакви. Тръгва да ги продава и данъчният какво казва и как се процедира в такъв случай.

Данъчният може да каже - Това е търговия, ако си колекционер, ще имаш по едно от модел.
   Аз задавам въпрос  - Вие да сте виждали жп композиция, състояща се от неповтарящи се вагони?!? Но с ХАП не се спори...

Пример 2. Колега плати над 28 хиляди лева, глоба или там както му казват, щото купуваше и продаваше леки колички от ибея за други хора и вземаше 10 % от сделката. Това за около 8 години работа. Не бил предупредил или обявил... Добре, че жена му е лекар и извади тези пари, той си е един безработен инженер... А пък е правил малки обороти на месец. Сега при него всичко е законно. Но кел файда...

Аз самият нямам 800 вагона, накъде към 140 в НО са и на този етап няма да ги продавам (единицата и нулата са друга скромна тема), НО имам колеги, с доста мизерни пенсии и на възраст, които са притеснени с право..., най вече поради обтекаемите фомулировки на ХАП. Да излязоха разни разяснения, даже и в Тубата има официални коментари от Хападжии, но...

Та така, моля НАЙ-УЧТИВО олимпийците да не ок@kват темата. ( За сведение на посрещачите, ОЛИМПИЙЦИТЕ са тези, които пишат по всички теми, ей тъй, заради самото участие, без значение, колко са вещи по темата...)

Моля, юристите и подобни, запознати с темата за отговор. Също и тези, които са имали проблеми по тази тема.  :drinks:

TheJackal:
Борка, при продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми. Това съобщиха от Националната агенция по приходите.

Ето ти отговора на темата, която те вълнува:

01. https://www.pariteni.bg/novini/danyci/vizhte-kak-da-popylnite-danychnata-si-deklaraciia-238352
02. https://www.pariteni.bg/novini/danyci/dylzha-li-danyci-ako-prodavam-veshti-v-internet-238299   

:hi:

Boris 2-12-4:
   Стефчо, тези съм ги чел, както и други неща, които излязоха от ХАП, както и изказванията им по медиите,  НОО те са държава в държавата...
Така че, я да кажат юристите и прочие, както съм писал по-горе. Щото Ти му казваш, от моята колекция е, той друго си знае...

mitko0888:

--- Цитат на: TheJackal link=topic=5407.msg121158#msg121158 date=1615314241 ---... при продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени ...
 :hi:

--- Край на цитат ---

Е то всичките влакчета се купуват с идеят един ден да бъдат продадени и да се купят нови. Затова им пазим и кутиите, за да стане търговийката.

Mixy:

--- Цитат на: mitko0888 link=topic=5407.msg121160#msg121160 date=1615318809 ---Е то всичките влакчета се купуват с идеят един ден да бъдат продадени и да се купят нови. Затова им пазим и кутиите, за да стане търговийката.

--- Край на цитат ---

Освен кутийките е хубаво да си пазим и фактурките, за да може като дойдат от НАП, да се отървем само с данъка върху надценката, инак като нищо ще ни одерат върху цялата сума.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия