Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Осветление на вагони

<< < (5/21) > >>

XRISTO:
Тя посоката няма да се сменя при мен-аз ще съм с дигитално.  :)

pach:
Тогава греца (4-те диода) са задължителни - цифровото управление се явява във вид на правоъгълни (или с близка форма) импулси с амплитуда 28 V. Тоест на входа на вагона то се проявява като променливо наприжение (Ако не е ясно - още въднъж прочети темата за цифровото управление). За да работи схемата - трябва да се зарежда кондензатора , а той е полярен .Преди малко проверих , но с малък кондензатор , едва 4300 мF и схемата е работеща .Поради капацитета на кондензатора , при регулиране на тяговото напрежение от 0 до 14 V (имитирах аналогово захранване) се получава регулиране на напрежението и на светодиодите.Като сложиш "Gold-Cap" кондензатор мисля че този ефект ще е изместен във времето , което на практика не би трябвало да влияе на силата на светене тъй като капацитета му е доста по-голям от този с който проверих . Тоест схемата си е универсална , става и за аналогово и за цифрово управление на влаковете.Като гледам в ония линкове на белгиеца (не е холандец , както мислех) той навръзва светодиодите последователно и така минава с един товарен резистор.Проблема е че ако изгори някой от тях (въпреки уверенията на производитерите - не , не са вечни) се прекъсва цялата верига и "угасва" целият вагон. Ако се навържат в паралел , всеки през самостоятелен товарен резистор , няма да свети само дефектиралият, но пък така консумацията от кондензатора се вдига повече , тоест ефекта на "батерията" ще е по-кратък.
Ти си решаваш коя схема да приложиш , или пък експериментирай и двете , и на живо прецени плюсове и минуси .Не забравяй да си изчислиш товарните резистори.Стабилизатора си трябва поради ниското напрежение на "Gold-Cap" кондензатора.

XRISTO:
От опит зная,че при последователно свързване няма да светят със еднакъв интензитет всичките диоди,а и както казваш ти този проблем със евентуално дефектиране на някой от тях...По - добре успоредно свързване-не бих ли могъл да отрежа волтажа със стабилизатор и да избягна съпротивлението?
Той кондензатора не би могъл при напрежение 5в да се зареди на 10,въпреки своите горни граници на , да кажем , 10-15 в.?

pach:
Съпротивлението освен за напрежението (виж някой тук някъде помести защо и как се изчисляват резисторите) действа като ограничител на тока през светодиода.Обикновенно светодиодите светят при 15-20 mА ток през тях.При по-висок ток , светодиода светва еднократно  ;D

XRISTO:
Виж,това не го знаех.Човек докато е жив се учи.  ::)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия