Water slide decal paper. Има няколко вида - едната е прозрачна и на нея светлите цветове стават бледи, ако ги печаташ на лазерен принтер аз ползвам HP CP1025 - цветен, ефтинджос за 265,70 лв от преди 7 години. За мастилен нямам наблюдения, както и за по съвременен и модерен цветен лазерен. И понеже е прозрачна хартията, за обикновен принтер се купува бял тонер - аз ползвам Ghost white toner - немски ( чичо Гугъл го намира). Касетата се слага на мястото на черната. Това автоматично прецаква останалите цветове. С две думи, или печаташ всичко друго, без бяло, или само бяло. След като я напечаташ на принтера трябва да запечаташ мастилото - акрилен лак или подобен на лак за коса. Аз ползвам едни маслено-акрилни спрейове, които ги ползват художниците - да запечатат картините, след като са ги нарисували и резултатите са чудесни.
Декалната хартия може да бъде с два вида гръб - бял и светло син. Ако ще печаташ с бяло мастило - задължително със син гръб, иначе не можеш да намериш напечатаното, та да го изрежеш.
Другия вид декална хартия, която ползвам е бяла - печата се директно и се лепи, без да се лакира. Проблемът с бялата хартия е, че трябва да се изрязва много плътно по контура, за да не остава бяла ивица. Тази хартия е много претенциозна към акрилните лакове - набръчква се и се разтваря и трябва много да се внимава, ако ще се лакира. При нея, а трябва нещо да е бяло - просто не се печата нищо, но пък няма възможност за прозрачно.
Третия вариант е да си ги поръчал в някоя рекламна агенция да ти ги направят на ситопечат. За всеки цвят правете отделно цветоотделяне, после филм, после сито. После пускат десетина листа проби, за да наместят различните сита да се препокриват точно и после машината почва да бълва готови ваденки. При този вариант цветовете са перфектни, плътни, наситени. Лакът е по контура или с 0,2-0,5 мм извън него и не се налага да ги изрязваш. Единственият проблем тук е, че цената став дебела и за един лист ваденки (печатат 5-6 проби) едва ли някой ще се навие.
Има и четвърти вариант - някаква акрилна хартия върху която се печата на принтера и после направо се изрязва, без да се лакира, ама аз не съм търсил такава, понеже имам цял стек от другата от братята китайци...
п.п. Малииий, що нещо изписах....Може би защото си дадох два дни почивка - да не правя модели, та имам време за писане.. .