Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

DCC локомотивен декодер, базиран на PIC12CE519

<< < (5/6) > >>

lubomir:
Прав си, аз предпочетох стискането на "задниците" ;D пред това да си бода очите. Щото задници на заем се вземат, ама очи никога!

widowmaker:

--- Цитат на: lubomir link=topic=977.msg13130#msg13130 date=1227001460 ---Другия проблем който виждам е ограничението от 100mA на осветлението. На повечето локомотиви вече масово се слагат светодиоди - 3 челни и 2 червени отзад. При 20mA на диод излиза че работата е на ръба.

--- Край на цитат ---
Най простото решение е да вържеш червените и белите в групи последователно, така и така напрежението ти е достатъчно високо.
Добре е човек когато прави нещо, да използва въображението (и най вече ума) си и да намира подходящите решения :)
Аз с декодерите съм приключил, предпочитам да правя лампови усилватели, които да продавам за добри пари и така да си осигурявам финансиране на хобито.
Предвид начинаещите в тоя форум, които тепърва започват да навлизат в цифровото управление, въпросният декодер е един нелош старт.

По отношение на високата тактова честота за мотора:
Не се чува, но и не върши работа. Мотора няма необходимият въртящ момент - такъв какъвто би имал при 20-30 херца такт примерно.
Т.е. има затруднена работа при ниски обороти и няма необходимата мощност.
Една елементарна постановка може да потвърди думите ми, аз съм го правил сравнението.
Все пак работя именно електроника :)

pach:
Брях, м**** му - за една страница тук по някога човек може да научи доста неща... ;)

lubomir:

--- Цитат на: widowmaker link=topic=977.msg13139#msg13139 date=1227006302 ---
--- Цитат на: lubomir link=topic=977.msg13130#msg13130 date=1227001460 ---Другия проблем който виждам е ограничението от 100mA на осветлението. На повечето локомотиви вече масово се слагат светодиоди - 3 челни и 2 червени отзад. При 20mA на диод излиза че работата е на ръба.

--- Край на цитат ---
Най простото решение е да вържеш червените и белите в групи последователно, така и така напрежението ти е достатъчно високо.
Добре е човек когато прави нещо, да използва въображението (и най вече ума) си и да намира подходящите решения :)
Аз с декодерите съм приключил, предпочитам да правя лампови усилватели, които да продавам за добри пари и така да си осигурявам финансиране на хобито.
Предвид начинаещите в тоя форум, които тепърва започват да навлизат в цифровото управление, въпросният декодер е един нелош старт.

По отношение на високата тактова честота за мотора:
Не се чува, но и не върши работа. Мотора няма необходимият въртящ момент - такъв какъвто би имал при 20-30 херца такт примерно.
Т.е. има затруднена работа при ниски обороти и няма необходимата мощност.
Една елементарна постановка може да потвърди думите ми, аз съм го правил сравнението.
Все пак работя именно електроника :)

--- Край на цитат ---
Бах маа му, ама тея идиоди верно ли  могат последователно да се включват :o? Не знаех че имало и такъв вариант!
Ще трябва да си го запиша у тефтеро!
Пък следващия път като ми дойде някой модел по-така, ще ти го пратя да ми го окабелиш, че то и без това жиците са "малко" вътре.

VaCo:

--- Цитат на: lubomir link=topic=977.msg13130#msg13130 date=1227001460 ---
Ето тука http://www.merg.org.uk/resources/dcc.htm, има доста голям избор от DCC устройства, като последния декодер 12 е този който направих(както казах стана след доста мъки и доста загубено време). Декодера наистина е страхотен, с ШИМ с висока честота, както и с 5 допълнителни функции(две са за осветлението)но не ми излезна по-евтин, от заводските, а напротив. Другото е че имах проблеми с крайните транзистори и намирането на точно същите елементи. Оказа се че всеки опит за някаква замяна просто не става. Ако някой все пак иска да го пробва мога да му дам готови двустранни платки с лак(нямат разлика от заводските) и някои елементи които са по-екзотични. По такъв начин поне няма да се чака доставка от вън.

--- Край на цитат ---

Ееех, имало готови платки а аз само преди седмица поръчах 20 броя за декодер 13.

Иначе разработките на MERG са най-сериозни от "нискобюджетните". Имам няколко готови работи, които скоро ще побликувам в отделна трема.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия