Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Компютърни програми за управление на жп макети

<< < (3/9) > >>

pach:

--- Цитат на: jopeto link=topic=24.msg6539#msg6539 date=1212502205 ---Аз има предвид на аналогова мрежа, просто да комадвам стрелките и сигнализацията, без да ползвам декодери за локомотивите. Половинчат вариянт, клавишите да ги заместя с интерфейса на компютъра и там съответната програма да си пресмята сигнализацията според отворените маршрути и да алармира за гршки. ...
--- Край на цитат ---
Това е излишно усложняване на нещата .За аналогово управление има много по прости схеми без компютри и сложна електроника . Да някога дори и в БДЖ-то е било така , само с контактори (сиреч мощни релета) и взаимна блокировка - това си е чиста електротехника.
Казано е - щом може да работи простичко , не усложнявай нещата...
Подготвям такава простичка схема на Владо , както му обещах , щом съм готов , ще му я пратя , а той като я покаже тук , ще я обсъдим , и ще видиш че никак не е сложна (логично е че става за малки макети) и е по-евтина и по лесна за реализация от всеки който може държи поялник и да разчита прости схемички!И е сръчен в ръцете и главата - тоест от всеки железопътен моделист. ;)

jopeto:
Айде !  ;D  После софтуера ще кажеш за софтуера !

CaLLlo:

--- Цитат на: pach link=topic=24.msg6537#msg6537 date=1212501841 ---Може би си чувал за тиристори или симистори

--- Край на цитат ---

Бе аз съм чувал, но от Ленц явно не са били на тоя урок! ;D
От теб очаквам да видя електроника за обръщателно ухо с 4 симистора, вместо с едно реле от левче,
а накрая един напълно симисторизиран макет!

pach:

--- Цитат на: pach link=topic=24.msg6537#msg6537 date=1212501841 ---...Правят ги с релета за да им е по-висока печалбата спрямо себестойноста , и като сложиш по бързото дефектиране на механичните детайли...накратко - купи си пак!!! ;D ;D ;D

--- Край на цитат ---
От Ленц го знаят много добре , ама така им пада печалбата, трябва да четеш всичко все пак.
1 реле = 1.00 лв
2 симистора = 0,24 лв!!!
А миниатюрността?
А бързодествието?
А сигурната работа?А по-лесното и универсално управление?
Струва ми се безмислено някак , да се оборва световна практика... :-X

CaLLlo:
Трябва да си луд за да смяташ, че ще се карам с теб точно за тази глупост! ;D
Има къде-къде по-подходящи теми за истински скандал. т.ч. си запазвам правото за друг път!
Поздрави!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия