Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Похвалете се с вашия макет | Show us Your layout
Макетът на Станислав Загорчев в НО
pach:
Радвам се , желая ти успех!!! :good:
Колкото до WINRAIL-а , и той дава всичко с точност до десета от мм , но аз говоря за практическото нареждане на релсите по план правен на програмата - за да се изпълни това което на програмата е перфектно напасвано , на практика трябва да се поразкривят малко релсите или да не се спазва старото правила - прогонени релси (затягат се добре към траверсите) не могат да опрят плътно челата си , защото тогава излиза фигура малко по различна от проектираната...
Аз това го преборих по обратният ред .Първоначалният план като видове и количество релси , го промених малко при практическото му нареждане , след което го описах в нов план и се получи доста по-точно - най-вече съм спокоен , че съм го проверил на живо и знам , че точно с тези видове релси и количества мога да го изпълня без проблем.
Не ми е ясно от къде става това разминаване , за това търся дали програмата няма опция да подобри точността си.
Сега като се замисля , библиотеките (за релсов материал) с които разполагам са правени от моделисти и те явно не са се престаравали в точността на вкарваните елементи.От там май идва и това разминаване.
Подобен проблем имах с програмите с които работя в електрониката , но там предварително знаех , че библиотеките са правени от студенти , а те не са върхът на точността - там проблема си реших с направата на моя собствена библиотека за която съм спокоен , че няма проблеми с точността м/у проектирано и реализирано.
Май същото нещо ще трябва да си направя и във WINRAIL-а , някъде имаше такава опция - ще си направя моя библиотека и готово.
Това е единственото решение което виждам.
Някой друг да е имал такъв проблем ? А как се е справил с него?
:)
staff123:
Малка промяна по първи и втори етаж. Не е значителна, но май е по-приемливо.
pach:
И още промени ще имаш - сигурен съм! :pleasantry:
Ако искаш сега поизчисти формата на носещата конструкция , че в момента с тоя многоъгълник би затруднил и професионален дърводалец...
По прегледно и естетично ще е да се придържаш към по-изчистена форма , защото ще ти е по-лесно и в изработката.Не се безпокой за празните пространство които би получил - винаги можеш да ги "уплътниш" я с нови коловози , я с пейзажни местности или градски квартали , фабрики,язовири и т.н.
staff123:
Здравейте,
След 11+ години прах, може би е време да раздуя какво има свършено по макета. А то, както може да се очаква, е една голяма нула. Тийнейджърското ми "Аз" беше леееко в облаците и не си даде сметка за възможните промени относно мястото и времето за изпълнение на такъв проект, както и за голяма част от останалите аспекти от реализацията му. Идеята все още ми харесва, с леки забележки, но далеч не ѝ е дошло времето. Може би някой ден ще се стигне до нея. По този въпрос - толкова.
През последните години се занимавам основно с разрастване на колекцията, доколкото ми е възможно. Липсата на свободно място обуславя липсата на макет, което от своя страна ме определя като моделист от кашонен вид. Няма лошо, разбира се, но сърбежът в пръстите, появяващ се от време на време, ме кара да нахвърлям разни дребни идеи. Търкалянето на композиции от 4-осни вагони в 4. или 5. епоха по макет от 2м2 винаги ми се е струвало неестествено. Не че няма 2-осни вагони в тези епохи, но към момента почти всичко налично или планирано е на 4 оси, а подходящият макет на този етап не е възможен. Затова напоследък мисловно залитам по други мащаби, но започването от нула засега не ме привлича. Другото залитане, което се явява основно и може би компромисно, е по 3. епоха, с малките двуосни и триосни вагончета, парната тяга и цялата прилежащата романтика. Еднопътните трасета с малките гари, отсъствието на контактна мрежа и въобще сравнително оскъдния откъм ж.п. инфраструктура пейзаж ми привличат окото. Макар да имам само 2 вагона в тази епоха, не ми пречи да се занимая с пресъздаването ѝ. Подвижният състав ще се увеличи постепенно, но времето, с което разполагам в момента, не е за изпускане и реших да се захвана с една от нахвърлените дребни идеи.
Основната цел на заниманието е добиването на известен практически опит в макетирането, съчетано с начесване на гореспоменатия сърбеж. Първоначално мислех да е малка диорама - една-две прави релси, малко чакъл, малко трева, дръвчета тук-там, нещо в този стил. Но в последствие реших, че ще е малко скучно, и че имам нужда от малко повече пред очите си. В крайна сметка се стигна до малка глуха гара с 2-3 коловоза, депо, магазия и евентуално стрелочен пост. За релсов път избрах PIKO A-Gleis, тъй като разполагам с известно количесто такъв. Заради ниската им цена, сградите също са на PIKO, с изключение на пероните, които най-вероятно ще изработя сам. Потенциалният подвижен състав се състои от малки парни локомотиви от рода на BR80, BR64 и BR89 с по 2-3 двуосни пътнически или 4-5 товарни вагона и дизелови мотриси като VT98. С две думи - селска железница. На първо време стрелките ще са ръчни, по-нататък мога да ги електифицирам. Релефът е чисто равнинен, сезонът е лято, епохата е 3-та. За администрация не съм решил дали да е DB или DR, а и може би не ми е толкова важно. Когато (или ако изобщо) опра до сигнализация, тогава ще го мисля. Опитах се да се вместя в 50см дълбочина на макета. Дължината е 220см, но има варианти за промени. Планът е изчертан със SCARM. Съкращенията GS, EG и LS са съответно магазия, приемно здание и локомотивно депо.
Към момента имам нужда от няколко съвета и реших, че е удачно да използвам съществуващата тема. Вероятно такива неща са били дискутирани, но не чета редовно форума (може би 1-2 пъти в годината), а когато го правя е доста селективно. Затова, моля да ме извините за евентуалните повторения!
1. При така планираното коловозно развитие, има ли особено значение коя е глухата страна на гарата? И въобще приемам критики относно коловозното развитие.
2. За малко над 7-те метра релсов материал колко чакъл би бил необходим? Моето предположение е около килограм от естествения баласт на Auhagen.
3. Възнамерявам макетът да е съставен от сегменти/модули, чиято дължина не бих искал да надвишава 70-80см, но и с това мога да направя компромис. С цел постигане на стабилност, какъв би бил удачният дървен материал за изработка? Мислех нещо от рода на дъски 10х2см за рамка и шперплат 6мм за покриване, хванати с винтове и лепило, но каква дървесина за дъските? И 6мм шперплат достатъчни ли са?
Несъмнено ще има и други въпроси, но на първо време е това. Благодаря!
Поздрави! :hi:
pavlinbg:
Здравей! :hi:
Поздравления за целеустремеността. От разсъжденията ти се вижда, че си добре запознат с основните положения, които са от значение за проектирането на един макет.
Относно коловозното развитие, бих ти дал съвет да използваш тройни стрелки в началото на гърловините на гарата. По този начин ще спестиш пространство, респ. коловозите ти ще са с по-голяма полезна дължина. За глухия коловоз не мога да ти отговоря на този етап. Всичко зависи от цялостната ти идея за движение и възможните маршрути за преминаване през гарата.
За направата на конструкцията ти препоръчвам шперплат, мин.6 мм, който да е оребрен от долната страна. Можеш да ползваш и фибран за повърхността.
Все пак и аз да ти задам няколко въпроса, като за начало: :)
Планираш ли този модул (тази гара) да е част от по-голям макет? Ако отговорът е да, какво ще е коловозното му развитие (отворено,затворено, смесено)?
Каква е полезната дължина на коловозите, които си показал на снимката?
Колко ще е максималната дължина на влаковете, които смяташ на караш по макета? Както ти сам казваш, епохата тук е от основно значение.
Предварително се извинявам, ако в предходни публикации си дал отговор на тези въпроси.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия