Главен форум | Main forum > Фремо | Fremo
План на клубните модули - схеми
Жоро:
:yahoo:ПЕТЪК след обед :yahoo:
pach:
--- Цитат на: pach link=topic=791.msg17554#msg17554 date=1232525362 ---Както винаги , тук не се коментира - пък после "ама къде го пише?...ама аз не съм разбрал?...и т.н.
Ако не е Лъчо , щях да помисля ,че съм сбъркал форума! :blush2:
Така , задочно се завърза един спор:
" - Ти другарче , що ограничаваш хората само в минималният радиус който сме приели за стандарт!? :(
- Ама кой пък ще седне да прави с по-голям радиус от този , Фремо модул!!!!!???-му отговарям неуверено. :blink:
- Е как , кой - аз например !!! - също неуверено подсмихвайки се :spiteful:... - Важното е да не се убива идеята на Фремо модулите , те са създадени (както и техните стандарти) за да могат модулистите да пресъздават действителни участъци от железопътната мрежа , включително и радиусите!!! :stop: :nono:
-Не виждам кой у нас (в българско) се е захванал да прави действителен участък от трасе ...??? Пък и как ще го прекарва в автомобила модул с такъв (че и по-голям радиус)??? :) :mda: :scratch_ones_head:
- Ама чакай малко , никой не е казал че завой с такъв радиус трябва непременно да завърта на 90 градуса !!! :victory: :this: ;D
- Добре де , ще трябва да четем стандартите по-внимателно... :blush2: :agree:"
;D :pleasantry: ;D
И така днес си загубих малко време (така или инак нещо не ми стигат 24 часа) и начертах модул с радиус например 2 метра.Става бързо и лесно , тъй като мрежата и размерите (250х250мм) позволява без много проблеми да се спазва основният принцип , който е
Абсолютна взаимозаменяемост ако са спазени основните пропорций произтичащи от мрежата с клетки - гаранция за получаване на стандартни чела в крайщата на всеки модул , независимо от неговата конфигурация.
Така че ето и модул с радиус 2000 мм (с тъмносин контур) - като за удобство го разделих все пак на две парчета по 45 градуса - чрез диагонали на 1/4 от мрежовият размер , се получават отново стандартните (ни) чела от 500 мм ширина!
(Image removed from quote.)
По същият начин , като се ползва помощта на мрежата , могат да се "проектират" модули с различни радиуси и с различни дължини.При това предварително може да се види точно от къде ще минава коловозното трасе (най-вече се отнася за модулите в "завой") - мрежата гарантира винаги стандарта на челата , а от тук възможностити за различни комбинаций при сглобяването (и напасването , което е доста по-валидно за нас).
Ето един пример за развитие - наредил съм го набързо от "наличните" на вчерашният чертеж + днешният "нов" модул...
(Image removed from quote.)
(радиусите на трасето с пунктира са като част от кръг ,че "Корел 12" доста се различава от моя ("Корел 7") и не мога да намеря опцията за прозрачност и затъмнение... :blush2:)
Впрочем тази схема на какво ви прилича?
:) :) :)
Жокер: - препинателен знак?
:pleasantry: :spiteful: ;D
--- Край на цитат ---
Тази тема , въпреки подръчкванията ми , и напомнянията ми , вече три петъка минаха и зъ събирането ни на модулистите извън срещата в последната събота при Жоро , се провалят - и на това као му казваме сериозна работа...
По горният въпрос (в цитата) не съм си го измислил аз - само обясних принципа на този стандарт:
http://www.miba.de/morop/nem933-2ch-d.pdf
:yes:
pach:
--- Цитат на: TANO link=topic=1602.msg23596#msg23596 date=1240406876 ---
--- Цитат ---Направи ли се още едно ухо - считай ,че скоро няма да имаме удължаване на модулните пътища!!!
--- Край на цитат ---
Тоя отговор го очаквах, щото съм го чувал и друг път. Е щом така ви харесва повече :agree:. И с бретела ще е същата мъка, ама нейсе.
--- Край на цитат ---
:search: :search: :search: :search: :search:
pach:
:search: :search: :search: :search: :search:
:sarcastic: :sarcastic: :sarcastic: :sarcastic: :sarcastic:
pach:
Актуализиран списък...
ПКМБ-1 ------------автор и реализатор Жоро.........................."Ухото"................ (не се разбра за второ име - "надлеза" ли ще е?... :resent:)
ПКМБ-2 ------------автор и реализатор Иво............................."Овцете"..............(второ име - "фонът":))
ПКМБ-3 ------------автор и реализатор Адри..........................."Пустинята"...........(второто име най-вероятно ще е "блатото")
ПКМБ-4 ------------автор и реализатор Пламен........................"Моста"................(второ име - "скрапа" за циганските банди)
ПКМБ-5 ------------автор и реализатор Спас ..........................."Панагюрище"......(второ име "сечището" :spiteful: :spiteful: :spiteful:)
ПКМБ-6 ------------автор и реализатор Павел.........................."Прелеза"............(второ име "църквата")
ПКМБ-7 ------------автори и реализатори Иво и Васко ............."Завоя"................(второ име "перфектния" завой на Васко)
ПКМБ-8-------------автор и реализатор Пламен ........................"Завойте".............(второ име - "комбинацията")
:scratch_ones_head:
ПКМБ-1/16 :haha:-----автор и реализатор Пламен ........................"Края".................(второ име - "буферите")
Мдааа, тук има промени вече...
ПКМБ-? ------------автори и реализатори Лъчо , Мишо и Дориян..."Контейнерите"......????????????????
ПКМБ-? ------------автор и реализатор Недялко.............................."Надлеза"......????????????????
ПКМБ-? ------------автори и реализатори Иво и Васко.................."Гарата"......????????????????
ПКМБ-? ------------автори и реализатор Никола.........................."Релефа"......????????????????
ПКМБ-? ------------автори и реализатори ?????????......................."трето ухо"......????????????????
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия