Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Аналогово управление | Analog Control
Кой какви механизми ползва за стрелки?
optron:
Сервомашинките по принцип реагират бързо. Командват се със широчинно-импулсна модулация. Подава и се импулс с определена широчина, която обозначава на какво положение да застане - продължителност от 1 милисекунда означава крайно ляво положение, 2 милисекунди означават крайно дясно, и всички варианти между 1 и 2 милисекунди означават всички възможни междинни положения. Когато получи импулс, сервото измерва неговата широчина и почти веднага позиционира рамото в съответното положение. Доколкото си спомням, Прогнозис беше показал самоделни механизми за стрелки с такива машинки на неговия макет "Градчето в трапезарията", погледнете клиповете му за да добиете представа. А и в ютуб има много клипове за серво-машинки, разтърсете се.
За да се движи плавно и бавно, трябва да се подават серии от импулси с постепенно нарастваща или намаляваща широчина, което просто означава, че цялото движение се разбива на малки парченца, които се изпълняват с определено закъснение. Поради това, движението не е съвсем плавно, ами е на ситни стъпки, определени от честотата на командващите импулси.
Още нещо - тези машинки имат силен въртящ момент! Предвидете си в механизма нещо, което да се огъне или счупи в случай че се провреди сервото (вътре има един потенциометър например, който може да започне да прекъсва) и изпълни "непозволено" движение, за да не ви счупи стрелката или каквото задвижвате.
Такива работи със сервотата. ;)
XRISTO:
Аз примерно, смятам да експериментирам - вече поръчах една от бай Китай.Ще пробвам да я пусна с регулатор, защото ако ще ми се движи бързо, то бих ползвал релета и крайни фиксатори - за какъв Х ми е серво тогава?!Целта е да се задействат много бавно.Щом имат сила, значи, че ако подам на мотора ток през регулатор, то имайки впредвид предавките не би се изгубила толкова от силата, че да не позволи преместване на стрелката.Колкото до опасността от счупване - хората са измислили микроключета за целта.Е, рискове винаги има, но да гледаме малко по - оптимистично на нещата.А и бих могъл да го подсигуря двойно, тоест ако микроключетата откажат - предаването към стрелката да е със сравнително тънко рамо, което би се огънало и предпазило стрелката от повреда, съответно.Цената не е за пренебрегване, особено ако ще се слагат 20 - тина стрелки на макета, икономията е значителна. :hi:
Забравих да спомена, че ще изтърбуша всякаква електроника(ако има вградена в сервото) и ще подавам реверсивен ток за обратния ход на стрелката. :good:
optron:
--- Цитат на: XRISTO link=topic=132.msg38105#msg38105 date=1268817557 ---Аз примерно, смятам да експериментирам - вече поръчах една от бай Китай.Ще пробвам да я пусна с регулатор, защото ако ще ми се движи бързо, то бих ползвал релета и крайни фиксатори - за какъв Х ми е серво тогава?!Целта е да се задействат много бавно.Щом имат сила, значи, че ако подам на мотора ток през регулатор, то имайки впредвид предавките не би се изгубила толкова от силата, че да не позволи преместване на стрелката.Колкото до опасността от счупване - хората са измислили микроключета за целта.Е, рискове винаги има, но да гледаме малко по - оптимистично на нещата.А и бих могъл да го подсигуря двойно, тоест ако микроключетата откажат - предаването към стрелката да е със сравнително тънко рамо, което би се огънало и предпазило стрелката от повреда, съответно.Цената не е за пренебрегване, особено ако ще се слагат 20 - тина стрелки на макета, икономията е значителна. :hi:
Забравих да спомена, че ще изтърбуша всякаква електроника(ако има вградена в сервото) и ще подавам реверсивен ток за обратния ход на стрелката. :good:
--- Край на цитат ---
Ако ще ги изтърбушваш и платките няма да ти трябват, на мен биха ми свършили работа. ::)
XRISTO:
Принципно нямаш проблеми - само да видя какво ще дойде, как ще работи и дали изобщо ще стане за целите, за които съм решил да го ползвам.Аз и за това съм си викнал една бройка - ако става, ще поръчам 15 - 20. :good:
optron:
Окей, тенкю! :good:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия