Макетиране и техники на макетирането | All about layouts > Имам нужда от помощ при макетирането | Need help with layouts
Осветление на къщички
mill:
--- Цитат на: TANO link=topic=1397.msg19476#msg19476 date=1234520029 ---Да се направя и аз на вещ по въпроса:
Та значи на тия хартиени облицовки не може много да се разчита. Преди да си сглобите сградата я боядисвайте отвътре с черна боя. А за осветление ползвайте светодиоди с насочено излъчване и ги поставяйте с/у някои от прозорците, като може да им направите и допълнителни стени от кадастрон. Това - за да не светят всички прозорци на сградата.
--- Край на цитат ---
Умно,...Аз смятам да ги разделя "стаите" с осветени рентгенови филми ;D
jopeto:
Аз имам една идея, която сам трудно ще я реализрам. Да се направи схема, която да изгася и пали диод на различните прозорци и да създава илюзия, че хората влизат и излизат и си полват стаите. Идеята ми дойде от еди коледни лампички, те имат подобна схема но е на 220v.
pavel75:
--- Цитат на: jopeto link=topic=1397.msg19487#msg19487 date=1234527283 ---Аз имам една идея, която сам трудно ще я реализрам. Да се направи схема, която да изгася и пали диод на различните прозорци и да създава илюзия, че хората влизат и излизат и си полват стаите. Идеята ми дойде от еди коледни лампички, те имат подобна схема но е на 220v.
--- Край на цитат ---
Коледните лампички няма да ти свършат работа - честотата на мигане не е реално за къща. В "Млад техник" продават схема за симулирано присъствие, когато стопаните ги няма. Идеята е превключването на различни консуматори да става става, чрез различни времеви интервали. Недостатък, е че е на 220 в
pach:
Коледните лампички също са на 220 V , и са доста опасни и трудни за реализация.
Там са 4/5 вериги от последователно свързавни лампички.Така свалят напрежението до необходимото за всяка лампа.Тоест ако ги накачурите в различни сгради , трябва да удължавате веригите и т.н.Вероятноста за грешка и токов удар си е голяма.
Основен недостатък е и това последователно свързване - изгарянето на дори само една лампичка , води до прекъсване на веригата и тя угасва цялата.
Не става и да се вземат само лампичките , щото са адски малотрайни като производство ,при това не са за повече от 3-5 V.Също и греят доста повече , тъй като стъкленият им балон и много малък и не се охлажда добре .Това също допринася и за малотрайността им.
В най-големият немски сайт на тема "електрониката в железопътният моделизъм" има поне 5 схеми на такива рекламни светлини , осветени прозорци , светофАрни (не светофОрни) уредби и т.н. реализирани с малко електроника и интегрални схеми на "MICROCHIP" (така наречените PIC-чета) с малки програмки които правят цялата магия.Схемите са свободен достъп както и кодовете за тези микропрограмки.Има съвети и за програмерането на чипчетата както и вида на самите платки.
От вас само се иска малко да се поровите , почетете, изберете и разбира се малко хъс +сръчност Х желание = направено у-ство.
Сайта е пълен с какви ли не устройства за DCC на свободен достъп .
Там има и декодери за светОфори , стрелки и т.н.
Бе въобще си е една малка чудесийка в помощ на такива като нас...
jopeto:
Мерси Pach ! Инфото е много полезно. За крушките от лампичките за елха са страхотна суровина, нямам фото за да ти покажа едни улични лампи, които сам си правя от такива крушки. В Conrad продават такива по 0,5 евро/бр. Аз си ги захранвам с един джуниорски траф и са перфектни и не греят, мисля да си направя сградите с такива на първо време. Комплект лампички за елха е 2 лв./100 бр. Аз съм взел едни бели и едни разноцветни. Само остава да се дообразовам в областта на електротехниката за да мога да си поя схеми сам.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия