Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Осветление на вагони

<< < (7/13) > >>

IvanC:
Вагоните на Roco от комплекта 74188 са тип Y/B на унгарските железници MÁV, 3 броя - един второкласен, един второкласен кушет и един спален. Второкласният и кушет-вагонът са идентични по брой и разположение на купетата с второкласните вагони от комплекта 74190 (виж мнението за осветлението на тези вагони по-горе), докато спалният вагон е с едно купе в повече и съответно купетата са по-тесни. Поради това, платката за осветление на комплекта 74190 не може да се използва за този вагон и промених платката, като добавих светодиоди там, където такива липсваха за купетата на спалния вагон.

Новата схемата на осветлението с добавените светодиоди и баластни съпротивления:

Светодиодите отново са означени с буквите "A", "B" и "L" и комбинации от тези букви след номера на светодиода, в зависимост от това в кой тип вагон се монтира платката - "A" за вагона 1-ва класа, "B" за вагона 2-ра класа (включително кушет-вагона) и "L" за спалния вагон. Светодиодите без букви след номера на светодиода са общи за 3-те вида вагони.

Всичко друго е еднакво с платката за комплекта 74190. Новата платка може да се използва както за комплекта 74188, така и за 74190 и за всички първокласни, второкласни, кушет и спални вагони Y/B на Roco. Няма възможност да се използва за комбинираните вагони 1-ва/2-ра класа, 2-ра класа с багажно отделение, вагон ресторантите и багажните/фургон и пощенските вагони (ако има такива). Възможността я няма, защото нямам такива вагони, за да мога да направя платката още по-универсална и за тези вагони.

Печатната платка от горната страна - с елементите по захранването и буферните съпротивления на светодиодите:

и от долната страна - със светодиодите:

Токоснемането от талигите и прокарването на проводниците от токоснемащите пластини през рамата и обзавеждането на салона е същото, както при комплекта 74190, което съм показал по-горе, а монтажът (запояването) на елементите по платката и монтажът на платката във вагона са същите като при вагоните от комплекта 74189, затова нови снимки не съм правил.

Иван

IvanC:
За желаещите да си поръчат платките, публикувани в тази тема от фирма, която прави голи платки:

Платка за фургона на Brawa 45415

Платка за вагоните на Roco от комплектите 74188 и 74190 (и другите тип Y/B)

Платка за вагоните на Roco от комплекта 74189 (и другите тип Халбещат)

Повечето фирми за голи печатни платки работят с този формат. Така няма нужда да се правят Гербери, което отнема много време. Самият аз не се занимават с Гербери, фирмата. на която поръчвам голите платки, работи директно с този формат.

Понеже форматът е всъщност XML, твърдо вероятно е като цъкнете на препратката, файлът да се отвори в браузъра. За да го запазите на компютъра като файл, цъкате с десния бутон на мишката, и избирате "Save..... Аs..." или "Запази...... като...". Това може да изглежда различно в различните браузъри, така че трябва да се експериментира с различните форми за запазване, докато файлът се запази като .brd.

Иван

pach:
Иване, перфектен си! Благодаря за темите, които правиш в момента, тук!
Качи моля, все пак снимки от "Еagle v.9.6.2"на трите платки, за повече прегледност,
 - да знаят хората какво си поръчват, като изпратят файловете на фирма за РСВ!
Ако искаш и скрийншот ще свършат работа (с прозрачни слоеве)!
Благодаря за труда ти тук и с "ардуино"-то!
 :hi: :clapping: :hi:

ПП. Дори ако не те затруднява - качи снимки 1:1 на въпросните платки - някой може да иска да си ги
направи не във фирма, а на "ръка" с лазерен принтер и домашен ец. :drinks:

IvanC:
Пацо,

Вече съм пуснал скриншотове на платките за 74188/74190 и 74189 в съответните мнения. Това са точните изображения на платките от фирмата, където съм ги поръчал и се вижда разположението на елементите и опроводяването. След малко ще публикувам и размерите им.

Ще пусна и PDF-и на платките в 1:1, но най-вероятно няма да свършат работа. Има много преходни отвори, които са с много малък диаметър (0,5 мм) и правенето на платката на ръка и без метализация на отворите, най-вероятно ще стане "манджа с грозде". Площадките на преходните отвори са много малки и сигурно ще се отлепят от текстолита при запояване на проводник за свързване на площадките от двете страни на отвора. Не съм предвидил платките да се правят на ръка, затова и пистите и преходните отвори са "тънкаж". Когато проектирам платки за направа на ръка, правя пистите по-широки и площадките за преходни отвори по-големи или направо проектирам платката едностранна с прехвърлящи мостчета. От известно време спрях да проектирам платки за ръчна направа - "купешките" по мой дизайн са много по-красиви.  :yes:

Иван

IvanC:
Много от инфото по-долу вече съм го пуснал в предните мнения, но го повтарям за по-голяма прегледност, т.е. събрано на едно място.

Платката за ROCO 74188/74190 е с размери 265 x 23 мм:

XML (eagle) за 74188/74190

PDF за 74188/74190

Платката за ROCO 74189 е с размери 292 x 22 мм:

XML (eagle) за 74189

PDF за 74189

Платката за BRAWA 45415 е с габаритни размери 190 x 22,6 мм:

XML (eagle) за 45415

PDF за 45415

Иван

Навигация

[0] Списък на темите