Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control

Постоянно осветление във вагоните

(1/11) > >>

eurostar:
Здравейте,
За да може осветлението във вагоните да свети постоянно без това да зависи от скоростта на влака, свързал съм го към отделен трансформатор.

Локомотивът черпи ток от релсите (аналог), а осветлението във вагоните се захранва от друг трансформатор, непрекъснато включен на някаква степен постоянен ток, като единият извод е свързан с едната релса, а другият минава през пантографа на локомотива. Схемата работи. Композицията се движи в двете посоки, а осветлението във вагоните е постоянно.
Въпросът ми е дали това не вреди по някакъв начин на мотора на локомотива или на трансформаторите. Ако да, тогава каква е алтернативата?

EMPEROR:
Ако общата линия на локомотива и вагоните е масата, то тогава няма да имаш проблем, НО (едно голямо НО) двата трафа ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са вързани на един и същи контакт!

П.П. Тази тема е по-скоро за раздел Електроника и Електротехника - Аналогово Управление...

Жоро:
Педлагам ти да пробваш и друга схема, която ще ти спести втория траф. Включи едната клема на променливото напрежение на траф А към коя да е клема на същия на постоянното(локомотивното) напрежение. Другата клема на променливото подай на пантографа на локомотива. Недостатък на тази схема е, че не можеш да регулираш силата на осветлението. Опитай и кажи какъв е ефекта.

eurostar:
Благодаря за бързите отговори. Схемата със свързване към АС не ме устройва точно за това, че осветлението е прекалено силно и не може да се регулира.

А относно отговора на Emepror, не знам точно как да определя кой от двата изхода е масата. Нямам никакъв уред за това. Имам една диодова лампа, на която от едната страна пише +12V. Когато тя се свърже към правия ток свети при едно положение, но когато клемите се разменят, тогава не свети. Може би това трябва да ми говори кой е положителният и кой е отрицателният изход на трансформатора? Или не е така?

Жоро:
На мен нещо не ми е ясно за каква маса става дума и какво значение има включването на трафовете към мрежата, след като няма никаква галванична връзка между намотките на трафовете. Все пак говорим за постоянно напрежение от изправител.
Колкото до силната светлина има изход от това, като се сменят 12волтовите крушки на осветлението с 16волтови. Но това разбира се е по-скъпо решение.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия