Автор Тема: Първа ФРЕМО среща в България  (Прочетена 1065 пъти)

emilchaushev

• Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 1469
  • Рейтинг: 548
  • N scale 1:160- реален моделизъм
Първа ФРЕМО среща в България
« -: 27 Октомври 2025, 10:16:49 »
Здравейте на всички.

Започвам темата чисто информативно, за да проуча има ли смисъл да се хаби енергия.
Наблюдавам нагласите и това, което виждам е, че от 2019 година няма организирано събитие по жп моделизъм.
От участието ми в други срещи и при срещи с моделисти извън България получавам постоянно запитвания дали няма да се организира и кога ще бъде следващата среща в България.

Вече сме няколко регистрирани FREMO члена в България. След разговори с Борда на FREMO имам даден мандат за организация за първата официална FREMO Среща в България. Дали ще се случи, зависи от реакциите на този пост.

Тя ще бъде по правилата на FREMO:
1. Участие за целия период на срещата, от регистрираните за участие;
2. Затворена среща, без посетители (не публична, но членове на семействата ще се допускат);
3. Осигурено настаняване и 3 хранения на ден;
4. Осигурена зала за трасетата;
5. Мащаби ТТ и N;
6. Участието с модули изисква персонална отговорност към модула, за всеки регистриран модул.
7. При регистрирани клубни модули е необходимо лице, отговарящо за модула. Не се приема едно лице за всички клубни модули.
8. Допускат се до 10 модула на участник за регистрация.
9. Участието в срещата изисква посоянно присъствие в залата и участие в дейностите по трасето - машинист, гаров персонал, организационни дейности, за всички дни на срещата или за всички регистрирани дни.

На първо четене се оглеждам за периода 01.05.2026 - 05.05.20206. Банско. Залата е около 300 кв.м.

Очаквам оферта за цената на настаняването и храната.

Абстрахирайки се от цената искам да проверя нагласите на моделистите, дали са склонни да се съобразят с горните правила.
Ще очаквам Вашите коментари до 30.11.2025. Съобразно с тях, ще взема решение дали да започне организация или не.

Очаквам да преброим желаещите, както и готовите да участват с модули, време, подвижен състав и оборудване.

Adrian

• Trade Count: (238)
  • Hero Member
  • Публикации: 6749
  • Рейтинг: 1102
  • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
    • Ер Малък
Re: Първа ФРЕМО среща в България
« Отговор #1 -: 27 Октомври 2025, 11:25:20 »

За нищо го нямате тва Банско ве, ей! Сасипахте хобито!
« Последна редакция: 27 Октомври 2025, 11:28:12 от Adrian »

emilchaushev

• Hero Member
« Отговор #2 -: 26 Ноември 2025, 15:15:27 »
Благодаря на всички 548, които са прочели темата и на всички 0, на които им стискаха гащите да отговорят :)
След оглушителното мълчание мисля, че няма и нужда да чакаме края на месеца.
Нито първа, нито следваща FREMO среща ще има.

Липсата на комуникация е страшна. А се изискваха гледните точки на отделните моделисти. Няма правилни и грешни позиции, а личното отношение към една тема. Това е и идеята да се нарича ФОРУМ.

@Адри, в началото реших да приема поста ти като шега. Но ме заболя. Защото за да си позволя да напиша такъв пост, съм се потрудил да проуча Спортните зали в Божурище, Сливница, Драгоман, Годеч, Елин Пелин, Ботевград, Самоков, както и да си кореспондирам с НКЖИ. И като казвам проуча, означава да отида на място, да видя залата, да разговарям с управителите. Да поискам финансиране от ФРЕМО. Наем под 1500 лв/ден не намерих. Когато обаче очакванията са, че някой е длъжен някому, дори Банско изглежда непреодолима цел. А там срещу 90 лв (включва спане и 3  хранения в нормален хотел) на човек, получавахме спортната зала без пари. Няма да коментирам, че локацията беше права функция за удобството на хората, които щяха да дойдат (от Румъния, Германия, Чехия, Унгария, Сърбия...), и наличието на нормална инфраструктура е от огромно значение, когато пътуваш 2000км в посока. Но явно очакванията са, че ще наемаме ЦУМ, за да може и с метрото да се идва. Капиш?

Adrian

• Hero Member
    • Ер Малък
« Отговор #3 -: 26 Ноември 2025, 17:26:14 »

Емо, сигурен съм, че си се подготвил.

Но аз не се шегувам.

И хората не се шегуват.

ЗАЩО доведохте нещата до ЛИПСА на интерес?

Само провали.

emilchaushev

• Hero Member
« Отговор #4 -: 29 Ноември 2025, 21:42:26 »
Няма ненаказано добро.

Аз предлагам това, което мога и което ми е интересно. Явно на хората не им е интересно. Аз проблем с това нямам. Даже не мога и да се разсърдя. ФРЕМО срещи има всяка седмица из Европа, за които са ми отворени вратите.

Гледам сбирки на маса не са интересни на хората, сбирки без маса, с маса, под маса някъде с пътуване не им е интересно. ФРЕМОТО е заклеймено. Обаче никой не пише!.

Пожелавам да се намери някой, който да отгатне какво на Хората им е интересно и да ги събере.

Само, че много мирише на типично българско- ние не знаем какво искаме, ама мрънкаме. Много искаме, ама не знаем какво точно, обаче има едни дето са ни виновни. Ами моделистите сме си ние, никой не ни е виновен, освен самите ние. Ако някой се чувства идейно обогатен, нека да организира под каквато и да е форма нещо, което да се харесва.

Липса на интерес викаш. ИНтерес има , когато се гледа в една посока. КОгато имаш аморфна маса, която гледа собствената си колекция, робува на егоизма си и е издигнал в култ мързела и сакън да не се напъне за общото благо, нама да се намери нито човек, нито форма, която да събере същата тази маса. На клоун обаче няма как да се правя, за да им е интересно, особено, когато такива събития се организират безвъзмездно.

Наздраве на всички, а какво ще кажат хората мен слабо ме вълнува. Дали ще ме сочат с пръст, аз съм готов да поема всякаква вина, ако така ще им олекне, някой да е виновен.
« Последна редакция: 29 Ноември 2025, 21:57:44 от emilchaushev »

Adrian

• Hero Member
    • Ер Малък
« Отговор #5 -: 01 Декември 2025, 11:27:05 »
Емо, подхождам добронамерено и имаш цялото ми уважение.

Но! ( а не H0)...

Фактите са налице:
- хобито става скъпо
- животът е все по-скъп
- хората обедняват/ оцеляват
- камоли семейство с 4 члена да отиде на такава сбирка

затова следват провали на такива начинания.

въпросът е дали се правят правилни изводи?

За мен е нелепо да пръсна 2000лв (примерно) за престой на семейството ми в Банско (или където и да е) заради влакчета.