Според мен такова нещо трябва да се направи със съдействието ($$$) на БДЖ или кметството на даден град. Става дума за финансиране поне на помещение, в което да се направи постоянен голям общ макет, достъпен за публика в определен момент - помещение на гарата или читалище, културен дом или нещо такова. За това предлагам да се основе този клуб, да се избере управително тяло и след това да се разговаря с кмет или директор на БДЖ да се отпусне помещение. Сами не можем да се финансираме според мен, а пък и това се прави за широката публика, а не само за няколко човека.
Не е в това въпроса!Повярвай , на грешен път си.Минал съм многократно по него - дори и някой да окаже съдействие каквото ти търсиш - резултата е винаги един и същ !На края просто всичко се разпада по причини повече , от колкото можеш да се сетиш.За съжаление причините за разпад са винаги в пъти повече , от причините да съществува такъв клуб . Става въпрос за клуб на обществени начала. Не си ли помогнем сами - нищо няма дя стане.Никой не се интересува от това. Дори и да се заинтересоват , пак подчертавам - накрая се оказа , че задните мисли на тоя и оня , са на преден план.
За справка - може би знаете какво става при стендовия моделизъм.
Тук има и федерация - със свои си правила , съвет и т.н. обаче никой не ги знае кои са и какво целят - най-малкото ги обвиняват , че искат да прибират пари от Еврофондовете.
Това за тези фондове може да ни помогне - трябва да проверим и разучим...
та при стендовиците има и един официален , и няколко неофициални клуба , и резултата не е за описване...
Стигнали са до там -всеки си прави своя конкурс изложба , всеки е единствения корифей и не търпи критика , всеки си има форум в мрежата , но се оказват доста диктаторски , щот са частни , всеки оплюва всички и всичко ... и резултат - плачевен.
Чак чужденците се дивят - хем са свикнали вече на българския ни манталитет...
Не ме разбирайте грешно , но социализма и това общество дето помагаше по един или друг начин на такива начинания , безвъзвратно си отиде...
Или ако искате , ще го кажа по друг начин - спасението на давещите се е в техните ръце и на никой друг (не че ние се давим - по скоро изплуваме от романтичните дълбини).
Та , на темата - ако искаме да направим нещо смислено и с резултат във времето , моето мнение е , че трябва сами да се оправяме ...
Ама със всичко - и пари , и помещение , и организация и т.н.
Някъде тук бях постнал един линк , на колеги моделисти от Германия май , та те си имат клуб в частен имот , и нещо което ме впечатли - цял списък от спонсори , като подчертавам - нито един от обществените или държавни структури там!!!
За мен това е пътя и "светлината в тунела"
Да , ясно , при нашата родна действителност - това ни се струва недостижимо , но смятам че ако не опитаме , не бихме могли да знаем ...
Ако нищо не става , поне можем да кажем с открити очи - ние опитахме!!!