Как да си "въртите" обектите във Winrail (мойто е на 7.0 версия но би трябвало и в осмицата да е същото).

Току що сте "пляснали" обекта - в случая крива релса...
Виж горе коя команда е активна .В случая това са две стрелки сочещи една към друга , като дясната стрелка е сгъната под прав ъгъл. С тази команда се редят последователно избраните обекти .Обикновенно се почва със стрелката сочеща към долна черта - съседната от ляво команда , на активната в момента...

следва смяна на командата. Вече е избрана "показалеца" - дебелата стрелка по диагонал на иконката - с този показалец си избираме обекта който ни интересува.В случая съм посочил кривата релса и тя вече е "маркирана"...

Започвам завъртането . При избран обект който е маркиран (виж по-горе) кликвам на командата за завъртане .Това е иконката с четири стрелки които се "въртят" около една права.Означил съм я с червено кръгче.Отваря се прозореца за опцийте на тази команда . Със синьо съм означил точните ъгли , за стандартно завъртане. С лилаво съм означил скрола за "бързо" доближаване на нужният ъгъл , а със зелено съм означил цифрите които ако пишете в прозорчето , ще е ъгълът на завъртане с точност 0,1 от градуса.Въобще стандартни Windows-ски команди и прозорци...

Обикновенно си премествам прозореца с командите в близост до обекта и докато го въртя със скрола , той отзад също се върти та го виждам какви ги върши . Щом съм готов с новият ъгъл , праскам "ок" и готоФо - обекта е зъвъртян.
Програмата ми е на немски , но иконките (или местоположението на командите в прозорците ) са едни и същи ...
След като съм завъртял обекта , го приближавам с влачене посредством "показалеца" (това е активната команда) и мишката (натиснат десен бутон и влачене - също пак Windows-ски команда) и го слагам достатъчно близо до обекта на който да го свържа.Активирам командата за слепване на обекти .Това е иконката с две стрелки (но и двете са прави) и след това кликвам на мястото на свързване на двата обекта.Щом ги свържа , там се появявя малко кръгче което ми указва че вече са скачени (завъртането е команда която е активна и за скачени обекти- даже целият макет съм си зъвъртал за мой ужас като не внимавам

) .
Отдолу под командата за завъртане , е командата за определяне на посоката за скачване на последователност от криви релси .Много е удобна за изграждане на криви с последващо обръщане на посоката...
Абе въобще бях почнал да правя превод на ръководството за работа с Winrail-ла но открих ,че е на "висок" език и за хора дето не се занимават с проектиране (като моя милост...) ще им е трудно да разберат дори и преведеното ръководство.После мислех ей така , като по-горе да правя постове , ама то много бееее....
Май най - добре ще е да си направим на бъдещият клубен компютър един кратък практически курс (уверил съм се че така хората схващат най-бързо) за работа с тази програма.
Имаше вариант да направя малък (15 минутен

) видеоурок , ама не съм представител на Winrail-ла , та реших ,че на тях ще им се напукат петите от кеф

, а на мен хептем няма да ми стига времето... :P