Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts

Осветление на вагони

<< < (2/21) > >>

jopeto:
 ;D ;D ;D
Благодаря за линковете! За кондензатора не се бях сетил. Всичко по-горе е от общи размишлемия и базовите ми познания по електротехника. Ама поне съм оцелил логиката на нещата. ;D ;D ;D Pach е голяма находка ! ;)

XRISTO:
Споделям мнението,че Pach е голяма находка и най-важното е , че за разлика от многото познати , които имат знания , той обича да ги споделя,тоест не се скъпи да ни ограмотява и то абсолютно безвъзмездно.Респект!

--- Цитат ---дешифратори за осветление
--- Край на цитат ---

Това чудо като какво да го търся из сайтовете на "Piko","Conrad","Ebay",евентуално?Скъпо ли е?...защото според мен ще трябва да сложа по едно във всеки вагон,ако искам да ги композирам с маневри.

pach:
Дешифратори=декодери (вял опит за побългаряване на термина-да се сетят граматиците тук за истинската дума...).
Да желателно е във всеки вагон да има такова чудо... ;)
цената им е доста под локомотивните , щото имат 2-3 простички функций!
По-често си ги правят сами моделистите , щото е лесно и забавно,при условие ,че имат основни знания по цифрови (дигитални ;)) управления и начална (може би вече така ще я казваме...) електроника.Такива дешифратори се фраскат и в сградите , и на други места , щото функцията включи/изключи намира мноооого приложения!!!
Не бързайте (е който не е стигнал и до това...) да си осветявате вагоните .Има много по съществени и важни неща докато стигнете до вагоните - прието е това да са моделистките "екстри" когато макета е готов и цифровизиран.

pach:
Ах , да , доколкото съм запознат (тук имат думата по-опитните колеги с цифрови управления) , по-новите куплунзи за куплиране на вагони , имат и електроконтакти ! При такива условия дешифраторите за композицийте май е най-удобно да са в пощата на влака , а отзад вагоните го ползват като общ чрез тези "електрифицирани" куплунзи .В някой сайтове виждам различни системи , в повечето случай самоделни ,но стандартизирани за привържениците на съответния клуб... ::)
Хм , някой ден се надявам да стигнем до нещо такова и в "нашия" (бъдещ) клуб  :o

CaLLlo:
Ако ще слагате ключе отдолу на вагона, нека да е с 3 положения:

Ляво положение: Осветление при цифрово и аналогово управление
Дясно положение: Осветление с "Лукс константа" (Юри Ботев) при аналогово управление
Средно положение: Изключено

Кондензаторът май беше 1 µF неелектролитен, или 2 електролитни последователно от 2,2 µF, включени срещуположно, т.е. + към +

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия