Автор Тема: Материали и инструменти за макетиране - за какво и от къде?  (Прочетена 122300 пъти)

pach

 • Trade Count: (39)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 11907
 • Рейтинг: 1223
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Май си ни е необходима такава тема - за бърз въпрос-отговор,пък като се съберат отговори - като справочник на форума  ;) ;) ;)
----------------------------------------------------------------------------------
Ето и първата справка:
МАТЕРИАЛ     --- месингови тръбички с размери 2,0 х 0,3 х 1000 мм
МАГАЗИН       --- "БРИКОЛАЖ" - филиал - София - Цариградско шосе
ДАТА            --- 15 юли 2008 г.
ЦЕНА за 1 бр. --- 4,75 BGN(лв)
ЗАБЕЛЕЖКА:
 --- Подходящо за направата на светофори , семафори , бариери , осветителни - оградни и контактни стълбове ,водосточни и водопроводни  тръби ,(в зависимост от мащаба) ,въобще навсякъде където е необходима миниатюрна метална тръбичка , която да може лесно да се лепи и запоява.
Размери в трите основни мащаба:
------------2 мм-------------0,3мм-----------1000мм--------
НО------174 мм------------26,1мм---------- 87 м-----------
ТТ-------240 мм------------36 мм-----------120 м-----------
N -------320 мм------------48 мм-----------160 м-----------
-----------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Ето това е ...да пише следващият! ;D
« Последна редакция: 21 Февруари 2013, 10:14:48 от pach »

Best Ripper

 • Trade Count: (17)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3377
 • Рейтинг: 551
 • Освободил се от форуми...
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #1 -: 16 Октомври 2008, 14:40:57 »
Предвид бившите ми бизнес занимания, рекох да добавя някои неща за материали от строителството, които могат да свършат работа в макетирането...
1. Гипсът
Материал, който се ползва често от моделисти за най-различни цели...
Недостатъци: прекалено бързо втвърдяване, недостатъчна здравина.
"Лечение" на проблема:
При нужда от забавяне на втвърдяването гипсът може да се "пресече" - в съд се налива вода, а гипсът се добавя, като се бърка непрекъснато... Получената смес се втвърдява по-бавно, но и здравината й се влошава още повече... Друг метод е замяна на гипса с модерните напоследък гипсови лепила. Продават се във всички железарии, магазини за бои, складове за строителни материали и подобни. Предимствата на гипсовото лепило са: отворено време за работа и дооформяне - поне 15-20 минути, по-бързо пълно изсъхване, особено при по-дебели и обемни форми, по-голяма механична здравина /включително и повърхностна - срещу ронене/... Лепилото се продава в опаковки от по 1,3,5,20 кг - концерт по желание с две думи... Производители - най-различни, няма да сбъркате каквото и да вземете...
Ако сте привърженик на класическия гипс, може пак да го подобрите...
Заздравяване на гипсови отливки и форми - при самото забъркване добавяте лепило Ц200 в разтвора... след изсъхване увеличава механичната здравина без увеличение на теглото. Друг метод е добавяне на сив цимент в разтвора - на 4-5 части гипс се добавя 1 част сив цимент, разбъркват се добре на сухо и се добавя след това вода... Имайте предвид обаче, че циментът леко увеличава теглото и УСКОРЯВА втвърдяването, особено ако прекалите с него.
За вече готови отливки повърхностно заздравяване може да се направи с обмазване с Ц200 или разредено водно стъкло /натриев метасиликат/ - продава се пак в железариите... Получава се плътен филм, върху който държи лепило за тапети, грундове, боя и други материали за довършителни работи... Заздравяване може да се постигне и с нанасяне на дълбокопроникващи грундове за стени, които принципно се ползват за нови стени и шпакловки преди латекс - пак се продават по железариите в бутилки по 1 л. концертрат, който се разрежда и стига за голяма площ /30-40 кв. м./
2. Лепила
Освен класическото Ц200 и специалните лепила за дърво на негова основа, напоследък навлязоха и най-различни по-специални и по-универсални лепила. Може спокойно да ползвате силикони за залепване на релси, сгради и материи. Само внимавайте дали след време ще имате намерение да демонтирате някои неща или да ги ползвате отново в нов макет, защото някои от силиконите /примерно виолетовият 1200 на GE/ са с изключителна здравина и гарантирано ще съсипете залепената част в опита си за демонтаж. Може да ползвате и монтажните лепила на Хенкел и Бизон - в туби от силикон са, ще ви е необходим специален пистолет за избутването му... Цената на хенкелското е около 10 лв на дребно. Лепят най-разнообразни материали.
За пълнежи може да се ползва полиуретанова пяна за монтаж на дограма, но само при постигане на свододен обем и форма или за лепене на твърди материали, тъй като меките ще бъдат изкривени от издуването й.
3. Бои
От тази година в България, като член на ЕС, са забранени за производство и продажба всякакви нитроцелулозни бои и лакове, поради наличието на вредни вещества от ароматната група /на бензола/. Затова производителите ни започнаха производство на акрилатни бои /водоразредими/, които нямат такива вредни вещества, но са двойно по-скъпи от класическите блажни бои. За сега със сигурност знам, че "Оргахим" - Русе произвежда такива бои с цена на дребно около 9 лв/кг. Боята е подобна на латекс, нанася се лесно и съхне горе-долу за същото време. Ако ви трябва матова боя, спокойно може да ползвате класически латекс, оцветен с помощта на съответни оцветители... Само внимавайте да не вземете латекс за мокри помещения, който е чувствително по-евтин, но е на варова основа и пуска - предимството му е, че не запечатва основата, но има полза от него само върху чиста мазилка...
Ако желаете да получите наситен цвят /примерно чисто черно или бордо/, не се опитвайте да го направите с обикновен латекс - само ще похабите материалите. Причината е, че белият латекс се прави от специална безцветна база, към която се прибавя бял пигмент /титанов диоксид/. Самият безцветен латекс в работно състояние прилича на Ц200 и след изсъхване става прозрачен. Затова за тъмни и наситени цветове се ползва специалната база, която принципно не се продава в магазините на крайни клиенти. Доставя се в някои магазини, където оцветяват по каталог. Ако на някого му трябва и има познати в такъв магазин - да ги пита за безцветна база, ако не могат да му помогнат - да ми пише, ще го уредя. Цената й на кило е колкото на нормалния бял латекс.
При работа с латекс и водоразредими материали не полагайте покритието директно върху железни предмети - от смолите, водата и пластификаторите започва силна корозия на желязото, което води до избиване на бежово-кафяви петна през боята и трудното им повторно скриване.
4. Байцове
От скоро "Оргахим" - Русе поднови производството на байцове на водна основа, като към тях се продава и "избелител", с който може да изсветлите някой цвят. Напомням само, че байцът е оцветител САМО за чисто дърво - не може да се положи върху безир, лазурен лак, боя и т.н. Разход също не може да му се даде, тъй като зависи много от цвета на основата /дървото/, влажността на дървото и колко пъти ще го нанесете. В момента шише 0,5 л. струва около 5-5,50 лв.
.....
Засега това се сещам.. За актуални цени и откъде може да си набавите това-онова може да питате и Адриан...
Успех, дано съм бил полезен. .Ако някой има въпроси за конкретни материали и работа с тях, нека ми пише.
« Последна редакция: 10 Декември 2008, 15:51:25 от Best Ripper »

Adrian

 • Trade Count: (238)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 6625
 • Рейтинг: 1019
 • Купи и ще ти олекне! DR/DB/BDZ 4-5 ep. H0 София
  • Ер Малък
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #2 -: 16 Октомври 2008, 15:16:16 »


4.Полиуретанова пяна - перфектна за обеми и релеф

schatsi

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (13)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 583
 • Рейтинг: 52
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #3 -: 17 Октомври 2008, 15:45:25 »
 Нека и аз да споделя нещо  ;)
за подложка на релсовия път използвам  "депрон". Това са топлоизолационни плоскоти с размери 1,25х0,80 м и с различни дебелини - 3мм , 6мм и 7мм . Много приличат на стиропора , но са много по-плътни . От тях с помощта на макетен нож с лекота се оформят идеални призми на които лежи релсовия път. Залепват се с всякакво лепило ,което лепи стиропор (не ацетатно) или с неутрален силикон.Можете да ги намерите в почти всички железарии и складове на цени между 4 и 7 лв за м. кв. за различните дебелини.

P.S.
 Ако някой се интересува от продуктите на "Оргахим" или от актуални цени на строителни и други материали подходящи за хобито ни ,да ме търси на тел. 9550947 или 0888726647 -железария "ВИХРЕН"  Shatsi (Шатси)
« Последна редакция: 17 Октомври 2008, 15:58:28 от schatsi »

pavel75

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (18)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 1794
 • Рейтинг: 258
 • HO; IV и V; BDZ, BG; София
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #4 -: 17 Октомври 2008, 16:54:47 »
Една питанка. Депрона има ли шумоизолационни качества както корка?

pach

 • Trade Count: (39)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 11907
 • Рейтинг: 1223
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #5 -: 17 Октомври 2008, 17:17:53 »
Цитат на: schatsi link=topic=670.msg11445#msg11445 date=1224247525
Нека и аз да споделя нещо  ;)
за подложка на релсовия път използвам  "депрон". Това са топлоизолационни плоскоти с размери 1,25х0,80 м и с различни дебелини - 3мм , 6мм и 7мм . Много приличат на стиропора , но са много по-плътни . От тях с помощта на макетен нож с лекота се оформят идеални призми на които лежи релсовия път. Залепват се с всякакво лепило ,което лепи стиропор (не ацетатно) или с неутрален силикон.Можете да ги намерите в почти всички железарии и складове на цени между 4 и 7 лв за м. кв. за различните дебелини.

P.S.
 Ако някой се интересува от продуктите на "Оргахим" или от актуални цени на строителни и други материали подходящи за хобито ни ,да ме търси на тел. 9550947 или 0888726647 -железария "ВИХРЕН"  Shatsi (Шатси)
:o :o :o те тая железария къде точно е?(може и аз да съм наблизо , ако съдя по телефона! ;))

Best Ripper

 • Trade Count: (17)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3377
 • Рейтинг: 551
 • Освободил се от форуми...
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #6 -: 17 Октомври 2008, 22:59:03 »
Pavel75, принципно шумо- и термоизолирането вървят заедно, както термо- и електропроводимост при металите. Изолацията се дължи на затворения въздух в материите /пореста структура/. Дали ще е от естествен материал, какъвто е коркът, или ще е от някакъв друг - разликата е само в здравината на материалите... Колкото са по-ситни мехурчетата въздух в материала, колкото е по-здрав механично, като разликите в шумо- и термоизолация са почти никакви. Химически всичките стиропори и плоскости за термоизолация са еднакви (екструдиран пенополистирол), разликата е в технологията и физическите им свойства - едни са с много едри мехурчета и лесно се ронят /класически стиропор/, а други - съвсем ситни /фибран, депрон и подобни/... Иначе Шатси ползва депрон, защото е с малка дебелина и не му се налага да цепи и надлъжно дебелите плоскости /примерно фибран май започваха от 3 см дебелина/... Шатси, не виждам причина да не може да се лепи стиропор с ацетатен силикон, мисля, че го бъркаш с доста редките у нас АЦЕТОНОВИ силикони... Според мен единствената причина да не се препоръчва ползването на ацетатни силикони е силната миризма на оцет предвид затворените помещения, където се правят макетите... Иначе ацетатният силикон се втвърдява по-бързо от неутралния /по-летлив разредител/.. Единствено мога категорично да предупредя, че стиропор не може да се лепи с хелметексови лепила /хелметекс, прома, хелми, хелмавект, полихлоропреново лепило и т.н./, поради това, че съдържат толуол, който разтваря топейки стиропора /не случайно обикновен полистирол се лепи с коресилин, хлороформ и подобни/...

schatsi

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (13)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 583
 • Рейтинг: 52
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #7 -: 18 Октомври 2008, 17:09:43 »
... те тая железария къде точно е?


....бул "Тодор Каблешков " 33...
между "Бъкстон" и "Стефан Тошев"(Дойран)...


http://www.ukazatel.com/sofia_map.php?l=%D2
« Последна редакция: 18 Октомври 2008, 17:15:55 от schatsi »

schatsi

 • КЖМ - България
 • Trade Count: (13)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 583
 • Рейтинг: 52
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #8 -: 18 Октомври 2008, 17:26:12 »
Цитат
Pavel75, принципно шумо- и термоизолирането вървят заедно, както термо- и електропроводимост при металите. Изолацията се дължи на затворения въздух в материите /пореста структура/. Дали ще е от естествен материал, какъвто е коркът, или ще е от някакъв друг - разликата е само в здравината на материалите... Колкото са по-ситни мехурчетата въздух в материала, колкото е по-здрав механично, като разликите в шумо- и термоизолация са почти никакви. Химически всичките стиропори и плоскости за термоизолация са еднакви (екструдиран пенополистирол), разликата е в технологията и физическите им свойства - едни са с много едри мехурчета и лесно се ронят /класически стиропор/, а други - съвсем ситни /фибран, депрон и подобни/... Иначе Шатси ползва депрон, защото е с малка дебелина и не му се налага да цепи и надлъжно дебелите плоскости /примерно фибран май започваха от 3 см дебелина/... Шатси, не виждам причина да не може да се лепи стиропор с ацетатен силикон, мисля, че го бъркаш с доста редките у нас АЦЕТОНОВИ силикони... Според мен единствената причина да не се препоръчва ползването на ацетатни силикони е силната миризма на оцет предвид затворените помещения, където се правят макетите... Иначе ацетатният силикон се втвърдява по-бързо от неутралния /по-летлив разредител/.. Единствено мога категорично да предупредя, че стиропор не може да се лепи с хелметексови лепила /хелметекс, прома, хелми, хелмавект, полихлоропреново лепило и т.н./, поради това, че съдържат толуол, който разтваря топейки стиропора /не случайно обикновен полистирол се лепи с коресилин, хлороформ и подобни/...

...Лично аз използвам монтажно лепило Thomsit R767 или TOTAL FIX - PL 700 ...и двете са на HENKEL  ,но са скъпи , затова препоръчах неуттрален силикон -3 пъти е по-евтин

Best Ripper

 • Trade Count: (17)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3377
 • Рейтинг: 551
 • Освободил се от форуми...
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #9 -: 24 Октомври 2008, 10:43:19 »
Информация за две лепила на Хенкел:
1. Момент Супер Фикс - http://www.kupilisi.com/product_info.php?products_id=8157
2. Момент Експрес Фикс - http://design.net4you.bg/denicom/images/upload/Moment%20PL%20600%20corrected.pdf

За съжаление официалният сайт на лепилата www.moment.bg НЕ работи...

Best Ripper

 • Trade Count: (17)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 3377
 • Рейтинг: 551
 • Освободил се от форуми...
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #10 -: 10 Декември 2008, 16:17:08 »
Сетих се за още едно лепило. Води се "Универсално строително лепило", производство на Лакпром - София. Продава се в кофи по 1,5 и 5 кг. Цената на голямата е около 12 лв. Води се водоразредимо, но много трудно се разбърква, а и на практика няма нужда от разреждане... Прилича на старото, едновремешно лепило "Кале" - нещо като Ц200 с малко разтворена пластмаса в него. Лелилото е особено подходящо за залепване на изолационни материали - примерно ако решите да покриете целия основен плот с пласт корк, но и става идеално да лепите стиропор и подобни изкуствени материали, както и на коркови призми под релсите. Нанася се лесно с помощта на пластмасова назъбена шпакла, подобно на циментовите лепила за плочки /Теракол, Теразид, и подобни Тера-неща/. Не е желателно използването на железни инструменти, защото и от него започва бързо корозиране на инструментите  - може да използвате такива от неръждавейка. След нанасяне на лепилото, притискате добре и равномерно, докато лепилото дръпне... Има известна миризма, така че е добре помещението да се проветрява, но в никакъв случай не е силна и упойваща като на автобоя. Като цена също излиза много изгодно, защото за 12 лева купувате 5 кг, които се равняват на 12,5 туби хенкелско лепило "Момент Фикс", всяка от които е на цена от около 10 лева.

pach

 • Trade Count: (39)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 11907
 • Рейтинг: 1223
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #11 -: 07 Януари 2009, 12:38:28 »
Цитат на: Vlado link=topic=413.msg16655#msg16655 date=1231316534
Искам да благодаря на всички за помощта! Намерих дискчета в "Практикер" - на щанда на "Bosh", производство са на "Dremel", кат. номер 409, 36 бр. в кутийка.  :hi:

Сега ако ни кажеш и цената - готоФо  :yes: :good:

pach

 • Trade Count: (39)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 11907
 • Рейтинг: 1223
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #12 -: 29 Януари 2009, 08:51:56 »
Цитат на: pach link=topic=670.msg16665#msg16665 date=1231324708
Цитат на: Vlado link=topic=413.msg16655#msg16655 date=1231316534
Искам да благодаря на всички за помощта! Намерих дискчета в "Практикер" - на щанда на "Bosh", производство са на "Dremel", кат. номер 409, 36 бр. в кутийка.  :hi:

Сега ако ни кажеш и цената - готоФо  :yes: :good:

Както винаги - тук отговора е многозначителен... :yes:

pach

 • Trade Count: (39)
 • Hero Member
 • *****
 • Публикации: 11907
 • Рейтинг: 1223
 • ТТ & Н0; DR & BDZ;ep.I-III(~VI)&selfmade
  • За моделизма
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #13 -: 29 Януари 2009, 08:57:30 »
Цитат на: pach link=topic=991.msg18167#msg18167 date=1233157211
Ами аз вече ви бях казал - купувам си от новите бои на водна основа (екологичните) , на полската фирма "soкrates" от Бриколаж , на цена 9,99 лв за 800 гр.
Мен ми харесват , работи се добре с малки четки , измивам инструмента и съда с топла вода , слабо ухаят при работа , съхнат за около 20 мин (в нашият случай - на картон , пластмаса  и т.н. ) мешат се добре по-между си...
Аз съм си направил около 50-тина 200 грамови шишета с различни нюанси на цветовете .
Мешал съм основните цветове (синьо, червено , зелено , жълто , кафяво и... :music:)  с бяла (за светлите) и черна (за тъмните) боя от същият тертип...
Ако си се загледал в модула ми - моста , скалите , шосето и т.н са все с такава мацани ...
Колкото за цвета на шосето , аз го направих по светъл , като мешах бяла с мнооого малко черна боя , в събота ако можеш да дойдеш ще видиш , щото снимат всички , включително и недовършеният ми модул , ама само Адри и Сашето качват снимки , па и Владо отпред не го е подновил след първите му три снимки там... :pleasantry: :on_the_quiet: но не се притеснявай , шосето не е най - важното , може при теб да е по-тъмно - значи е пресен асфалта  , и така ...
Впрочем по въпроса за боята на поляците все се глася някак да я проверим дали пък не става за духалки , ама едно ли е за това време...
 ;D

Ето и снимка.Мога само да допълня , че стават и за духалки , остава да го изпробвам.
Принципно се разреждат със съответния разтворител , но аз добавям малки количества топла вода , и също става.Но с малки количества вода , щото ако се прекали , вече стават прозиращи цветовете (особено след изсъхване).
Прясно засъхнала боя отстранявам и с бензин - тоест действат и всички органични разтворители.
 


piko1

 • Гост
 • Trade Count: (0)
Re:Материали за макетиране-за какво и от къде?
« Отговор #14 -: 12 Август 2009, 07:41:39 »
то за ново издание се говори от години... с новите технологии разбирасе
това което знам че материала е готов но няма кой да я издаде а технологията на тони не е секретна
и не е много сложна калъп от силикон и смола доста фирми го практикуват това има няколко чешки
и една австрийска за който знам обикновено тези работи са много по скъпи от тези направени от пластмаса
в старото криле имаше как се прави такъв калъп даже няколко човека ме бяха питали къде точно се намира цялата тази работа за да я прочетат и те утре като съм на работа ще я потърся
обикновено един килограм смола струва между 60 - 100 лев за килограм
« Последна редакция: 12 Август 2009, 07:46:58 от piko1 »