Начало    Контакти
Проекти    Новини    Събития    Статии    Връзки
Последни публикации в сайта
Пътуване с парен локомотив до Банкя и назад.
Клуб "Стендов Моделизъм България" организира Осма открита изложба-конкурс за стендови модели (всички мащаби и категории).
Кушет вагони на БДЖ произведени в ГДР и техните модели в H0
Галерия снимки и видео - "Булколекто 2011"
Национална среща на железопътните моделисти в България
RailwayPassion.com - Форум за железопътен моделизъм
24 Май 2012, 21:45:15 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1] 2
  Изпечатай  
Автор Тема: Моля за помощ: Нервномерно движение и прекъсване на локомотива  (Прочетена 1718 пъти)
Novus
Сделки: (0)
Newbie
*
Публикации: 4

Профил
« -: 28 Юни 2008, 14:57:25 »

Здравейте,

От скоро съм фен на Ж.П. моделизма и се сдобих със стартер-сет РОКО с локомотив BR218. Локомотива стоя на релсите няколко дни, може и седмица без да се занимавам с него (нямах време) и сега на практика не може да се движи. Прекъсва постоянно, като изминава по половин сантиметър и спира (понякога на тласъци, понякога даже неще да тръгне).
Според мен проблема е в талигите - там, където контактуват пластинките, които свързват колелата с двигателя. Опитах да ги почистя със спирт - никаква промяна. Разглобих обектива доколкото можах, но не мога да разглобя самите талиги за да почистя контактните пластинки. Незнам дали това е общ проблем при локомотивите и какво е най-често срещаното решение на проблема. Очевидно около осите на колелата има малки косъмчета (имам котка!) и/или вътрешната повърхност на колелата (там, където контактуват пластинките) е замъсена. Махнах колкото можах с пинсета, но подобрение няма.
Моля помагайте.

Лок-а е с цифрово управление, ако това има значение.
Активен
Vlado
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 3685

HO | IV, V, VI | БДЖ София

Профил WWW
« Отговор #1 -: 28 Юни 2008, 15:33:38 »

Според мен причините трябва да търсиш в две посоки - лока или релсите. Първо добре изчисти релсите. Прави се с вълнен парцал напоен със спирт, по възможност повече градусов. Ако няма промяна във вървежа, трябва да почистиш ОСНОВНО лока, макар че щом е нов (а нов ли е?), не би трябвало д създава проблеми. Успех! усмивка
Активен
XRISTO
Сделки: (18)
Hero Member
Публикации: 2370

НО - III-IV епоха,DB и DR Ловеч

Профил
« Отговор #2 -: 28 Юни 2008, 16:31:41 »

Цитат
Лок-а е с цифрово управление, ако това има значение.

При прекъсването като цифров ли работи? Ако да - пробвай го като аналогов.Те "Роко" - вските не съм сигурен дали работят аналогово без мостчета и сваляне на дигиталното от лока,но това ще ти каже довечера някой от нашите специалисти като се върнат от сбирката.   намигване
Активен
Novus
Сделки: (0)
Newbie
*
Публикации: 4

Профил
« Отговор #3 -: 28 Юни 2008, 18:29:05 »

Благодаря за помощта!

Владо, релсите са ОК и лока е нов, всъщност точно затова леко се бях притеснил, защото пробелма очевидно изискваше разглобяването на локомотива и се чудех ще се справя ли...

Не съм го пробвал като аналогов, защото захранването на цифровото управление е АС~16V, a не ми се занимава с изправители и т.н.

Но в края на краищата проблемът е решен!

Разглобих лока, почистих основно (за пореден път) със спирт вътрешната страна на колелата там, където опират токоснемащите пластинки и всичко вече е ОК.

Поздрави на всички усмивка

Активен
Gervasii
КЖМ - България
Сделки: (1)
Hero Member
Публикации: 1393

НО DRG IIb епоха София

Профил
« Отговор #4 -: 29 Юни 2008, 09:23:12 »

а като го почисти СМАЗА ЛИ ГО
Активен
XRISTO
Hero Member

Профил
« Отговор #5 -: 29 Юни 2008, 14:16:12 »

....с чука ?  голяма усмивка голяма усмивка голяма усмивка
Активен
Maktub
Hero Member
Публикации: 660

N - IV, V; София

Профил
« Отговор #6 -: 30 Юни 2008, 04:13:45 »

да, наистина е добре да го смажеш, но с тънко масло - часовникарско или за шевни машини.
Активен
Der Hetzer
Сделки: (56)
Hero Member
Публикации: 1240

Гласът на Справедливостта

Профил
« Отговор #7 -: 30 Юни 2008, 17:13:16 »

Сега се сещам за един елемент, който си беше смазвал локомотивите с оливия  голяма усмивка
Активен
Vlado
КЖМ - България
Сделки: (2)
Hero Member
Публикации: 3685

HO | IV, V, VI | БДЖ София

Профил WWW
« Отговор #8 -: 30 Юни 2008, 17:17:20 »

Преди време корифеят Васко на напъните ми да смазвам подвижния си състав с масло за шевни машини просто кротко рече - чадо, само МАШИННО МАСЛО. Послушайте го, ТОЙ знае!
усмивка
Активен
Adrian
Сделки: (151)
Hero Member
Публикации: 4519

Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. HO София

Профил WWW
« Отговор #9 -: 30 Юни 2008, 17:31:37 »

sled 2 -3 obikolki шевното масло е вече НА РЕЛСиТЕ !!! ВервайТе мИ!И когато Васко говори - Услушвайте се бре!
Активен
zazo
Сделки: (13)
Hero Member
Публикации: 1717

Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен.

Профил
« Отговор #10 -: 30 Юни 2008, 18:00:56 »

Машинното масло звучи наистина най-логично. Въпреки това се чудя, фабрично май са смазани с някаква много фина бяла грес. Не може ли да се намери и ползва подобна смазка.
Активен
XRISTO
Hero Member

Профил
« Отговор #11 -: 30 Юни 2008, 19:02:18 »

Аз ползвам смазка за механики (за касетофони).Продават я във всеки магазин за електроника,в нещо като спринцовка е - една дозичка , май 50 стотинки беше.  усмивка

...бяла е,между другото  намигване
Активен
Maktub
Hero Member
Публикации: 660

N - IV, V; София

Профил
« Отговор #12 -: 30 Юни 2008, 19:03:45 »

Не зная, но моят опит с машинното масло беше доста лош. Вярно, че съм в N, н оме съмнява това да има такова голямо значение. Фактът беше, че като смазах един локомотив с машинно масло, той почти клеяса, а като го разглобих, машинното масло се беше отделило встрани от зъбните колела, които бяха останали да стържат на сухо. Когато го минах с тънко масло, заспа.
Активен
lubomir
Сделки: (9)
Hero Member
Публикации: 598

Профил
« Отговор #13 -: 14 Декември 2008, 19:52:37 »

Маслото за локомотиви и буксово смазване на вагоните е малко по-различно от всичко гореизброено. За който иска в Конрад има. А инак бялата силиконова смазка за финни механики е същата като тази в локомотивите.
Разковничето е използването им с мярка и редовно.
Активен
Best Ripper
Сделки: (13)
Hero Member
Публикации: 1459

TT & H0 (AC) & Spur 1 - София

Профил
« Отговор #14 -: 15 Декември 2008, 20:01:08 »

Ако някой държи на истинска смазка, препоръчана от производител на влакчета /ако държи да е 100% сигурен, че е същата/ - продава се от Тилиг. Май беше в кутийки по 50 гр. Маслото за шевни машини не става, тъй като е много рядко - в шевната машина има много триене във втулки, докато в локомотивите има много зъбни колела, където то не може да се задържи.. и затова е препоръчително по-гъстото машинно масло... Или лека грес /високооборотна/...
Активен
Страници: [1] 2
  Изпечатай  

Отиди на: