Тестово движение на локомотив DHG500 с цифрово радиоуправление... 10х на optron
Това, което се вижда под лявата ми ръка е радиопредавателят. Всъщност, той не е толкова голям, това е акумулатор, а самият предавател е малка платка, залепена с тиксо отгоре му. По-нататък ще му мисля някакви батерии да го захранвам.
Малкото резисторче, което стърчи от локомотива нагоре без да е свързано съм го сложил за антена на приемника.
Две неща развивам в този проект - управление чрез радиосигнал и стабилизация на скоростта на колелата. Идеята е да може да се командва дистанционно, индивидуално за всеки локомотив и в същото време да може самостоятелно да преминава през тунелите - досега все се налагаше да следим влаковете в тунела дали се движат или са спрели заради недостиг на ток. Не върви и просто да пуснем влака с максимален ток поради ред причини, включително и вероятност да повредим нещо или да излети от някой от завоите.
Накрая, всеки локомотив ще си има дистанционно и ще се командва отделно. Може да се каже, че това е нашето решение за недостатъците на аналоговото управление.
Апропо, ако някой във форума разбира от радио на 27 мегахерца, да се обажда - трябват ми предаватели и приемници с малки размери на различни канали! За момента ползвам готови модули на 315 мегахерца.