Знам, че композициите са ти само пътнически и май нямаш товарни, следователно и маневри не ти трябват, още повече
щото заради осветлението във вагоните, всички влакове
са ти с "твърди" връзки (сиреч трудно се разкачват при необходимост), но този коловоз не го свързвам логически !
И при пътническите влакове има много маневри. След пристигане на крайната гара се прави маневра депо, с която локомотивът/мотрисата се прибира в депото за техническо обслужване, или маневра с локомотива за смяна посоката на движение. Освен това, пътническите вагони се изтеглят във вагонно депо за техническо обслужване, зареждане с вода и почистване. Така е по цял свят. Разбира се това е трудно осъществимо на 100% при направата на макет, тъй като липсва достатъчно пространство за гара, локомотивно и вагонно депа и пр.
Практически си "нацвъкал" светофор на всяко разклонение,
което ти върши по-голямата част от работата (информация за положението на разклоненията и съответно тяхното превключване), но не виждам как ще са ти логически свързани?
Тоест имаш ли предвид ако някой светофор свети червено,
дали блокира т.н. "враждебни маршрути" или не?
Не различавам кой светофор как указва "намали, следва отклонение" и т.н.... 
Принципно при излизане/влизане в депо или клонов участък, не е задължително да има зависимост между светофора и положението на стрелките. Не знам как е във Франция, но в България на всяка гара е различно. На някои гари (напр. Карнобат) се следват само светофорите - т.е. маневрата е маршрутизирана. На други (напр. Русе, Варна) освен светофора трябва да се следят и сигналите на стрелочник. Ще ми е интересно да разбера как стои този въпрос във Франция и Швейцария.
А относно това кой светофор какво указва - всичко зависи от цветовите комбинации на всеки един светофор, които няма как предварително да се покажат на чертежа.
Много въпроси, Пламен, но ще се опитам да ти отговоря.
6. За такива семафори (предупредителни), просто няма достатъчно отстояние на макета. Вместо тях има три индикационни правоъгълни бели табла с една, две и три черни наклонени черти. Те вършат същата работа не точно, но горе-долу. А по високоскоростните трасета има допълнителни индикации за кантоните (сини с жълт триъгълник).
Та това е общо взето - цяла наука.
Трудно ми е да повярвам, че с тези размери на макета, и то в N, няма да има място за предупредителен сигнал...

Ако все пак това е така и нямаш достатъчно предсигнално разстояние, можеш да използваш светофори по скоростната сигнализация (с 5 светлини) , които са едновременно и предупредителни за следващия светофор.