Автор Тема: Железопътна конференция  (Прочетена 1961 пъти)

sbcdesk

 • Trade Count: (0)
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 6
 • Рейтинг: 1
Железопътна конференция
« -: 20 Ноември 2023, 05:33:40 »
Идеята която представям е свързана със следното. Първо веднага да спомена, че като цяло конференциите които се провеждат по света не са някакви особено ефективни начинания, т. е. не носят твърде съществена роля в развитието. Изглеждат като място където всеки си пее някакви разработки, а останалите в повечето случаи се правят, че слушат. В повечето случаи наистина това се случва, но смисъл от конференциите има, като основната цел е "наградна", т. е. командированите живеят за кратко по-комфортно от обичайното, като така малко повече се амбицират да работят в бъдеще. В моето предложение по-долу целта е съвсем различна и е свързана със задачата да се получи наистина реален ефект.

Български производител на железопътни модели няма, а създаването му е свързано не само с много пари, но и с години традиции в тази област, които липсват. Така да се каже трудно бих си представил подобно начинание (по създаването на модели) да стартира от хоби средите - трябва доста отделяна на доста повече време, което отначало няма кой да ти го плати (а и човек трябва хем да си изкарва хляба, хем да се грижи за семейни проблеми). Идеята която представям по-долу е в някакъв смисъл конкретен план, който стартирайки с железопътна конференция все пак да задвижи нещата.

Първо ясно е, че хората които вече са възрастни (като много посетители на форума) няма как да отделят твърде много време, за едно подобно начинание. Единствената възможност е това да направят ученици от 11 и 12 клас, за който все още семейните проблеми и работата не са заели цялото им време. На тях обикновено им предстои около 5 години учене в университет, което е време в което могат да отделят доста време и по-конкретно например  (както предлагам в случая) за създаването на фирма за изработка железопътни модели.

Целите в началото не могат да бъдат нищо повече от скромни! Може да се заемат като начало с изработката на релси. Тук нещата ги виждам така. Първо е нужен жп профил на релса - това може да се поръча като направа от фирма изтегляща профили (по зададена форма от клиента) от алуминий (имаше някаква такава пловдивска фирма). Завиването на релсите е сложния проблем, защото алуминият е твърд. Тук може да се ползват техники за огъване подобни на машините за огъване на профили или ламарини - това е система от 3 колела, които оказват постепенен натиск. Предимството на този подход е, че могат да се поръчват профили с точно зададена кривина и дължина - изработката им както споменах не е сложна и може да се реализира например в София и така поръчките от всички софиянци ще се изпълняват бързо - огромно предимство пред това подобна дейност да се чака от чужбина. Сложност остана по отношение на изработването и прикрепянето на траверсите към металните профили, но и това не е толкова сложен за решаване проблем.

Описах идеята какво да се прави в началото - само релси на които отначало ще пътуват само чужди жп модели. Но как подобно начинание да се стартира, а да не остане някаква хипотетична идея? Именно тук основното е в провеждането на подходяща стартираща конференция. В нея хора на възраст ще представят различни идеи, свързани с това как разглежданото начинание да се реализира в бъдеще. Тук могат да се засегнат голямо количество направления, като производство, транспорт и реклама. Хората, които дават идеите могат да са възрастни хора, например организирали се от този форум, а слушателите както споменах ученици от 11 и 12 клас. Тук целевата аудитория е особено важна. Най-добре според мен е представянето да се осъществява пред ученици, които е по-вероятно потенциално да се заинтересуват от предложението. Има поне две специализирани жп училища в България - едно в Горна Оряховица, а друго в Карлово. Именно там е удачно да се проведе конференцията пред съответните ученици.

Организирането и осъществяването на конференцията също са важни неща. Освен това трябва и да се търси някаква конкретна цел, защото това да им кажеш, че след 7-8 години ще се създаде нещо не изглежда за младите подходящо начинание. Те искат да видят нещата да се случват на момента. По отношение на организирането, то достъпът към учениците може да не се окаже толкова лесен. Може да се наложи да се действа през кметовете на съответните места. Тук хора които по-лесно осъществяват човешки контакти да си кажат как може да се процедира. Финансирането на конференцията също е отворен проблем - или всички лектори трябва да си платят транспортни и хотелски разходи сами (което за някои може да не излезе толкова евтино) или трябва да се намери спонсор/инвеститор. Накрая както споменах какво точно се цели. Това да остане като ефект провеждането на конференцията, че се е случило едно добро и хубаво нещо няма никакъв смисъл. Тук идеята ми е да агитираме младите да създадат канали в Youtube с видео клипове, като така се превръщат във влогъри. Идеята е в тези канали да показват експерименталното развитие на проекта с правенето на различни прототипи и планирането на различни конструкции.

Качеството на представените лекции също е много важно, за да има начинанието успех. Най-удачния вариант то да се подобри като представящите лекциите участват с представения си материал отначало в уебинари (online срещи между лекторите в конферентни разговори). Така на тези събития те могат да получат полезна обратна връзка от останалите слушатели (потенциални лектори) и постепенно да подобряват представянето си, преди да се проведе събитието пред самите ученици.

pach

 • Trade Count: (42)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 12306
 • Рейтинг: 1321
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re: Железопътна конференция
« Отговор #1 -: 06 Декември 2023, 12:45:45 »
Това сега го виждам!
Но не разбрах - защо трябва да откриваме топлата вода или колелото!
Всичко предложено за тая "конференция" е отдавна направено и съществува!
И за производство, и за спонсори, и за конференции със смисъл...
Ама буквално всичко...включително и малко серийни производители от БГ!
Митко, май си прав - дали някои не се бъзикат с нас, чрез GPT...или нещо такова?
 :lol: :lol: :lol:

Vlado

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (2)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 5558
 • Рейтинг: 637
 • Красотата е в детайла!
Re: Железопътна конференция
« Отговор #2 -: 08 Декември 2023, 21:14:09 »
Здравейте! Изчетох с интерес написаното и като човек вече с някакъв опит по отношение на организирането (по-малко) и участието (повече) в събирания (конференции, изложения и др.) на жп тематика и запознат с процеса по изработване (производство) на жп модели, бих искал да споделя с вас моето виждане за нещата. Но първо да се представя - от не много отдавна съм председател на Клуб "Железопътен моделизъм - България", сдружение с нестопанска цел в обществена ползва за развитие и популяризиране на жп моделизма в страната. Като клубен член преди и като председател сега съм бил пряк участник в много организирани от клуба и не само мероприятия на жп тематика, като ви уверявам, че на такива събития младежите в ученическа възраст са не повече от 1%. И това е обяснимо - тях съвсем други неща ги интересуват, пубертетът ги е хванал за гушата здраво, а хобито, наречено жп моделизъм, им е толкова далечно и смятано за детска игра, че интерес по него в тази възрастова група тотално липсва. Опитът ми и от периодично правените от клуба дни на отворени врати показва същото - ако има ученици, то те са малко и задължително от малка възраст запалени по жп моделизма, което продължава и до днес. Другото е изключение! Най-общо по нашето хоби се интересуват или много малки деца, но по детски начин, тоест влакчето се движи, ура, пуф-паф, или възрастни, осъзнати в отношението към хобито мъже (жени почти няма), които го приемат като сериозно хоби за сериозни хора. Така че посоченото от вас намерение да се привлекат младежи в ученическа възраст, поне според мен, е напълно обречено на неуспех.
Относно производството на жп модели. Тази тема е стара толкова, колкото е популярно и хобито у нас. Правени са какви ли не опити за местно производство, вкл. преди няколко години се свърза с мен с молба за съдействие един пич, който даже беше изработил план за действие. И какво? В крайна сметка винаги нищо. Нашият пазар е малък и възвращаемостта на средствата при подобно начинание без износ (а външният пазар е много наситен с производители) е силно съмнителна. Вярно, имаме моделисти, хвала на тях, които и сега изработват модели в малки серии, но това е по-скоро изключение. Имаме и серийно изработени български модели. Първият беше на 46-та серия на БДЖ от италиански производител. После се появиха и други, като поне за мен върхът беше изработването на 42-ра серия на БДЖ от чешката фирма "Техимидж", което се случи съвсем скоро. В момента същата фирма подготвя и модел на 43-та серия на БДЖ. Има и други производители. В тази връзка задължително трябва да отбележа, че в момента се случва нещо изключително, а именно в хоби магазина "Хобиленд" има налични цели три модела на БГ тягов подвижен състав. Нещо, което поне аз не помня да е било някога. Тоест изработването на жп модели, пък било то и от чужди производители, върви с уверени темпове и може да се каже, че никога досега не сме имали достъп до толкова много БГ жп модели, което е направо страхотно и се надявам да е само началото.
Дано съм успял да ви ориентирам в родната обстановката...

п.п. А, и забравих да отбележа, че от клуба имаме намерение по някое време другата година да организираме подобна жп конференция, на която ще има всичко описано от вас - и презентации, и модели, но и много забавление, така че след като окончателно решим дали ще я правим и след като я обявим, и вие решите да дойдете, на живо ще видите как е и що е, пък дано ви хареса и отговори на очакванията.
« Последна редакция: 08 Декември 2023, 21:27:42 от Vlado »

sbcdesk

 • Trade Count: (0)
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 6
 • Рейтинг: 1
Re: Железопътна конференция
« Отговор #3 -: 15 Декември 2023, 05:04:30 »
Прагматично погледнато наистина сме малък пазар и затова бизнес само с изработка на жп модели би бил нерентабилен. Затова като решение на този проблем виждам възможност при която изработката и продажба на модели е само част от дейността - такава, която е един от множество начини за изкарване на приходи. При това е удачно да гледаме на това като на такъв проект, който не е с голям приоритет, т. е. не е нужно да се бърза с реализирането му под всякаква форма.

Идеята ми е като начало да се създадат дори няколко видео канали в които да се представя както жп тематика, така също и други дейности на които сме способни. От Youtube видеоклипове може да се печели, а ако са на английски това става и по-доходно. Ако някой счита идеята за перспективна, то нека си каже. Уверявам ви, че не съм чат бот, а имам намерения да се захвана в такава посока (дори вече съм направил нещо малко)...

sbcdesk

 • Trade Count: (0)
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 6
 • Рейтинг: 1
Re: Железопътна конференция
« Отговор #4 -: 18 Декември 2023, 04:46:35 »
Започвам един проект, който е свързан и с хоби и с бизнес, както също и с програмиране (от моя страна), а защо не и дори наука. В подробности няма да влизам, като само ще отбележа, че е свързан с железопътния транспорт. Сам да развивам проекта е много трудно, но това е единственият възможен начин за момента. Практиката ми показва, че започнати с непознати хора проекти на начално ниво не се развиват добре и в крайна сметка се провалят с гръм и трясък. Затова няма да правя такова предложение в случая, но залагам на нещо малко по-различно.

Преди малко създадох gmail акаунт, който планирам да ползвам, за да качвам видеа в интернет (Youtube). Тези видеа няма да представят проекта с който съм се заел, но целят развитието на множество съпътстващи дейности около проекта. Идеята е помощните проекти да се представят и развиват публично видими (да те няма да обяснят какъв е точно основния проект, но би трябвало да са много интересни като тематика). Например да осъществя работни контакти с фирми изработващи жп оборудване. В България такива не липсват, като такива строящи вагони има в Карлово и Бургас, а в Русе дори правят и маневрени локомотиви.

И сега следва споменатото по-горе предложение, но първо малко повече подробности за Youtube канала. Той е наименуван "Railway Related" и първоначално се планира да пуска видеа само на български език. По-нататък евентуално може да се мине на видеоклипове на английски, когато вече има достатъчно абонати и може да се мисли за монетизация с реклами. За да е успешен един такъв канал, то трябва достатъчно много видеа - такива, които по технически причини не мога да създам. Затова предлагам ако някой реши да се захване с някакъв отнасящ се към жп проект, то нека да ползваме канала съвместно. Ще ми праща видеа и аз ще качвам в канала. Не говоря за съвместна дейност, защото както споменах подобни неща са обречени, но можем да сме си взаимно полезни с поместването на множество видеа на едно място (което ще направи канала по-лесно откриваем от потребителите).

sbcdesk

 • Trade Count: (0)
 • Newbie
 • *
 • Публикации: 6
 • Рейтинг: 1
Re: Железопътна конференция
« Отговор #5 -: 21 Декември 2023, 06:17:08 »
Вече по проекта имам писано за две теми:
"Безплатен домашен леярски набор"
и
"Технология и материал за изработка на релсите"
Щеше да е добре, при евентуална поява на нови теми, то да ги добавям тук, вмести да пиша нови отговори, но явно няма такава възможност за редактиране на постовете...

Mixy

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (3)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1538
 • Рейтинг: 384
  • SCARM - българският софтуер за дизайн на релсови планове и жп макети
Re: Железопътна конференция
« Отговор #6 -: 22 Декември 2023, 19:09:19 »
Опитах търсене в YouTube по "Railway related" - излизат няколко канала, предимно индийски, в които обаче няма нищо подобно на гореописаното.

Опитах да търся и на български с "Безплатен домашен леярски набор" - нищо.

Hint: хубаво е да се дават линкове към въпросните външни ресурси, иначе публиката бързо губи интерес...  :hi: