Автор Тема: Осветление на вагони  (Прочетена 23479 пъти)

IvanC

• Trade Count: (0)
  • Sr. Member
  • Публикации: 304
  • Рейтинг: 219
Осветление на двуетажни вагони на Piko
« Отговор #45 -: 18 Септември 2024, 03:57:24 »
Наскоро събрах една малка композицийка на местен пътнишки влак с модели от Piko - V180 с два двуетажни вагона, единият от които е с командна кабина. Вагоните, които аз взех, са от Hobby серията с каталожни номера 57684 и 57685.

Същите вагони ги има и в други разцветки и номерации.

Имам юношески спомени от тези вагони в района на Централна ж.п. гара София, без да съм се качвал в тях. Ето едно немско клипче с тези вагони, като има и кадри с вагоните на БДЖ на софийската гара:

Цък за видео

Първото начинание беше да разпарчаладисам вагоните. Оказаха се доста добре закопчани - по три щипки от всяка страна и още по една във всеки край на вагона, както и вертикални жлебове:

Червените стрелки показват щипките, а жълтите - жлебовете в които влизат езичетата на коша. И понеже езиците в жлебовете пазят щипките срещу разкопчаване, а щипките пазят езиците срещу изваждане, си е лека мъка да се разпарчаладисат без повреда.

После трябва да се разкопчее вътрешното оборудване от рамата - с помощта на плоска отвертка и словесни излияния със споменаване на роднини.

Piko предлагат осветление на вагона с лампи с нажежаема жичка и масивни световоди на няколко нива, с каталожен номер 56102. В комплекта влизат и токоснемащи пластини, но нищо от това не ми хареса, пък и нали съм си мазохист по отношение на електриките и осветленията, реших да последвам почина "Направи си сам". Та по този почин, първо проектирах печатни платки за осветлението. За тях ще напиша по-нататък, като станат и ако са сполучливи. Засега съм поръчал да ми ги направят.

Докато чакам да направят платките, се захванах с токоснемането. Хареса ми токоснемането от всички колела, което описах в предното мнение и затова реших да направя нещо подобно. На второто четене се получи (първата токоснемаща пластинка просто не ми хареса).

И така, подобно на пластинките, описани в предното ми мнение, направих чертеж, размножих и запазих в PDF файл, след което разпечатах на принтера:

Нататък няма да съм много словословен - както казва Гришата - "Разказ в картинки":

Залепване за ламарината с двустранно тиксо и изрязване на лазер (оранжев):

Изрези и прорези с лазер №2:

Формоване в пинсетната машина за огъване:

Заваряване на силови кабели с дължина 100 (мили) метра (дано са достатъчно дълги):

Монтаж в талигата:

И накрая монтиране на талигата в рамата:

И понеже повторението е майка на знанието, повторих повторението, т.е. почетворих горното.

Иван

IvanC

• Sr. Member
« Отговор #46 -: 20 Септември 2024, 16:21:58 »
Плочката, която държи токоснемащите пластини в талигата е от тънка (0,4 - 0,6 мм) пластмаса с размери 15 х 8 мм и отворче в средата с диаметър 1,5 мм. Винтчето е М1,6 с дължина 2 мм, завито в отворчето в средата на талигата. Това е еднакво с монтажа на токоснемащите пластини от комплекта 56102.

Иван

IvanC

• Sr. Member
« Отговор #47 -: 23 Септември 2024, 02:00:16 »
Допуснал съм грешка в предното мнение - винтчето е М1,6 с дължина 4 мм.

Иван

IvanC

• Sr. Member
Осветление на двуетажни вагони на Piko - долен етаж
« Отговор #48 -: 04 Октомври 2024, 19:57:41 »
Платката:

За да се фиксира платката на място, в обзавеждането на долния етаж на вагона направих прорези.
В оригиналното си състояние преди да направя прореза:

и след:

Горното направих и от двете страни.

Платката на мястото си:

Обзавеждането на горния етаж, щракнато на мястото си:

Обзавеждането, щракнато в рамата на вагона:

Поглед към тавана на долния етаж с монтираното осветление:

Като свърша с описанието на монтажа на платките в следващите мнения, ще пусна и схемите и останалата документация на платките.

Иван

IvanC

• Sr. Member
Осветление на двуетажни вагони на Piko - горен етаж
« Отговор #49 -: 06 Октомври 2024, 06:45:50 »
Платката за осветление на горния етаж - страната със светодиодите:

В двата края на платката са запоени червени светодиоди за задните светлини на вагона:

И другата страна на платката, на която е изправителят, регулаторът на 3,3 V, баластните съпротивления на светодиодите, два PIC микроконтролера за управление на светлините и една камара мостчета за конфигуриране на платката:

Платката за осветление на крайните помещения на вагона:

Задните червени светлини на вагона са направени с много дълъг световод и загубите в него са доста големи. За да се виждат задните светлини, трябваше да увелича тока през светодиода (да увелича ШИМ-а на изхода на микроконтролера), при което се получи силна подсветка в салона. Изпринтирах една бленда, която реши проблема с подсветката:

Платката се ограничава да не се мести във вагона с тези щифтчета, запоени в отвори, които съм предвидил на платката на осветление на горния етаж:

Платката, поставена на мястото си във вагона:

Вагонът има две "тъмни" помещения - по едно във всеки край. Пуснах във всяко "тъмно" помещение по един "златен" кондензатор:

Вагонът сглобен, осветлението включено:

Задните светлини на вагона:

Иван
« Последна редакция: 06 Октомври 2024, 06:50:30 от IvanC »