Искам да се допитам за съвет.По въпроса на този декодер:
1.При условие че греца (включително и опцията) е за максимален ток 0.5 А (опционният е до 0.8А)как ще дръпнем 1 А от него , в случай че го ползваме на максимален режим?Няма ли да гръмне?
2.Кондензаторите танталови ли са задължително и ако да - защо?
3.Транзисторите имат ли вградени резистори или не?
4.Защо е избран точно LM809 - 4.38 а не друг от вида им?
5.L272 не трябва ли да има поне охлаждаща повърхност , защото със сигурност ще се нагрява?
6. И при такова срязване на L272 , напрактика ще я разрушим - средните крака не се използват в този корпус?
7.Дали не може да бъде сменена с друга в SMD- корпус?(освен Si9986)
8.Платката защо е в този вид - две еднослойки ли се слепват една за друга?
9.Правил ли си вече този декодер - дали кодовете се изчистени?
10.Адреса на декодера твърд ли е , или може да бъде променян с наличните средства от Ленц , РОКО и т.н.
Дай някакви по-подробни данни за възможностите на декодера и съвети и напътствия от практиката ти в реализирането му!
Ако можеш дай линк към темaта от която си го видял!
Колегата отговаря:
Ако диодът ти работи един полупериод и един "почива, средният ток през него е 1/2 от ефективната стойност за работния полупериод.
Кондензаторите са танталови препоръчително, за мен това е задължително, но не мисля да давам обяснения защо.
Ако толкова държиш, можеш да прочетеш по темата в
http://www.bgaudio.orgВсеки средно интелигентен човек би се сетил да напише DTC144 в гугъл-а и като гледам, веднага му излиза дейта шийт-а, от който пък става ясно, че транзисторите работят с логическо ниво, защото имат вграден резисторен делител вътре.
Защо е 809 е за 4.38В? ами такива имам възможност да купувам, пък съвсем случайно даже вършат работа в случая
Ако си запознат с принципа на работа на широчинно-импулсната модулация, ще се сетиш, че крайното стъпало на 272-ката работи в ключов режим и ефективната стойност на напрежението за мотора се определя от коефициента на запълване.
Пак ако си погледнал чичко гугъл и си дръпнал пдф-а на въпросният чип, ще видиш, че само средните крака се използват във въпросният корпус, т.е. последните 2 (т.е. 1,2,,7,8,9,10,15,16) от всяка страна само фигурират в заготовката, но не са свързани никъде. Аз поне съм отрязал поне един чип, за да знам за какво иде реч.
Иде реч за L272D (както съм написал в пдф-а), Нешънъл имат А вариант, която е с друга подредба на изводите и няма нищо общо с оригиналната версия!
Платката е в тоя вид, защото на мен така ми е по удобно - правя ги с фотопозитивен спрей и са реално две тънки половинки, които се слепят една с друга.
Декодерът работи при мен от 2 години и може да се програмира от станцията, която също е самоделка.
Адресът не е твърд, може да се променя, нали ако е така и имаш няколко декодера монтирани на един и същи макет, ще можеш да пускаш само по един локомотив...
Мисля, че съм бил доволно изчерпателен в поясненията си.