Автор Тема: Интересни линкове към чужди макети  (Прочетена 480502 пъти)

misho_tabakoff

• Гост
  • Trade Count: (0)
Re:Интересни линкове към чужди макети
« Отговор #420 -: 08 Юни 2012, 10:40:01 »
Цитат на: Best Ripper link=topic=61.msg79046#msg79046 date=1339092346
Градинска железница в.... Н0!!!

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=E4rOTJApuOk

Мерклин може всичкооо!!!  :dance1: :dance1: :dance1:

Специален поздрав за железницата!!!

http://www.youtube.com/watch?v=MMEvt0OR1SA&feature=related

Loco-motion

• Гост
« Отговор #421 -: 08 Юни 2012, 12:17:54 »
Цитат на: jopeto link=topic=61.msg78461#msg78461 date=1338038784
Ето линк към нещо интересно, в област, в която се е насочил, нашият приятел Eurostar!  :hi: http://newinteriordesignstyle2010.blogspot.com/2009_12_01_archive.html
Спас може да каже, но ми се струва, че този виадукт не е достоверен:

Мисълта ми е, че арката е извита не само във височина, а и следва кривата на железния път.

niki

• Гост
« Отговор #422 -: 08 Юни 2012, 12:49:52 »
Какъв е проблема да е извит/и само малка корекция не следва пътя  а кривата на терена. Много по- голяма част от мостове, виадукти/ говорим логично за такива , които трябва да преодолеят големи дистанции или денивелация, са  в крива. при мостовете, голям проблем е вятъра, и изпълнени в крива, не се излага цялата площ на вятъра/това не изчерпва всички причини - има много фактори.
« Последна редакция: 08 Юни 2012, 12:56:02 от niki »

pach

• Trade Count: (42)
  • Hero Member
  • Публикации: 12377
  • Рейтинг: 1338
  • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
    • За моделизма
« Отговор #423 -: 08 Юни 2012, 12:53:12 »
Цитат на: niki link=topic=61.msg79077#msg79077 date=1339148992
Какъв е проблема да е извит/и само малка корекция не следва пътя  а кривата на терена.

Става въпрос не за колоните (които следват терена) а арката - която следва завоя.
Само Спас може да каже какви са силите към "ключовия камък".

niki

• Гост
« Отговор #424 -: 08 Юни 2012, 13:00:14 »
Пламене, - ненужни спорове, сам ти в темата за швейцарските железници и в темата за каленадара на Миро си поствал, снимки на виадукти , мостове в криви, Освен това, човека е направил страхотен макет и не виждам смисъл в полемика дали е 100% ,,риализъм,,/само още едно допълнение, - това е здрава форма, ако се замислиш точно такава е на язовирните стени, така че .............. :drinks:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #425 -: 08 Юни 2012, 13:21:57 »
Нещо не схванах ...или ти май не схвана...
За какви спорове става въпрос?????? :blink:

По темата - виадукти бол, в завои също, но каква им е конструкцията?
Интересно колко такива виадукта има и дали така изглеждат? Не е въпрос за реализъм (тук май някой ти е размътил вече главата),
а до колко е възможно такъв виадукт и то с наклон на коловоза за скоростно трасе?
 ;D

ПП.Ники ти архитект ли си?

ПП2. Даването за пример язовирните стени е в пъти повече...неуместно, щото на тях действат различни сили.
Ама много различни нали?
« Последна редакция: 08 Юни 2012, 13:24:38 от pach »

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5621
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #426 -: 08 Юни 2012, 13:22:08 »
Имаме такъв мост по втора в Искърското дефиле. Е, вярно, не с такъв радиус и не точно същата конструкция, но все пак подобен и също в крива. Някъде имаше негова снимка ама къде...

Loco-motion

• Гост
« Отговор #427 -: 08 Юни 2012, 13:30:07 »
За съжаление май само pach схваща какво имам предвид. Никой не спори относно качествата на макета. Да, страхотен е, и на мен много ми харесва. И въпросният виадукт е катранът в кацата с мед. Виадукт на завой се прави с много арки, които (да видим дали ще се изразя правилно, защото и аз не съм експерт), чиито вертикални надлъжни разрези са абсолютно отвесни. Този виадукт не би могъл да поеме тежестта на минаващ влак. Що се отнася до язовирните стени, niki, смесваш круши с патладжани. Именно това, което прави подобна конструкция подходяща за язовирни стени я прави неподходяща за виадукт.

pavel75

• КЖМ - България
  • Trade Count: (18)
  • Hero Member
  • Публикации: 1817
  • Рейтинг: 264
  • HO; IV и V; BDZ, BG; София
« Отговор #428 -: 08 Юни 2012, 13:36:02 »
Аз също смятам, че има грешка в конструкцията на моста, но пък може от снимката да се получава този ефект, а мостта да си е съвсем наред.

niki

• Гост
« Отговор #429 -: 08 Юни 2012, 13:53:36 »
))))))))))))))) ехххххххххххх, Пламене, размътил ми някой главата, сигурно е така, но не се хващам за глупости, не не съм архитект, но ти си още по малко, силите са други, но формата е усточива, ,,извита, куполна е и конструкцията на танка, защо ли?Важното е друго, това е макет, човека го е направил повече от добре, не е проект , който утре се почва по подбалканската линия, че да се обсъжда/ и само пак една поправка, това не е казус за архитект, а за инжинер конструктор/ защо все се търсят косури, ми направи един мост на твоя макет и готово, хем ще е по верен, хем по- хубав :drinks:Покажи как се прави, не само критики, това е все едно Веско Маринов, да учи AC DC, как се прави рок :drinks:
« Последна редакция: 08 Юни 2012, 13:56:25 от niki »

Best Ripper

• Trade Count: (17)
  • Hero Member
  • Публикации: 3377
  • Рейтинг: 551
  • Освободил се от форуми...
« Отговор #430 -: 08 Юни 2012, 14:01:59 »
Отново май некви смехории развивате... Май излиза, че по модела на виадукта /от макета/ някои хора си нямат работа да правят сметка дали в реалността такъв мост ще издържи реален влак ли?  :blink: Нима този модел е на реален мост??? И ако не е, то тогава не бива да се прави /не може да носи моделен влак ли?

Vlado

• КЖМ - България
  • Trade Count: (2)
  • Hero Member
  • Публикации: 5621
  • Рейтинг: 659
  • Красотата е в детайла!
« Отговор #431 -: 08 Юни 2012, 14:34:12 »
Разбира се, че такъв мост в реалността не може да има, най-малкото защото не може да има толкова малък радиус, характерен за теснолинейки, в една нормално релсова железница, камо ли високоскоростно трасе каквото е това на макета. Но както не веднъж сме обсъждали, в хобито ни трябва да се правят и компромиси, понякога доста сериозни, каквъто е и конкретният случай. А относно конструкцията на моста, професионално мнение трябва да даде поне Спас.

Предлагам да продължим да се радваме на този макет и да не се хвърляме от "пусто" в "празно", защото сме само на крачка от нарушаване на добрия тон във форума!

misho_tabakoff

• Гост
« Отговор #432 -: 08 Юни 2012, 14:35:47 »
Цитат на: Vlado link=topic=61.msg79087#msg79087 date=1339155252
Предлагам да продължим да се радваме на този макет и да не се хвърляме от "пусто" в "празно", защото сме само на крачка от нарушаване на добрия тон във форума!

:good:

spas_tf

• Trade Count: (5)
  • Sr. Member
  • Публикации: 306
  • Рейтинг: 42
  • HO Епоха V -VI София
    • www.smilenov.eu
« Отговор #433 -: 08 Юни 2012, 15:53:05 »
Леле ама вие ме направихте вездесъщ бре хора  :hi:  :blush2:
Е да зарадвам едни и да обясня на други - такава арка не може да има - поне не в този си вид. Ако имаше тя би се разрушила от собствената тежест камо ли влак които при движение създава много големи центробежни сили. Няма как в този вид да понесе усилията. Арката действа на принципа на Лък. Ако забиете двата края в земята и натискате вертикално издутата част сте ОК, ако обаче натиснете и хоризонтално издутата част той се преобръща. Язовирните стени действат по подобен начин , но там говорим за действие върху черупкова конструкция - представете си чиния запъната в два срещуположни склона. Водата там натиска именно тази изпъкнала или равна страна на чинията (стената). Някои стени са плоски , а други с кривина (огънати като лист А4) или двойна кривина (като чиния). Е толкова - просто мостовете в крива имат друг принцип, не значи че ги няма, но пък човека е направил нещо което му харесва и аз съм за! Все пак хобито е за да се кефим, ако гоним реализъм дайте да намерим тогава истински хора в 1:87 или друг мащаб!  :pleasantry:

pach

• Hero Member
    • За моделизма
« Отговор #434 -: 08 Юни 2012, 15:55:59 »
Цитат на: niki link=topic=61.msg79084#msg79084 date=1339152816
))))))))))))))) ехххххххххххх, Пламене, размътил ми някой главата, сигурно е така, но не се хващам за глупости,
А аз къде съм се хванал за такива?

не не съм архитект, но ти си още по малко,
...точно това казвам и аз - нека Спас да ни помогне...

силите са други, но формата е усточива, ,,извита, куполна е и конструкцията на танка, защо ли?
най-малкото тук е уместно (както беше с язовира) купола на танка! Например на "М1-Абраамс" ли?
Явно за теб танковете (с обли куполи) са спряли своето развитие до Т-55!!!
ПРимера е от глупав, по-глупав. Не твърдя същото за теб Ники!!! :pardon:

Важното е друго, това е макет, човека го е направил повече от добре, не е проект , който утре се почва по подбалканската линия, че да се обсъжда/ и само пак една поправка, това не е казус за архитект, а за инжинер конструктор/ защо все се търсят косури,
Никой не казва нищо за макета. Ние обсъждаме(хме..)  виадукта.
Не знаех, че архитекти не изчисляват напрегнатост на конструкциите...или там каквото трябва.
Според теб те само си "рисуват" сигурно, а някой друг (инженер-конструктор) им прави сметките.
(То и аз съм такъв, ама никои архитект, до сега не ме е потърсил... :scratch_ones_head: :haha: :haha: :haha:)

...ми направи един мост на твоя макет и готово, хем ще е по верен, хем по- хубав :drinks:Покажи как се прави, не само критики, това е все едно Веско Маринов, да учи AC DC, как се прави рок :drinks:

Мостове съм направил може би повече от теб. На четири макета...до сега.
ПРавят се още два - но ще ги обсъждаме като им дойде времето. ;)

Еееее...вярно нито един не може да се мери по дължина с твоя,
на твоя макет...Но аз пък не съм си  помислял такова нещо.  ;D
Най-малкото че когато съм ги правил, не съм те познавал. :search:

За съжаление тук не бих искал,  да покажа следващия ми мост, защото ще се получи
най-вероятно поредното извръщане (или извръщаване ако искаш) на темата като това тук:
... това е все едно Веско Маринов, да учи AC DC, как се прави рок :drinks:
Ще вземе да докараш баба Лили за да я сравняваш с нещо си...
 :agree: :agree:

Така наистина се нарушава атмосферата във този форум...
Говорехме си за виадукта от снимката ---> А стиганахме до кой - кой е и какви мостове и макети е направил.
Ники ако искаш да се сравняваш с някого - просто не си ми на нивото, така че си търси друга дъвка тук...
Дано не съм обидил някого все пак - просто коментирахме един виадукт...
 :hi: :hi: :hi:

ПП. Хааааа, благодаря Спасе  :hi: -  за това питахме тримцата. Колко елементарно - да ни отговори специалист.
Аз научих две неща:
1. Наистина такава конструкция е съмнителна (макета обаче си е готин щом кефи макетиста).
2. Трябва да "внимавам"  :punish: какви въпроси задавам тук, щото ме наскачат разни...  :fool: :sarcastic:
« Последна редакция: 08 Юни 2012, 16:00:33 от pach »