Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control
Компютърни програми за управление на жп макети
pach:
--- Цитат на: jopeto link=topic=24.msg6524#msg6524 date=1212487639 --- Аз знам за куятията и съм се консултирал с този-онзи. Това се използва при автоматизация на производството, също и при командване на осветление за големи обекти. Направата на кутията е по-лесната част :o. Писането на комадната програма е сложното. Но все си мисля, че в Conrad се предлага подобно нещо, което си е съвместимо с горепосочените програми. Лично аз се интересувам само от дигитално комадване на стреките и сигнализацията. Тоест само на релета.
--- Край на цитат ---
Изброил си само две от неизброимите приложения на РС-то в комплект с външни устройства (както казвате тук - черна кутия).
Всъщност благодарение на начина на предаване на данните от цифровият пулт за управление към дешифраторите , програмите в компютрите са кратки и лесни , за управление през един от двата порта както казва Сашо.Могат да бъдат написани и на Visual BASIC!
Но имам усещане , че се заблуждаваш - в стандартното цифрово управление както на подвижен състав , така и на стрелките , блок участъците и пътната сигнализация изключително рядко се ползват релета - всичко е на полупроводници .И не че с релета не става , но те са с много ограничени възможности (например като брой контакти и т.н.) а освен това съдържат механични части които най-често излизат от строя.Свързвайки РС да управлява релета е все едно да сложиш ограничител за 30 км/ч под капака на Ферари!!!
Тоест за да управляващ освен подвижен състав по цифров път , освен базовата конфигурация състояща се от траф+цифров пулт+бустер=декодери в локомотиви и вагони , ти е необходимо и +декодери за управление на "периферия" или както е прието да се казва по чуждите форуми посветени на DCC - "аксесуари".
Тоест имайки основната конфигурация , или компютър със свързващата електроника - "черната кутия" по ваше му + съответния софтуер , можеш да управляващ практически всичко за което се сетиш на макета си , чрез съответните дешифратори.
CaLLlo:
Пач, съвсем така е, но и не съвсем така! Хобито е специфично по отношение на електрониката и колкото и да е съвършенно цифровото управление НЕ минава без релета, дори да са само няколко. Имаш ли 1 ухо на макета - ето ти първото задължително реле, независимо цифрово управление ли си избрал, или аналогово.
Владо показа електронен модул за управление на ухо работещ и по 2-те системи на Ленц за 80 €, но като го отворихме и какво да видим - SMD монтаж и 2 малки плоски реленца.
Вярно, някой ххобист може никога и да не отвори такова нещо и цял живот да си мисли, че електрониката е велико нещо и без грам реле, но явно има случаи в които и тя самата се нуждае от доброто старо реле, понеже все още нищо по-добро не е измислено за определени специфични ситуации.
Vlado:
--- Цитат на: CALLlO link=topic=24.msg6532#msg6532 date=1212498330 ---Владо показа електронен модул за управление на ухо работещ и по 2-те системи на Ленц за 80 €, но като го отворихме и какво да видим - SMD монтаж и 2 малки плоски реленца.
--- Край на цитат ---
Едно леко уточнение - модулът на Lenz (но и другият, който взех от "Конрад") е предназначен и работи само в дигитален режим!
pach:
--- Цитат на: CALLlO link=topic=24.msg6532#msg6532 date=1212498330 ---Пач, съвсем така е, но и не съвсем така! Хобито е специфично по отношение на електрониката и колкото и да е съвършенно цифровото управление НЕ минава без релета, дори да са само няколко. Имаш ли 1 ухо на макета - ето ти първото задължително реле, независимо цифрово управление ли си избрал, или аналогово.
Владо показа електронен модул за управление на ухо работещ и по 2-те системи на Ленц за 80 €, но като го отворихме и какво да видим - SMD монтаж и 2 малки плоски реленца.
Вярно, някой ххобист може никога и да не отвори такова нещо и цял живот да си мисли, че електрониката е велико нещо и без грам реле, но явно има случаи в които и тя самата се нуждае от доброто старо реле, понеже все още нищо по-добро не е измислено за определени специфични ситуации.
--- Край на цитат ---
Пълни глупости - е не съвсем де... ;D
Правят ги с релета за да им е по-висока печалбата спрямо себестойноста , и като сложиш по бързото дефектиране на механичните детайли...накратко - купи си пак!!! ;D ;D ;D
Може би си чувал за тиристори или симистори - идеалният вариант за чисто електронно управление БЕЗ РЕЛЕТА
Да не говорим за миниатюрността и бързодействието!!!
jopeto:
Аз има предвид на аналогова мрежа, просто да комадвам стрелките и сигнализацията, без да ползвам декодери за локомотивите. Половинчат вариянт, клавишите да ги заместя с интерфейса на компютъра и там съответната програма да си пресмята сигнализацията според отворените маршрути и да алармира за гршки. В бдж-то си го представям така аз. Не съм експерт, а и никога не съм влизал в контролна кула. Но си мисля, че нещата са горе-долу подобни, само мащаба и волтажа е друг. ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия