Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Контролно осветление за стрелки
Vlado:
В момента свързвам последните стрелки по моя проект за "Повишаване пропускателната способност на гара Вакарел" и се сблъсках със следния проблем: трябва да сложа лампички (най-добре светодиоди), които да ми показват положението на езика на стрелките в мазето на макета, а и не само там. Та въпросът ми е какви светодиоди + съпротивления да взема, за да мога да ги включа към ЦК ключетата, така че във всеки един момент една от тях (лампичките) да свети (по две на всяка стрелка) и да ми показва актуалното положение на всяка една стрелка по макета (общо четири стрелки)? Механизмите, които ползвам са от конрадските с крайно изключване, тъй че светодиодите ще са свързани директно към ЦК ключетата (защото те са on-on и винаги ще е затворена ел. веригата поне за едната от двете лампички).
TANO:
а имаш ли контролни контакти на апаратите
Vlado:
И да и не! На механизмите за класическите стрелки, които се управляват с пиано имам, на тези конрадските понеже са с крайно изключване - нямам, но не им и трябват, защото светодиодите директно ще бъдат включени преди ЦК ключетата.
TANO:
крайното изключване няма общо с контролния к-т.
колко жици ти излизат от апарата - шест ли?
br185:
--- Цитат на: Vlado link=topic=549.msg5904#msg5904 date=1211630934 ---В момента свързвам последните стрелки по моя проект за "Повишаване пропускателната способност на гара Вакарел" и се сблъсках със следния проблем: трябва да сложа лампички (най-добре светодиоди), които да ми показват положението на езика на стрелките в мазето на макета, а и не само там. Та въпросът ми е какви светодиоди + съпротивления да взема, за да мога да ги включа към ЦК ключетата, така че във всеки един момент една от тях (лампичките) да свети (по две на всяка стрелка) и да ми показва актуалното положение на всяка една стрелка по макета (общо четири стрелки)? Механизмите, които ползвам са от конрадските с крайно изключване, тъй че светодиодите ще са свързани директно към ЦК ключетата (защото те са on-on и винаги ще е затворена ел. веригата поне за едната от двете лампички).
--- Край на цитат ---
Здравей Владо.
Бих ти препоръчал в случая да изпозваш двуцветни светодиоди като тези http://www1.conrad.de/scripts/wgate/zcop_b2c/~flN0YXRlPTMyNTY2MjUwNTE=?direkt_aufriss_area=SHOP_B2C_ModelRailway&~template=PCAT_AREA_S_browse&p_page_to_display=&catalogs_sub_id=sub15&aktiv=15&navi=oben_1
Те са с три извода като средния е общ. Така системата ще е по-компактна.
Относно съпротивленията аз ползвам следната формула :
R=(U-Ud)/I където:
R - търсеното съпротивление в килооми;
U - напрежението на захранващата веригата в която е включен светодиода. Замества се във волти.
Ud - (малкото d е индекс) - пад на напрежението върху диода във волти;
I - тока на консумация на диода в милиампери.
Ето и един пример. Ако захранването е U=12V и приемем, че консумацията на диода е I=10 mA и като се има предвид, че диода със сигурност е запален при напрежение Ud=2V то се получава следното:
R=(U-Ud)/I=(12-2)/10=1 килоом. Поставя се съпротивление с най- блиската по-голяма стандартна стойнос. Ако се използват двуцветни диоди, е най добре да има съпротивления и на двата извода, но мисля че можеш да го сложиш и на общия такъв.
Това всичкото е при положение, че се ползва за захранване постоянен ток. Ако изпозваш променлив ток тогава ще трябва да се монтира допълнително по един диод към всеки от изводите на светодиода за да се премахне единия полупериод на променливия ток.
П.П. В това последното не съм съвсем сигурен, че може да стане, но нищо не пречи да опиташ и да видиш резултата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия