Novus
Сделки:
( 0)
Newbie

Публикации: 4
|
 |
« -: 28 Юни 2008, 14:57:25 » |
|
Здравейте,
От скоро съм фен на Ж.П. моделизма и се сдобих със стартер-сет РОКО с локомотив BR218. Локомотива стоя на релсите няколко дни, може и седмица без да се занимавам с него (нямах време) и сега на практика не може да се движи. Прекъсва постоянно, като изминава по половин сантиметър и спира (понякога на тласъци, понякога даже неще да тръгне). Според мен проблема е в талигите - там, където контактуват пластинките, които свързват колелата с двигателя. Опитах да ги почистя със спирт - никаква промяна. Разглобих обектива доколкото можах, но не мога да разглобя самите талиги за да почистя контактните пластинки. Незнам дали това е общ проблем при локомотивите и какво е най-често срещаното решение на проблема. Очевидно около осите на колелата има малки косъмчета (имам котка!) и/или вътрешната повърхност на колелата (там, където контактуват пластинките) е замъсена. Махнах колкото можах с пинсета, но подобрение няма. Моля помагайте.
Лок-а е с цифрово управление, ако това има значение.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Vlado
КЖМ - България
Сделки:
( 2)
Hero Member

Публикации: 3685
HO | IV, V, VI | БДЖ София
|
 |
« Отговор #1 -: 28 Юни 2008, 15:33:38 » |
|
Според мен причините трябва да търсиш в две посоки - лока или релсите. Първо добре изчисти релсите. Прави се с вълнен парцал напоен със спирт, по възможност повече градусов. Ако няма промяна във вървежа, трябва да почистиш ОСНОВНО лока, макар че щом е нов (а нов ли е?), не би трябвало д създава проблеми. Успех! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
XRISTO
Сделки:
( 18)
Hero Member

Публикации: 2370
НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
|
 |
« Отговор #2 -: 28 Юни 2008, 16:31:41 » |
|
Лок-а е с цифрово управление, ако това има значение. При прекъсването като цифров ли работи? Ако да - пробвай го като аналогов.Те "Роко" - вските не съм сигурен дали работят аналогово без мостчета и сваляне на дигиталното от лока,но това ще ти каже довечера някой от нашите специалисти като се върнат от сбирката. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Novus
Сделки:
( 0)
Newbie

Публикации: 4
|
 |
« Отговор #3 -: 28 Юни 2008, 18:29:05 » |
|
Благодаря за помощта! Владо, релсите са ОК и лока е нов, всъщност точно затова леко се бях притеснил, защото пробелма очевидно изискваше разглобяването на локомотива и се чудех ще се справя ли... Не съм го пробвал като аналогов, защото захранването на цифровото управление е АС~16V, a не ми се занимава с изправители и т.н. Но в края на краищата проблемът е решен! Разглобих лока, почистих основно (за пореден път) със спирт вътрешната страна на колелата там, където опират токоснемащите пластинки и всичко вече е ОК. Поздрави на всички
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Gervasii
КЖМ - България
Сделки:
( 1)
Hero Member

Публикации: 1393
НО DRG IIb епоха София
|
 |
« Отговор #4 -: 29 Юни 2008, 09:23:12 » |
|
а като го почисти СМАЗА ЛИ ГО
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
Maktub
Сделки:
( 1)
Hero Member

Публикации: 660
N - IV, V; София
|
 |
« Отговор #6 -: 30 Юни 2008, 04:13:45 » |
|
да, наистина е добре да го смажеш, но с тънко масло - часовникарско или за шевни машини.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Der Hetzer
Сделки:
( 56)
Hero Member

Публикации: 1240
Гласът на Справедливостта
|
 |
« Отговор #7 -: 30 Юни 2008, 17:13:16 » |
|
Сега се сещам за един елемент, който си беше смазвал локомотивите с оливия 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Vlado
КЖМ - България
Сделки:
( 2)
Hero Member

Публикации: 3685
HO | IV, V, VI | БДЖ София
|
 |
« Отговор #8 -: 30 Юни 2008, 17:17:20 » |
|
Преди време корифеят Васко на напъните ми да смазвам подвижния си състав с масло за шевни машини просто кротко рече - чадо, само МАШИННО МАСЛО. Послушайте го, ТОЙ знае! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Adrian
|
 |
« Отговор #9 -: 30 Юни 2008, 17:31:37 » |
|
sled 2 -3 obikolki шевното масло е вече НА РЕЛСиТЕ !!! ВервайТе мИ!И когато Васко говори - Услушвайте се бре!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
zazo
Сделки:
( 13)
Hero Member

Публикации: 1717
Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен.
|
 |
« Отговор #10 -: 30 Юни 2008, 18:00:56 » |
|
Машинното масло звучи наистина най-логично. Въпреки това се чудя, фабрично май са смазани с някаква много фина бяла грес. Не може ли да се намери и ползва подобна смазка.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
XRISTO
Сделки:
( 18)
Hero Member

Публикации: 2370
НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч
|
 |
« Отговор #11 -: 30 Юни 2008, 19:02:18 » |
|
Аз ползвам смазка за механики (за касетофони).Продават я във всеки магазин за електроника,в нещо като спринцовка е - една дозичка , май 50 стотинки беше.  ...бяла е,между другото 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Maktub
Сделки:
( 1)
Hero Member

Публикации: 660
N - IV, V; София
|
 |
« Отговор #12 -: 30 Юни 2008, 19:03:45 » |
|
Не зная, но моят опит с машинното масло беше доста лош. Вярно, че съм в N, н оме съмнява това да има такова голямо значение. Фактът беше, че като смазах един локомотив с машинно масло, той почти клеяса, а като го разглобих, машинното масло се беше отделило встрани от зъбните колела, които бяха останали да стържат на сухо. Когато го минах с тънко масло, заспа.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
lubomir
Сделки:
( 9)
Hero Member

Публикации: 598
|
 |
« Отговор #13 -: 14 Декември 2008, 19:52:37 » |
|
Маслото за локомотиви и буксово смазване на вагоните е малко по-различно от всичко гореизброено. За който иска в Конрад има. А инак бялата силиконова смазка за финни механики е същата като тази в локомотивите. Разковничето е използването им с мярка и редовно.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Best Ripper
Сделки:
( 13)
Hero Member

Публикации: 1459
TT & H0 (AC) & Spur 1 - София
|
 |
« Отговор #14 -: 15 Декември 2008, 20:01:08 » |
|
Ако някой държи на истинска смазка, препоръчана от производител на влакчета /ако държи да е 100% сигурен, че е същата/ - продава се от Тилиг. Май беше в кутийки по 50 гр. Маслото за шевни машини не става, тъй като е много рядко - в шевната машина има много триене във втулки, докато в локомотивите има много зъбни колела, където то не може да се задържи.. и затова е препоръчително по-гъстото машинно масло... Или лека грес /високооборотна/...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|