здравей,
имам два въпроса:
1) декодерите емулират ли Asymmetric DCC и RailCom, на lenz или там ако си имат свое име на подобна функционалност (ако са си я кръщавали)...
Не знам дали емулират илипросто си е вградено, но в звуковите декодери го има вкл. и в документацията. За обикновенните декодери не го намирам в документацията, пък и не съм правил проби относно този въпрос, но аз открих че притежават и други "екстри", които не са документирани, тъй че е напълно възможно(а е и логично) да имат асиметрично DCC и RailCom. На практика РайлКома-а е двупосочна комуникация, което пък е в зависимост от централата най-вече. Дколокот съм запознат, е необходимо само няква допълнителна джада към централата, която се монтира на единия от куплунзите И. В документацията на централата пише, че може да работи по тази с-ма(двупосочна комуникация), но след някакви промени които NMRA трябва да направи.
2) ZF5 - централата им, има ли софт за ПС за управление без мишката, а през този rs232... техен само ли може да е или има някакви съвместимости с популярни софтуерчета.. (те и без това са доста апокрифни)
Централата няма софт за управление от компютър, но притежава тази възможност през серийния порт, тъй че ако потърся където трябва мисля, че ще и да стане работата
извинявам се но не намерих за кратко време в тоя немски това инфо
и за това си позволявам да те попитам. Тъй като не съм обвързан още с купена вече техника предпочитам да е едномаркова.. някак..
Имам такава централа от септември миналата година, само дето мойта е с радио управление. Последното ми позволява да прогарамирам и чета данни от определен локомотив на полигона в едната стая, докато компа ми е в другата и възможността да си нося пулта където ми е удобно, ме удовлетворява напълно. Опасявах се че вградения акомулатор ще свършва бързо, но при само 50мА консумация, при това дисплея има и подсветка, можеш цял ден да ръчкаш и батериите пак си са ОК. Някои функции са направо незаменими(например, обединяване на няколко локомотиви в една композиция, като можеш да сменяш посоката на всяка от машините(ако случайно работят срещуположно), както и изключиш лампите на едната само, въпреки, че и двете машини се управляват едновременно за движението, както и програмиране на главна релса при наличие на още машиини на същата релса(които не се афектират от прогармирането на съответната машина), както и доста други неща, които дори не съм пробвал още. Има перфектна настройка на тока при къси съединения, както и при претоварване. Ето тука можеш да видиш кратко описание на функционалността на английски щом те притеснява немския.
http://www.dccsupplies.com/shop/product_info.php?products_id=1037Към момента съм открил само един недостатък, и той е че при радио контрола преиодично се появява или някаква интерференция, или пък понеже комшията от долу преиодично се занимава с радиотехника, и като резултат се получава някакъв шум, които води до моментно прекъсване на връзката, в резултата на което централата и пулта започват да се търсят, и за времето(обикновенно 1-2сек) докато се намерят с-мата е неуправляема. Предполагам че в други условия, както и при версията без радиоконтрол, тези неща няма как да се случват.
Разбира се, всяко оборудване ще се получава с българска документация, но това става само след покупката. На практика интерфейса на централата е достатъчно интуитивен, че за да се научиш да работиш с него ти трябват няколко минути. Аз имах съмнения относно това, но бързо се убедих в правотата му. Към усилвателя могат да се свързват и допълнителни устройства като напримери Роковските мишки и всички устройства които поддържат протокола им.
Всичко е 100% NMRA съвместимо!