Електроника и Електротехника | Electronics and Electrical Engineering > Цифрово / дигитално управление | Digital Command Control

Съвместимост м/у цифрово управление и аналогов влак

<< < (2/15) > >>

pach:
With few words, but strictly speaking!
 :yes:

Alex:
Thanks Pach, wanted to keep it simple and was a bit unsure to post it or not.  :)

lokomotion:
Здравейте,понеже от написаното в тази тема не става много ясно дали може да се кара аналогов локомотив с цифрово управление реших да внеса накои разяснения.Наскоро си купих Digi 1 на Piko и понеже имам и аналогови локомотиви реших да прочета дали мога да ги карам с тази система.Ето какво намерих в сайта на Piko: http://piko.de/cz/FAQ/FAQ_digital/Digi_1.php ,ето и превода на български(макар и с доста грешки): http://translate.google.bg/translate?js=n&prev=_t&hl=bg&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fpiko.de%2Fcz%2FFAQ%2FFAQ_digital%2FDigi_1.php&sl=en&tl=bg&history_state0= Като го пробвах лично аналоговите локомотиви наистина започнаха да бръмчат и по-лошо на накои двигателите започнаха да прегряват.Аз съветвам много да се внимава с това,за да не си повредите локомотивите.

G_GROZ:
Здравейте! Искам да се намеся в темата, тъй като от доста време имам DIGI 1. Морето от възможности в цифровизацията е наистина огромно, но сега искам да кажа няколко думи за аналогов лок върху цифрово трасе. Първо, наистина ще се окаже, че само това управление има тази опция. Ако някой знае нещо по въпроса нека сподели. Не знам защо си търсил в нета за PIKO, като в книжката е описана възможността да се кара аналогово. От тук следва, че това е абсолютно безопасно за локомотивите. Загряването/а не прегряването/ е нормално явление, което ще обясня по натам. За всички които имат DIGI 1 трябва да знаят как става това. Просто избирате адрес "0"! По същия начин по който избирате всички останали адреси на цифровите локове. Разбира се можете адрес "0" да запаметите на някой от бързите бутони за достъп A,B,C,илиD. Наличието на аналогов лок на трасето не пречи на цифровите машини да изпълняват всички команди и функции за които са конструирани и програмирани. Тази опция позволява разбира се, само контрол на скоростта и промяна посоката на движение на аналоговия модел. В повечето случаи, /поради наличие на променливотокова съставна която кара моторчето да бръмчи-това е абсолютно нормално/ светят фаровете и от двете страни. Искам да помоля всички които имат цифрово управление различно от DIGI 1 PIKO да пробват да поставят адрес "0" и да видят дали няма да управляват аналогов локомотив. Моля да споделите резултата. Още споделяне на опита ми с цифровизация очаквайте.

optron:
Доколкото ми е известно, при цифровото управление захранването се осъществява като се пускат по релсите постоянно импулси с противоположен поляритет. Вследствие, аналоговите локомотиви бръмчат с честотата на тези импулси и лампите светят и в двете посоки. Всъщност, лампите се редуват, мигайки с честотата на импулсите (ако са светодиоди), но е твърде често, за да го виждат очите. Управлението им се осъществява като се регулира съотношението в ширините на тези импулси, при което ефективната стойност на напрежението по релсите се изменя и локомотивът реагира. Но, дори и застанал на място, през локомотива все пак тече ток и на това се дължи загряването. Дори, тъй като токът постоянно си мени посоката, двигателят вибрира на едно място, та е възможно и механично скапване на машината. Според мен, не е добре да се комбинират аналогови и цифрови машини. Купи си един декодер и си го сложи на аналоговата машина и така тя ще ти служи по-дълго време! Това е моето мнение.
Иначе ти желая успех в начинанието!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия