Автор Тема: Макетът на Стоян Божанов - TANO  (Прочетена 210789 пъти)

TANO

• Trade Count: (10)
  • Hero Member
  • Публикации: 796
  • Рейтинг: 601
Re:Макетът на Стоян Божанов - TANO
« Отговор #180 -: 12 Май 2009, 12:39:08 »
Мда PACH е задал някои хубави въпроси, на които ще отговоря с удоволствие. :blush2:
1. Предупредителен светофор не се ползва самостоятелно. Самото му име говори, че той предупреждава какво свети на следващия сигнал, било то входен, изходен, проходен или прелезен. Което значи, че задължително е обвързан с него т. е. няма как да е самостоятелен.

2. В управлението на маршрутите е заложен принципа "Начало - Край". Всеки един маршрут си има начален сигнал, от който започва и краен такъв до когото завършва. Съответно и въвеждането на командата към инсталацията става с два бутона които определят началото и края на маршрута. В почти всички осигурителни инсталации това става с едновременното задействане на съответните бутони. Изключение прави Руска Блочна, при която командата се въвежда с последователно натискане на началния и крайния за маршрута бутон. Още едно изключение - при ЕЦ-М важи принципа "Направление - Категория" на маршрута, но командата пак е с два бутона, обаче да не задълбаваме толкова.

3. Отварянето на сигнала винаги се забавя, защото е свързано с въвеждането на командата, обръщането на стрелките, проверката на контролите им, заключването на маршрута, още куп други проверки на контрол и съответствие и чак тогава при наличие на всички условия за безопасност последва отварянето на сигнал.

При мен нещата са опростени. Не съм правил никакви осигурителни зависимости, а бутоните ги задържам натиснати, докато се отвори сигнала. Забавянето на отварянето е необходимо, за да се обърнат всички стрелки по маршрута и светофора да се отвори направо със съответното показание. И още една малка подробност - В Н-68 и WSSB бутоните се издърпват нагоре, а не се натискат като моите.Това е от съображения за безопасност - ако чиновника припадне в/у бутоните или притисне билетопродавачката в/у пулта да не се възприеме погрешна команда от инсталацията. В другите МРЦ бутоните се натискат, но там е въведена усложнена схема на бутонната контрола.
  Леле много дълго стана, не знам дали някой ще го прочете докрая. За тези от Вас, които са стигнали до тук - утре ще сервирам още едно филмче.  Поздрави. :hi:

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #181 -: 12 Май 2009, 12:59:52 »
Хаааа , как ще е дълго ?!!! :good:
Много си е полезно (поне за тези които искат да научат нещо повече по въпроса).
Доколкото разбрах , при теб няма никаква осигуровка (блокировка на бутоните) ,но ти натискаш едновременно с двете ръце  (може би по навик) за прегледност и яснота!?
Като питах за "самостоятелен" вложих значението в тази дума , като имах предвид , че е сам на тази опора . Сега ми е ясно ,че той макар и самостоятелен (в противният случай над него е основният светофор) е обвързан с последващият светофор.
А аз знаех , че тези , трапецовидните са винаги като допълнение към основните , но не съм се замислял , че могат да бъдат изнесени преди тях на самостоятелна опора.
Много ме разсмя с "притискането на билетопродавачката" в/у пулта за управление.
Има нов въпрос - така наречената "наредба №49" от кога е валидна и каква е била преди това сигнализацията в БДЖ?
Има ли някъде данни по въпроса ?
Попаднах на един немски материал за сигнализацията в Полша , Чехословакия и България , но нашата е много непозната (може би от по-стара епоха в БДЖ) та за това питам за материали!?

Благодаря зя разяснненията и с нетърпение очаквам новият филм на Студио "Божановци" - може би с наименование "Парни локомотиви"...
 ;D ;D ;D

gregary

• Trade Count: (37)
  • Hero Member
  • Публикации: 2043
  • Рейтинг: 1437
  • SBB, BLS, RhB, DB, БДЖ
« Отговор #182 -: 12 Май 2009, 13:29:47 »
       Супер,просто класика в жанра.Поздравления.Можем да се учим на търпение и впоследствие да го приложим свойте макети.Супер.

TANO

• Hero Member
« Отговор #183 -: 12 Май 2009, 13:58:51 »
Тцъ, не си го разбрал съвсем. Под осигурителни зависимости се има предвид следното:
Проверка и контрол на всички условия за безопасност, което включва:
1. Свободност от возило на всички участъци от маршрута.
2. Контрол на правилното положение на стрелките. / Всъщост това го имам и аз /
3. Незаетост на всички секции от маршрута в други маршрути.
4. Още куп други - негабаритни участъци, охранни стрелки, местни маневри, междугарови блокировки, враждебни маршрути и всичко друго, което е предвидено в таблицата на взаимозависимостите.

Натискам с двете ръце не по навик - точно това е принципа "Начало - Край". Така "казвам" на инсталацията от къде до къде да ми подреди трасето и кой сигнал да е начален.

Предупредителните сигнали не се слагат на самостоятелна опора, а на спирачно разстояние пред следващия сигнал. В нашия случай това е входен сигнал "Ч". С наредба 49 или без нея, у нас има три типа сигнализации -втората е обикновенната / БДЖ /, третата / най-нова / е скоростната, а първата са семафорите. От там съм запознат с последната система / с вдигнати крила /, която действа от 20-те години на ХХ век, но знам, че преди това е имало и семафори със сваляне на крилата, както и така наречения "Семафорен телеграф". М/у другото механичните централизации, както и семафорите също са много интересни като техника, а любопитното е, че всички съвременни инсталации включително и компютърните действат по абсолютно същия функционален алгоритъм като тях.

А за утрешния филм почти позна - само заглавието е малко по различно.

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #184 -: 12 Май 2009, 15:05:00 »
Бе схванах общото , но явно не се изразявам правилно... :blush2:
Значи , въпреки липсата на някой неща в твоят пулт (домашният де  :)) имаш някаква "автоматика" която ти "разбира" командите "начало - край" на  маршрута и тя си прави автоматично превключванията на стрелки и т.н. Или пак не съм разбрал... :blush2:

Споделяш интересна информация , която пък дори и за обща култура , ми става все по-интересна !
Например това - "враждебни маршрути" !!!
Какво означават тези неща - ако имаш време и търпение - дай макар и кратко инфо моля!!!
 :clapping: :clapping: :clapping:

Добре де , или съм тъп или... като са на спирачно растояние от основният светофор , значи ли че не са на самостоятелна опора (в случая така наричам тръбата на която са монтирани) , явно нещо грешно наричам имената...

Колкото до първата сигнализационна уредба , аз знам за семафорите с едно и две крила (казано по-общо) докато в немският материал има и разни подвижни табели с квадратна форма и още доста други неща , като (явно предупредителни) табилки от типа "Затвори сифона!" и разни подобни ...та за тях питах...
Ще подготвя схеми и скици по въпроса и ще ти ги пратя на лична , за консултация!

Впрочем в немският материал , по въпроса на Полша има и скици с фигури на железничари (стрелочници, чиновници) които дават сигнали с ръка , флаг , светещ фенер и т.н.
Това също е интересно , но за поляците...

Мен ме вълнува старата ни система...

;D ;D ;D

TANO

• Hero Member
« Отговор #185 -: 12 Май 2009, 15:31:33 »
Цитат на: pach link=topic=587.msg24404#msg24404 date=1242129900
Бе схванах общото , но явно не се изразявам правилно... :blush2:
Значи , въпреки липсата на някой неща в твоят пулт (домашният де  :)) имаш някаква "автоматика" която ти "разбира" командите "начало - край" на  маршрута и тя си прави автоматично превключванията на стрелки и т.н.
Да. А останалите въпроси май са по подходящи за обсъждане в другия форум - имам предвид "ТерасатаPASSION.КРЪК". Щото много я разтеглихме темата, освен това като пиша на канпутера много ми загрява мозъчето, а пък там сервират някои средства за охлаждане  :drinks:
« Последна редакция: 12 Май 2009, 15:51:40 от TANO »

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #186 -: 12 Май 2009, 15:33:17 »
Само да се организираме , ти да си там иииииии....
 :drinks: :drinks: :drinks: :drinks: :drinks: - имаш го!!!

TANO

• Hero Member
« Отговор #187 -: 13 Май 2009, 12:33:06 »
 :hi:Здравейте отново
Дойде време и за второто ОСНОВНО БЛЮДО
Филмчето е 39 минути, снимах го миналия Октомври заедно с темата "Задници", и съм го нарекъл "Ретровариант". По сценарий е същото като предишното, но тук артистите са други. Тези от вас, които си падат по стар подвижен състав може би ще го харесат повече от първото. Привържениците на немските епохи отново трябва да погледнат по аристократично на композицийте - нека не ви прави впечатление, че машината например е DR, фургона DRG, а вагоните отново DR. За мен по важно е да отговарят на българския подвижен състав. Разбира се не всичко е като в БДЖ. По декора - светофорите са по обикновенната сигнализация / като по стари /, стрелките са с фенери и автопарка също е ретро. Колкото до музиката - чуйте я и си преценете сами .... , но за мен това също е музика.

Ами ето и линка ;)

http://okoto.info/files/title_04.avi

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #188 -: 13 Май 2009, 13:13:20 »
 :hi: :hi: :hi:
Ти определено имаш свой много добър поглед на нещата!!! :clapping: :clapping: :clapping:
Бих казал , че е СТИЛ !!! :hi: :hi: :hi:
Колкото до музиката  :music:, да попитам кое е първото - пуф или паф?!!! :pleasantry: ;D ;D ;D

Въпрос - забавеното спиране в края на глухите коловози (по "мотрисното трасе"...) ти ли го правиш или е диодна реализация (нали си аналогово?)?

zazo

• КЖМ - България
  • Trade Count: (0)
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #189 -: 13 Май 2009, 16:31:14 »
Супер-дупер-мупер  :good:
Давай още!!!

ivo

• КЖМ - България
  • Trade Count: (8)
  • Hero Member
  • Публикации: 2010
  • Рейтинг: 558
  • HO - II-III, София
« Отговор #190 -: 13 Май 2009, 20:27:30 »
:) още, още, още ...

mill

• Гост
« Отговор #191 -: 14 Май 2009, 00:20:03 »
Ехооооо,нали беше аналогов макета бре ;D.Какви влакове само,какви звуци.... :swoon: :swoon:

CaLLlo

• Trade Count: (13)
  • Hero Member
  • Публикации: 2604
  • Рейтинг: 202
  • Dampf Ep.1&2 bis ÜK
« Отговор #192 -: 14 Май 2009, 09:53:59 »
Ииииииииии, последният клип направо разбива с тия звуци  :swoon:,  голям кеф  , браво гн. Петканов!!!   ... да се чудиш как някои карат само Тауруси и Людмили и са доволни ...

Един съвет към уважаемите зрители, за да успокоим малко автора:
За да виждате хубаво цветовете на светлините на светофОрите и таблото, най-лесно става с издуване цветноста на плейъра. За Windows Media Player - при мен най-добре изглежда така:

Цветност (Saturation) = +127   - до край, бих го издул още ако можеше
Хю (Hue) = -10                      - наляво 2 мм
Яркост (Brightness) = +10        - надясно 2 мм

С другите плейъри се оправяйте самички, но това е начинът!

TANO

• Hero Member
« Отговор #193 -: 16 Май 2009, 12:36:54 »
 :hi:Пак здрасти
Хайде да Ви сервирам и последните две филмчета, та да приключваме с тях.
Първото е за ДОЯЖДАНЕ. Нарекъл съм го "Отпаднали сцени". В него влизат модели, които са ми извън концепцията и седят или в кутии или във витрината и никога не ги карам. Така, че нямам никакви претенции за оригиналност с това филмче - просто реших да си доснимам цялата колекция и да я пусна тук. Ако имате излишни 22 минути за губене, си го дръпнете. Само да обърна внимание на последната композицийка - Е69 с фургонче, Вi33 и два D24. Такова беше първото ми влакче, получено за четвъртия ми рожден ден, заедно с един кръг релси и една плоска батерийка от 4,5 В. Тогава толкова съм се бил омагьосал от него, че когато са ме викнали да си ям тортата съм казал на баща ми "Абе гледай си мамата, бе". Аз не го помня, но сигурно така е било. От оригиналната композицийка е останал жив само фургона - точно с него завършвам и филмчето. Значи, че вече е на повече от 36 години, както и страстта ми по тия пусти влакове и влакчета :yes: Ами ето и линка:

http://okoto.info/files/title_05.avi

Второто филмче ще играе ролята на ДЕСЕРТ. Но ще бъде лек и непретенциозен такъв. Просто ми остана малко място на диска и направих едно 6 минутно филмче наречено "Витрина". А с музиката към него искам да поздравя всички и да Ви пожелая приятно гледане

http://okoto.info/files/title_06.avi

zazo

• КЖМ - България
  • Hero Member
  • Публикации: 2049
  • Рейтинг: 263
« Отговор #194 -: 16 Май 2009, 15:10:01 »
Много яко, особено историята за рожденния ден ми повдигна умрялото настроение, а филмчетата са супер.